Cestoviny s kyslou smotanou sú ľahké na prípravu, aj pre vaše trávenie. Navyše, chutia naozaj fantasticky, vyskúšajte ich už dnes na obed!
Bleskové cestoviny zaneprázdnenej mamičky
Potrebujeme
300 g cestovín (ľubovolné)
kyslú smotanu
PL olivový olej
Domácu vegetu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Syr na posypanie
2 strúčiky cesnaku
Šunku nakrájanú na kocky
Postup:
Do vriacej osolenej vody dáme variť cestovinu. Na panvici na oleji krátko orestujeme nakrájaný cesnak, šunku, pridáme smotanu a dobre premeišame, Nakoniec zmiešame s cestovinami rovno na panvici, premeišame a dochutíme domácou vegetou. Podávame posypané syrom.
Cestoviny s oravskou slaninkou
Potrebujeme:
500 g cestoviny
200 g oravská slanina (prípadne šunku)
1 téglik kyslá smotana
100 g syr tavený
5 ks cibuľa
trochu mleté čierne korenie
trochu oregano
Postup:
Pripravíme si suroviny. Nakrájame cibuľu a slaninku. Dáme opražiť. Medzitým si uvaríme cestoviny podľa návodu. Keď sa cibuľka a slanina opražia pridáme tavený syr, necháme roztopiť, miešame. Pridáme kyslú smotanu, premiešame, dokoreníme a odstavíme, nevaríme. Necháme dojsť pod pokrývkou, aby chute prešli do seba. Môžme dochutiť a dozdobiť zelenou cibuľkou.
Rýchle cestoviny s hubami
Potrebujeme:
500 g cestoviny
1 ks cibuľa
3 PL maslo
200 g čerstvé šampiňóny
2 PL hladká múka
500 ml vývar
podľa chuti soľ
200 g kyslá smotana
Postup:
Pokrájanú cibuľu speníme na 1 lyžici masla, pridáme plátky šampiňónov a dusíme domäkka. Zo zvyšného masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zriedime ju vývarom a varíme 20 min. Posolíme, pridáme podusené huby, kyslú smotanu a necháme zovrieť. Omáčku nakoniec zmiešame s uvarenými cestovinami.
Vynikajúci cestovinový šalát
Tento šalátik je skvelou voľbou na rýchly obed, alebo ľahkú večeru, ktorá zasýti, ale zároveň neobsahuje zbytočné kalórie a nezaťaží organizmus. Navyše zvládnete ho pripraviť už za pár minút.
Potrebujeme:
Cestoviny Fusilli (aby bol šalátik pestrý, môžeme zvoliť farebné cestoviny)
1 ks kuracích pŕs
1 papriku
2 stredne veľké rajčiny
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Zálievka:
½ téglika kyslej smotany
½ téglika bieleho jogurtu (príp. môžeme použiť domácu majonézu)
Šťavu z ½ citróna
Soľ
Sušené bylinky (oregano, bazalka, provensalské korenie…)
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode al denete.
Kuracie mäso umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. Ochutíme soľou, korením a orestujeme na panvici domäkka.
V miske zmiešame jogurt so smotanou a dochutíme soľou, bylinkami a citrónovou šťavou.
Potom do šalátovej misy vložíme uvarené a scedené cestoviny, kuracie mäso, nadrobno nakrájanú zeleninu a nakoniec zalejeme jogurtovou zálievkou. Dôkladne premiešame a vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky, aby sa jednotlivé chute prepojili.
10-minútové cestoviny
Potrebujeme:
1 bal. cestovín (tortellini)
3-4 nakladané uhorky
200 g dusenej šunky nakrájanej na kocky
150 g tvrdého syra
3 lyžice kyslej smotany (alebo majonézy)
2 lyžice nakrájanej petržlenovej vňate
Soľ a korenie
Postup:
Cestoviny uvaríme podľa pokynov na obale (ja som robila toortellini, ale môžu byť iné cestoviny). Scedíme. Uhorky, šunku aj syr nakrájame na kocky. Všetky prísady premiešame s cestovinami a nakoniec aj s majonézou, alebo kyslou smotanou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Cestoviny s kuracím mäsom a cesnakom
Potrebujeme:
400 g kyslej smotany
400 g cestovín f
soľ
4 strúčiky cesnaku
2 lahôdkové cibuľky
2 lyžice rastlinného oleja
150 g uvareného kuracieho mäsa (alebo orestovaného na panvici)
čierne korenie
2 lyžice olivového oleja
syr na posypanie
Postup:
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vriacej vode. Potom ich scedíme. Cesnak nakrájame na plátky, bielu časť lahôdkovej cibuľky na rezance a vňať cibuľky nahrubo. Všetko orestujeme na panvici na rozpálenom rastlinnom oleji. Podľa potreby podlejeme vriacou vodou z cestovín a stíšime plameň. Pridáme scedené cestoviny, kyslú smotanu a na rezance nakrájaného kuracie mäso (ideálne z pŕs). Suroviny pridávame postupne a vždy dôkladne premiešame. Ochutíme mletým čiernym korením. Ak je omáčka príliš hustá, prilejeme podľa potreby vodu, v ktorej sa varili cestoviny. Pred dokončením ozdobíme zelenou cibuľkou.
Bleskové cestoviny s brokolicou
Potrebujeme:
300 g cestovín
300 g brokolice
150 g šunky nakrájanej na rezance
1 šálka kyslej smotany
1 šálka smotany na šľahanie
100 ml mlieka
100 g strúhaného syra
Soľ, korenie, muškátový oriešok
Postup:
Cestoviny uvaríme vo vriacej vode podľa návodu na obale (cca 7 minút) a s cestovinami krátko povaríme aj brokolicu natrhanú na ružičky.
15-minútová verzia z panvice: Všetky prísady na omáčku zmiešame na panvici, privedieme do varu a pridáme cestoviny s brokolicou. Premiešame, posypem syrom a hneď podávame
Verzia z rúry (o niečo dlhšia ale výborná): Uvarené cestoviny navrstvíme na pekáč, pridáme aj brokolicu a zalejeme omáčkou, posypeme syrom. Dáme do rúry na 180 stupňov variť na 20 minút.
Divoké cestoviny
Potrebujeme:
700 g bravčového karé nakrájaného na kúsky
4 lyžice bravčovej masti
4 stredne veľké kusy mrkvy
4 stredne veľké kusy petržlenu
1 stredne veľkú cibuľku
3 ks bobkového listu
1 lyžičku čierneho korenia
1 lyžičku sušenej majoránky
Pálivé korenie podľa chuti
1 lyžičku citrónovej šťavy
Soľ
1 lyžičku cukru
4 lyžičky horčice
330 g kyslej smotany
1 lyžicu hladkej múky
500 ml vody
500 g cestovín podľa chuti
Postup:
Na hlbšej panvici rozpustíte masť a opražíme na nej najemno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a aj mäso. Chvíľu restujeme a keď sa mäsko zatiahne, podlejeme vodou, pridáme koreniny, bobkový list, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť, kým mäsko nezmäkne. V miske zmiešame kyslú smotanu, horčicu, múku a postupne pridáme za stáleho miešania do mäsovej zmesi. Keď omáčka zhustne, môžeme podávať. Ako príloha je výborná ľubovoľná cestovina.
Cestoviny s mäsom a syrovou omáčkou
Potrebujeme:
400 g ľubovoľných cestovín
Soľ a korenie
600 g kuracích pŕs
Rastlinný olej
250 g strúhaného syra
3 šálky kyslej smotany
Petržlenovú vňať nasekanú nadrobno
Postup:
Cestoviny uvaríme v mierne osolenej vode. Kuracie kúsky nakrájame nadrobno, ochutíme soľou, korením a orestujeme na troche rastlinného oleja dozlatista.
V miske zmiešame strúhaný syr, smotanu, a petržlenovoú vňať. Môžeme dochutiť soľou.
Zapekaciu misu vymastíme trochou oleja, navrstvíme do nej cestoviny s kuracím mäsom a prelejem omáčkou. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.
Cestoviny s kyslou smotanou
Potrebujeme:
500 g špagiet,
150 g šunky,
3 lyžice oleja,
3 strúčiky cesnaku,
200 g kyslej smotany,
200 g syra,
soľ,
mleté korenie,
štipka muškátového orecha.
Postup:
Špagety uvaríme v slanej vode podľa pokynov na obale. Scedíme, ale necháme si 100 ml vody z cestovín na omáčku. Kým sa cestoviny varia, na panvicu nalejeme 2 lyžice oleja a opražíme na ňom nakrájaný cesnak po dobu cca 1 minúty. Pridáme muškátový oriešok a vodu z cestovín v ktorej sme si rozmiešali smotanu (môžeme odobrať priamo počas varenia cestovín). Necháme prevariť, pridáme cestoviny, šunku nakrájanú nadrobno a premiešame. Posypeme syrom priamo na panvici a podávame.
Minútkové cestoviny
Potrebujeme:
1 šálka kyslej smotany alebo jogurtu (200 ml)
2 lyžice majonézy
1 lyžica jablčného octu
1 polievková lyžica horčice
1 lyžička cukru
1 lyžička soli
1 /4 lyžičky čierne korenie
Kolienka, varené a scedené
Naddrobno nasekaný stonkový zeler, alebo najemno nastrúhaný koreň zeleru
2 nadrobno nasekané farebné parpiky
Zelená cibuľka, nasekaná nadrobno
Postup:
Na omáčku si zmiešme všetky prísady v miske – majonéza, jogurt, ocot, horčicu, cukor, soľ, aj korenie. Primiešame uvarené scedené kolienka a nadrobno nakrájanú zeleninu. Premiešame a môžeme podávať. Výborný šalát na leto, odporúčam.