Jednoduchý, lacný a rýchly recept na nadýchané domáce slimáky, za ktoré vám budú vaše deti ďakovať.
Tento druh pečiva je u nás veľmi obľúbený a odkedy som spoznal tento recept, v obchode ich už nevyhľadávam.
Vynikajúci recept na jemné domáce slimáky z youtube kanála Bread recipes from mia.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
200 ml teplej vody
200 ml teplého mlieka
120 g kryštálového cukru
11 g suchého droždia
1 bielok
8 g soli
400 g hladkej múky
90 ml rastlinného oleja
1 žĺtok
1 PL mlieka
Postup:
Do misky nalejeme vodu. Potom pridáme mlieko.
Nasypeme cukor. Pridáme droždie a metličkou miešame, kým sa nerozpustí.
Prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.
Po uplynutí doby kvások premiešame a oddelíme žĺtok od bielka.
Do zmesi pridáme bielok, soľ a zamiešame.
Cez sitko preosejeme múku. Špachtľou premiešame.
Pridáme olej a dobre zamiešame. Rukou vymiesime nelepivé cesto.
Potom cesto preložíme na pomúčený stôl a miesime 5 minút, kým nebude hladké.
Z cesta vyformujeme guľu, prekryjeme miskou a necháme 60 minút odpočívať.
Po uplynutí doby cesto mierne roztiahneme a rozdelíme na 12 častí.
Z každej časti cesta vyformujeme guľku.
Guľky poukladáme na pomúčenú dosku, prekryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.
Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenom stole do tvaru kruhu.
Potrieme rastlinným olejom a prekrojíme na polovicu.
Potom cesto zložíme ako harmoniku a zrolujeme (viď video).
Slimáky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.
V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom a zmesou potrieme slimáky.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 15-20 minút pri teplote 180°C.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: