Dnes vám predstavíme najjednoduchší recept na plnené langoše, ktorých základom je zemiakové cesto.
Cesto z portálu gatitul je také dobré, ľahké, nadýchané, že budete chcieť jesť túto lahôdku denne.
Toto cesto je vhodné na akýkoľvek typ langošov s ľubovoľnou náplňou.
Potrebujeme:
400 g varených zemiakov
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 ml vody zo zemiakov
1 PL kryštálového cukru
8 g instantného droždia
1 ČL soli
1 vajce
650 g hladkej múky
30 ml rastlinného oleja
Na plnku:
200 g mozzarelly
150 g tvarohu
Postup:
Na cesto budeme potrebovať 400 g zemiakov. Musíme ich teda očistiť a uvariť.
Vzniknutú penu odstránime a na miernom ohni uvaríme do mäkka. Počas varenia nie je potrebné pridávať soľ.
Potom vodu zo zemiakov zlejeme do misky (budeme ju potrebovať).
Please enter facebook post url.
Zemiaky preložíme do veľkej misy, v ktorej budeme miesiť cesto. Pomocou tyčového mixéra rozšľaháme zemiaky na pyré.
Teraz 200 ml vody zo zemiakov pridávame do kaše a postupne, vždy opatrne premiešame.
Vznikne nám základ cesta. Ďalej pridáme droždie a cukor.
Premiešame, prikryjeme tenkou utierkou a necháme 15 minút pôsobiť.
Keď sa kvasnice aktivujú, pridáme vajce a soľ. Premiešame a postupne začneme pridávať preosiatu múku.
Cesto sa bude počas miesenia lepiť, aj keď vymiešame všetku múku.
Nalejeme olej. Pokračujeme v miesení cesta ešte niekoľko minút, kým nebude jednotné, hladké a elastické.
Dno misky a cesto vymastíme tenkou vrstvou oleja.
Prikryjeme fóliou a utierkou a necháme kysnúť asi 1 hodinu.
Medzitým pripravíme plnku: zmiešame tvaroh s mozzarellou.
Ak chcete môžete pridať zeleninu alebo mozzarellu nahradiť syrom.
Tvaroh môžeme podľa chuti nahradiť kravským alebo slaným ovčím syrom.
Po hodine posypeme stôl múkou, vyberieme cesto a rozvaľkáme.
Rozrežeme ho na 2 časti a potom každú časť rozdelíme na ďalších 6 častí.
Vo výsledku nám vznikne 12 približne rovnakých kúskov cesta.
Vezmeme časť cesta, roztiahneme ho rukami a do stredu vložíme náplň.
Okraje cesta zdvihneme a roztiahneme.
Cesto otočíme spojom nadol, rukami zaoblíme, jemne zatlačíme a sploštíme.
Na panvici rozohrejeme dostatok oleja, vložíme langoš a osmažíme z oboch strán na strednom ohni do zlatista.
Hotové langoše preložíme na papierovú utierku, aby odsala prebytočný olej.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!