Jedinečný domáci recept: Jemné domáce rožky, ktoré vám budú miznúť pred očami!

[mashshare]

Jemné, vzdušné a veľmi chutné croissanty, ktoré budete pripravovať každý druhý deň v týždni.

Moje deti ich zbožňujú a pripravujem ich pravidelne na desiatu.

 

 

Nenáročný recept na vynikajúce domáce croissanty z youtube kanála Przepisy od Olgi.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

1 šálku teplej vody (200 ml)

1 šálku teplého mlieka (200 ml)

1 PL kryštálového cukru (20 g)

1 balenie sušeného droždia (10 g)

1 bielok

1 vajce

500 + 150 g pšeničnej hladkej múky

1 ČL soli (8 g)

rastlinný olej

120 g masla

Na potretie:

1 žĺtok

1 PL mlieka

Na posypanie:

sezamové semiačka

Postup:

Do hlbokej misy nalejeme teplú vodu a teplé mlieko.

Pridáme cukor, droždie a metličkou premiešame.

 

 

Do misiek oddelíme bielok od žĺtka.

Misku so žĺtkom prekryjeme fóliou a odložíme na neskoršie použitie.

 

 

Do kvásku pridáme bielok, celé vajce a zamiešame.

Cez sitko preosejeme múku, pridáme soľ a špachtľou premiešame.

 

 

Pridáme ďalších 150 g múky, zamiešame a rukou vymiesime cesto.

Cesto preložíme na pomúčený stôl a miesime, kým nie je hladké.

 

 

Misku vymastíme olejom a vložíme cesto.

Potom misku prekryjeme fóliou a utierkou a necháme kysnúť 45 minút na teplom mieste.

 

 

Na pomúčený stôl položíme cesto.

Posypeme ho múkou, vymiesime a rozdelíme na 12 rovnakých častí.

 

 

Cesto zrolujeme do guliek.

Prekryjeme ich utierkou a necháme 10 minút odstáť.

 

 

Cesto rozvaľkáme na kruh s priemerom 25-30 cm.

Vhodný tanier posypeme múkou a položíme naň cesto.

 

 

Cesto potrieme roztopeným maslom.

Každú vrstvu vymastíme maslom a poukladáme jednu na druhú.

 

 

Cesto zakryjeme fóliou, vložíme do chladničky na 30 minút, aby maslo stuhlo.

Po uplynutí doby cesto preložíme na pomúčený stôl a rozvaľkáme na priemer 50 cm.

 

 

Cesto preložíme na tretiny, posypeme múkou a trochu rozvaľkáme (viď video).

Pomocou krájača vykrojíme trojuholníky.

 

Cesto zrolujeme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

V malej miske rozmiešame žĺtok s mliekom a zmesou potrieme croissanty.

 

 

Posypeme sezamom a vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 25-30 minút pri teplote 180°C.

 

 

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes