Našli ste doma zvyšky zemiakovej kaše, ktorej je škoda sa zbaviť, ale už na ňu nemáte chuť?
Takáto zemiaková kaša má fantastické využitie!
Pripravte si z nej nadýchané zemiakové langoše a nebudete ľutovať.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Jednoduchý recept na nadýchané zemiakové placky z youtube kanála Ellen’s Kitchen.
Potrebujeme:
3 zemiaky
180 ml mlieka
1/2 ČL kryštálového cukru
1/2 ČL soli
15 g čerstvého droždia
300 g hladkej múky
slnečnicový olej
Postup:
Zemiaky ošúpeme a vložíme do hrnca.Zalejeme vodou a pridáme soľ.
Prikryjeme pokrievkou a zemiaky uvaríme do mäkka.
Uvarené zemiaky preložíme do hlbokej misky.
Zemiaky roztlačíme.
Do pohára s mliekom pridáme soľ.
Potom pridáme cukor a droždie.
Premiešame a nalejeme do misky s pretlačenými zemiakmi. Do hladka vymiešame.
Do zmesi postupne pridávame múku.
Rukou vymiesime hladké cesto.
Prekryjeme fóliou a necháme 40 minút kysnúť.
Po uplynutí doby z cesta vytlačíme vzduch.
Preložíme na pomúčený stôl a vymiesime.
Rozdelíme na štyri rovnaké časti a vyformujeme guľky.
Prikryjeme fóliou a necháme 10 minút odstáť.
Po uplynutí doby rukami roztlačíme cesto do tvaru placky.
V panvici zohrejeme väčšie množstvo oleja.
Langoš vložíme do rozohriateho oleja a smažíme 2-3 minúty z oboch strán.
Vysmažené langoše poukladáme do taniera vystlaného papierovou utierkou, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.
Môžeme servírovať.
Jednoduchý dip z kyslej smotany a kôpru – ideálny doplnok z zemiakovým balónikom
Tento dip je osviežujúci, chutný a skvele sa hodí k rôznym jedlám, ale my ho zvykneme podávať najmä k týmto plackám.
Ingrediencie:
200 ml kyslej smotany
2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
1 strúčik cesnaku, prelisovaný (voliteľné)
Soľ a korenie podľa chuti
Citrónová šťava podľa chuti (voliteľné)
Postup:
V miske zmiešajte kyslú smotanu, kôpor, cesnak (ak používate), soľ a korenie.
Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Podľa chuti pridajte citrónovú šťavu.
Dip nechajte v chladničke aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili. Podávajte vychladený.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: