Voňavý slivkový koláč s posýpkou: Najjemnejší koláč, aký tu kedy bol!

Úžasne chutný a lahodný slivkáč!
[mashshare]

Vôňa kysnutého koláča krásne rozvonia celý byt a hneď vám naženie slinky do úst.

 

 

Dokonalé kysnuté cesto nie je veda

Nadýchané cesto obohatené o ovocný kompót je najlepší recept na domáci koláč.

Vynikajúci recept na domáci kysnutý koláč s ovocím z portálu pysznosci.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Dokonale nadýchaný, jemný ako obláčik a mäkký – takémuto kysnutému koláču sa nedá odolať.

Ak k tomu pridáme ovocie a celé to posypeme maslovou mrveničkou, dostaneme jednoducho dokonalú pochúťku.

 

 

S týmto receptom sa nemusíte obávať suchého cesta, či nekysnutého kvásku.

Tajomstvo je v proporciách.

Dokonalé cesto kysne v rúre, je nadýchané a jemnej chuti.

 

 

Tajomstvo tkvie v správnom pomere prísad

Aj keď sa môže zdať, že na príprave nie je nič zložité, stále sa jej veľa ľudí obáva.

Náš jednoduchý recept zvládnu aj „amatéri kysnutého cesta“.

Správne zvolené proporcie sú zárukou úspechu.

 

Na prípravu ovocného koláča potrebujeme:

Na kvások:

1 šálku mlieka

1/2 balenia čerstvého droždia (21 g)

1 PL hladkej múky

1 PL kryštálového cukru

Na cesto:

500 g hladkej múky

1/2 šálky kryštálového cukru

100 g masla

ovocie

3 vajcia

kvások

Na mrveničku:

1/2 šálky hladkej múky

1/2 šálky kryštálového cukru

100 g studeného masla

Postup:

Začneme kváskom. V hrnci zohrejeme mlieko s cukrom.

 

 

Keď je teplé (nie však horúce), pridáme rozdrobené droždie a múku a poriadne premiešame.

Kvások odložíme na 15 minút na teplé miesto, aby zdvojnásobil svoj objem.

Vajcia a cukor vymiešame do hladka. V hrnci rozpustíme maslo na cesto.

Do misy nasypeme múku, pridáme vaječnú zmes, kvások a vymiesime cesto.

Ak sa nám veľmi lepí na ruky, pridáme múku.

Nakoniec nalejeme rozpustené a vychladnuté maslo, chvíľu vymiesime a necháme na teplom mieste hodinu kysnúť.

 

 

Po uplynutí doby cesto preložíme na plech (20 x 30 cm) vystlaný papierom na pečenie.

Na vrch poukladáme ovocie – môže byť buď čerstvé alebo z kompótu.

V prípade ovocia z kompótu ho dôkladne scedíme.

Necháme 10-15 minút odstáť.

Mrveničku pripravíme tak, že v miske rozdrobíme všetky suroviny.

Potom mrveničku nasypeme na vrch koláča.

 

 

Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C.

Pečieme asi 30-35 minút.

Môžeme servírovať.

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes