Zdravá a mimoriadne chutná bábovka, ktorú pripravíte z pár bežných ingrediencií.
Dezert vhodný pre tých, ktorí si radi pochutnajú na sladkom, ale zároveň dbajú o svoje zdravie a štíhlu líniu.
Výnimočný recept na zdravý dezert z youtube kanála Fantastische Rezepte.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Dezert, ktorý proseje vášmu zdraviu!
Bábovka z ovsených vločiek bez cukru nie je len chutnou a lahodnou pochúťkou, ale ponúka aj rad zdravotných benefitov. Vďaka absencii pridaného cukru je vhodná pre tých, ktorí sa snažia obmedziť príjem cukru, napríklad diabetikov či ľudí s nadváhou.
Ovsené vločky, ktoré tvoria základ tejto bábovky, sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie a zanecháva pocit sýtosti. Zároveň obsahujú cenné minerály a vitamíny, ako sú horčík, železo, zinok a vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie organizmu.
Okrem toho ovsené vločky pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a regulujú hladinu cukru v krvi. Vďaka tomu je bábovka z ovsených vločiek bez cukru vhodnou voľbou aj pre ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami a cukrovkou.
Na zdravú bábovku potrebujeme:
150 g ovsených vločiek
150 ml mlieka
2 vajcia
2 banány
1 ČL vanilkového extraktu
20 kakaového prášku bez cukru
5 g prášku do pečiva
štipku soli
30 g vlašských orechov
40 g tmavej čokolády bez cukru
20 ml horúceho mlieka
Na čaj:
plátky pomaranča
2 PL čierneho čaju
1 l vriacej vody
2 ČL medu
Postup:
Do misky nasypeme vločky. Nalejeme mlieko a premiešame.
Necháme odstáť 10 minút.
Do samostatnej misky rozbijeme vajcia.
Metličkou ich vyšľaháme a prelejeme do misky s ovsenými vločkami.
Ošúpané banány nakrájame na menšie kusy a pomelieme v mixéri (alebo roztlačíme vidličkou).
Banánovú zmes prelejeme do misky s ovsenými vločkami.
Pridáme vanilkový extrakt a premiešame.
V samostatnej miske zmiešame kakao s práškom do pečiva.
Kakao pridáme do zmesi. Ďalej pridáme štipku soli a zamiešame.
Formu vymastíme rastlinným maslom a nalejeme cesto.
Formu vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 30-35 minút pri teplote 180°C.
Orechy chvíľu opražíme na suchej panvici a potom nožom nasekáme.
Do misky s čokoládou nalejeme teplé mlieko.
Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Čokoládu nalejeme do cukrárskeho vrecka.
Po upečení necháme bábovku vychladnúť a vyberieme z formy.
Vrch ozdobíme čokoládou a nasekanými orechmi.
Pripravíme čaj: do nádoby vložíme nakrájané plátky pomaranča.
Pridáme med. Potom do sitka pridáme čierny čaj.
Zalejeme vriacou vodou a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: