Červená repa je veľmi prospešná pre naše zdravie a keď chcete, aby aj dobre chutila, pripravte si ju podľa niektorého z týchto 3 receptov z youtube!
Na všetky recepty potrebujete tepelne upravenú červenú repu, preto ju ako prvé umyte a zabaľte do alobalu. Dajte piecť do predhriatej rúry na 200 °C a pečte ju asi 1 hodinu.
Recept č. 1 – Cvikla plnená zeleninou a kuracím mäsom
Potrebujeme:
6 kg pečenej červenej repy
2 štipky soli
mleté čierne korenie podľa chuti
60 g kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
Na plnku:
stredne veľkú cibuľu
160 g mrkvy
200 g kuracích pŕs
1 PL rastlinného oleja
20 g smotany
Potrebujeme:
Nakrájajte si stredne veľkú cibuľu na malé kocky, na hrubom strúhadle si postrúhajte mrkvu a kuracie prsia si nakrájajte na čo najmenšie kúsky. Na panvicu si nalejte olej, osmažte cibuľu, pridajte mrkvu a osmažte 2 – 3 minúty. Pridajte trochu vody, následne pridajte kuracie prsia, osoľte a okoreňte. Za stáleho miešania poduste asi 5 minút. Potom pridajte 20 g smotany. Dobre premiešajte a odstavte zo sporáka. Cviklu ošúpte, vyrežte do nej otvory a naplňte pripravenou zmesou. Ukladajte do pekáča vedľa seba. V samostatnej miske zmiešajte zvyšnú smotanu s prelisovaným cesnakom, osoľte a navrch plnky poukladajte malé kôpky tejto smotanovej omáčky. Pečte pri teplote 200 °C asi 10 minút. Prajeme dobrú chuť!
Recept č. 2 – Šalátová torta z červenej repy
Potrebujeme:
1 pečenú cviklu
150 g varených zemiakov
150 g konzervovaných šampiňónov
150 g hrozienok
30 g vlašských orechov
30 g kôpru
150 g krémového syra
soľ podľa chuti
Postup:
Hrozienka si zalejte vriacou vodou a nechajte napučať. Vlašské orechy si nasekajte nadrobno. Zemiaky si uvarte, ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Cviklu si tiež nastrúhajte na hrubom strúhadle a zmiešajte s prelisovaným cesnakom. Nasekajte si kôpor a zo šampiňónov zlejte šťavu. Krémový syr si preložte do vrecúška a odstrihnite špičku. Na podnos položte okraj tortovej formy, na spodok navrstvite časť cvikle, na ňu pomocou vrecúška vytlačte v prúžkoch syr po celom povrchu. Teraz pridajte vrstvu zo zemiakov, ktoré jemne osoľte. Opäť vytlačte syr, prekryte vrstvou kôpru, šampiňónov a znovu príde vrstva syra. Na syr rovnomerne rozložte hrozienka, prikryte druhou polovicou cvikle a posypte nasekanými orechmi. Formu môžete odstrániť a vznikne krásny šalát v tvare torty. Prajeme dobrú chuť!
Recept č. 3 – Plnené vajíčka
Potrebujeme:
6 vajec natvrdo
100 g čerstvého špenátu
100 g vody
1 pečenú repu
130 g sleďa
70 g krémového syra
40 g cibule
soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
2 PL citrónovej šťavy
Postup:
Špenát si vložte do mixéra, zalejte vodou a rozmixujte na kašu. Preceďte túto hmotu cez gázu a zlejte všetko šťavu. Vajíčka si prekrojte pozdĺžne a vyberte žĺtky. Bielky vložte na hodinu do špenátovej šťavy. Do vysokej nádoby si vložte pečenú repu, cibuľu, žĺtky, sleďa, krémový syr, osoľte, okoreňte, pridajte citrónovú šťavu a rozmixujte tyčovým mixérom. Na podnos si poukladajte prekrojené bielky a hmotu si vložte do zdobiaceho vrecúška, pomocou ktorého ňou naplňte bielky. Vytvoríte tak efektné predjedlo. Prajeme dobrú chuť!
Sirup z červenej repy BEZ varenia
Potrebujeme (upravte dávku podľa toho, koľko máte cvikle):
3 kg cvikla ošúpaná
4 citróny (ak nemáte bio citróny, je dobré umyť ich octovou vodou, do receptu ide aj kôra)
3 l prevarenej vody – vychladnutej
3 – 5 bal. kyseliny citrónovej (ja som dala 3, ale v originál recepte je až 5 balíčkov, záleží aj množstva cukru, ktoré použijete)
2,5 kg krupicového cukru (v originály sa je sú až 4 kg cukru, ale to sa mi zdalo priveľa)
1 bal. konzervačného prípravku
1/2 fľaštičky vanilkovej arómy
Postup:
Citróny dobre umyjeme, cviklu nakrájame a všetko spolu zomelieme. Hmotu dáme do vandlíka a dobre premiešame – necháme 24 hodín odstáť a sem-tam premiešame.
Potom dobre scedíme a šťavu zmiešame s cukrom, kyselinou citrónovou, aj prípravok na konzervovanie a esenciu. Teraz treba miešať, kým sa cukor nerozpustí. Potom nalejme do sterilizovaných fliaš a skladujeme na chladnom mieste. Pridávame do vlažného čaju, limonád a výborný je aj do koláčov – spraví vám krásnu farbičku.
Nezabúdajte, že červená repa je naozaj silná potravina a dokáže znížiť krvný tlak. Osoby, ktoré nízkym tlakom trpia ju musia užívať s rozvahou. Rozhodne to s týmto super- liekom nepreháňajte, je najlepší v malých dávkach.
Šalát na detox pečene, silnú imunitu a rýchlejšie chudnutie
Šalátik robím ako prílohu k mäsu, alebo ako chutnú a zdravú večeru napríklad s celozrnným pečivom. Základom šalátu sú len 3 prísady a v časoch viróz a chrípky je to aj vynikajúci spôsob, ako poraziť nástrahy počasia a zlepšiť si imunitu.
Potrebujeme:
Surová červená repa (cvikla)
Mrkva
Jablká
Množstvo prísad v pomere 1: 1: 1.
Na dochutenie:
Citrón, med, troška olivového oleja a hŕstka orechov.
Postup:
Očistenú repu, mrkvu a jablká bez jadrovníkov nastrúhame, ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou, olejom a premiešame. Pokvapkáme medom a posypeme nasekanými jadrami vlašských orechov.
Je to chrumkavé, dobré a zdravé papanie – určite odporúčam vyskúšať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)