Vynikajúce recepty na rýchle a lacné jedlá zo zemiakov, ktoré viete rýchlo pripraviť v jednej mise.
Zemiaky s hubami a syrom
Potrebujeme:
Zemiaky – 400 g
Huby – 200 gr
Vajcia – 5 ks
Cibuľa – 1 ks
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Mlieko – 50 ml
Syr – 100 g
Cesnak – 2 – 3 strúčiky
soľ
Rastlinný olej
Postup:
Zemiaky nakrájame nadrobno, rovnako si nakrájame aj cibuľu a huby. Na panvici na oleji orestujeme zemiaky, pridáme k nim cibuľku aj huby a restujeme, nakoniec vmiešame aj pretlačený cesnak. Krátko orestujeme, kým zemiaky nezískajú zlatistú farbu a preložíme do zapekacej misy.
V miske si rozmiešame vajcia s mliekom a ochutíme. Zmes nalejeme na zemiaky v mise, premiešame a dáme piecť na 180 stupňov na asi 20 minút.
Ku koncu pečenia posypeme syrom a necháme zapiecť dozlatista.
Labužnícke zemiaky s kyslou smotanou a šunkou
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
2 šálky mlieka alebo sladkej smotany na varenie
1 lyžica hladkej múky
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 kocku kuracieho vývaru
Červenú sladkú papriku
1 téglik kyslej smtoany
300 g šunky nakrájanej alebo nastrúhanej
300 g mozzarelly nastrúhanej
Štipka oregana
Strúhaný parmezán
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky nakrájame a uvaríme v slanej vode odmäka. V mixéri zmiešame smotanu, nakrájanú cibuľu, cesnak, bujón, papriku, múku a soľ – rozmixujeme na hladkú zmes. Zmes preložíme na panvicu a na panvici varíme, kým zmes nezhustne. Zložíme z plameňa a vmiešame kyslú smotanu.
Ideme vrstviť. Na dno zapekacej misy vrstva zemiakov, zalejeme omáčkou, opäť vrstva zemiakov, strúhaný parmezán, omáčka a takto pokračujeme, kým neminieme všetky prísady.
Na vrch navrstvíme mozzarellu a strúhanú šunku, posypeme oreganom a do vyhriatej rúry na 200 stupňov dáme zapiecť dozlatista. Stačí 15-20 minút.
Ruský zemiakový s kyslou smotanou
Potrebujeme:
Zemiaky 6-7 ks
Cibuľa 2 ks
Údená klobása, saláma, alebo 400 g
Kyslá smotana 2 lyžice
Slnečnicový olej 3 lyžice
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Ošúpte cibuľu. Nakrájajte na malé kocky. Zahrejte 3 lyžice oleja na panvici.
Cibuľu na oleji opečte do zlatohneda.
Nakrájanú klobásu nakrájajte na prúžky.
Ošúpte všetky zemiaky. Nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zmiešajte s restovanou cibuľou.
Teraz pridajte údenú klobásu do zeleniny. Osoľte ingrediencie podľa chuti. Všetko dobre premiešajte.
Pripravte vhodný pekáč. Dajte zemiaky a klobásy na dno.
Namažte ho vrstvou kyslej smotany.
Teplota rúry sa nastaví na 180 ° C. Odložte misku na pečenie 40 minút.
Neodolateľné krémové zemiaky
Potrebujeme:
2 kg zemiakov
800 ml mlieka – prípadne môžeme nahradiť smotanou
200 g mäkšieho syra
100 gramov tvrdého strúhaného syra (ak nemáte dva druhy syra, stačí použiť len jeden druh)
soľ
Postup:
1. Zemiaky nakrájajte na plátky a prvú vrstvu poukladajte na vymastený plech.
2. Tehlu syra si nakrájajte na malé kocky, poukladajte na plech medzi zemiaky a celé posypte strúhaným syrom.
3. Urobte druhú vrstvu zemiakov a celý postup opakujte.
4. Osoľte a pridajte mlieko.
5. Pečte 30 minút v teplovzdušnej rúre s ventilátorom pri teplote 180 °
Zimné zemiaky
Potrebujeme:
700 g zemiakov
50 g masla (alebo 2-3 lyžice rastlinného oleja)
100 -150 g krájanej slaninky
1 cibuľu
1 bal. sáčkovej hubovej polievky
500-600 ml vody
200 ml mlieka
Soľ
Postup:
Zemiaky umyjeme a nakrájame na kolieska. Zapekaciu misu vymastíme olejom a preložíme do nej zemiakové plátky. Na zemiaky uložíme plátky masla.
Rúru nastavíme na 200 stupňov a pečieme asi 30 minút. Počas pečenia zemiaky aspoň raz premiešame.
Kým sa zemiaky uvaria, polievku uvaríme podľa pokynov na obale (ja som ju varila v zmesi vody a mlieka).
Po 30 minútach zemiaky vyberieme a posypeme cibuľou a polovicou krájanej slaninky. Potom na zemiaky nalejeme polievku (nie celú, ale tak, aby sme zaliali povrch všetkých zemiakov) a nakoniec navrstvíme na vrch a zvyšnú slaninku.
Vložíme do rúry a pečieme, kým zemiaky celkom nezmäknú a slaninka nezíska krásnu zlatistú farbu.
Veršované zemiaky
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
200 g eidamu
2 vajcia
2 staršie rožky
trochu mlieka
1 téglik sladkej (31%) smotany
soľ
farebné korenie
sušený cesnak alebo 3 strúčiky čerstvého
olej
Postup:
Do mletého mäsa nastrúhame syr (časť si necháme na posypanie), pridáme vajcia a kúsky rožkov, ktoré sme nechali zmäknúť v troške vlažného mlieka. Mierne osolíme a okoreníme a poriadne premiešame.
Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky a polovicou navrstvíme na dno vymastenej zapekacej misy.
Posypeme soľou, korením a sušeným cesnakom (alebo pretlačeným čerstvým). Zalejeme polovicou téglika smotany a navrch rozprestrieme mäsovú zmes. Keby to šlo ťažko, pomôžeme si rukami, namočenými v studenej vode. Do mäsa môžete primiešať aj lesné huby, ak máte.
Na mäsovú zmes nasypeme trochu syra, poukladáme zvyšok zemiakov, ktoré opäť osolíme, okoreníme a posypeme cesnakom. Opäť posypeme trochou syra.
Zalejeme zvyšnou smotanou a zapečieme v rúre, vyhriatej na 160 stupňov asi hodinku dozlatista.
Zemiakový kastról s brokolicou
Potrebujeme:
800 g zemiakov
400 g brokolice
100 g varenej šunky
200 ml smotana na šľahanie
200 ml mlieka
1 bambino
1 lyžička múky
Soľ a korenie
muškátový oriešok
1 cibuľa
100 g syra nastrúhaného
Postup:
Umyte zemiaky, šúpte, nakrájajte a uvarte v osolenej vode pod dobu asi 10 minút.
Umyte brokolicu, rozdeľte na ružičky a variť domäkka vo vriacej osolenej vode po dobu asi 5 minút. Potom scedíme.
Medzitým nakrájame cibuľu a šunku na malé kúsky a na troche oleja sa podusíme na panvici. Potom pridáme 1 lyžicu múky, zamiešame a pridáme smotanu a mlieko premiešame, privedieme do varu a pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok dochutíme. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať vodu z varenia brokolice, alebo obyčajné vodu. Nakoniec vmiešame bambino.
Predhrejte rúru na 180 až 200 stupňov.
Zemiaky a brokolicu vložíme do zapekacej misy s trochou oleja, a zalejeme smotanovou omáčkou, na vrch nasypeme syr a pečieme približne 20 minút.
Zemiakový kastról s mäsom a smotanovou omáčkou
Potrebujeme:
400 g uvarených zemiakov
100 g masla
450 ml kyslej smotany
Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
230 g strúhaného syra
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
200 g vareného kuracie mäsa (môžeme nahradiť šunkou, alebo iným mäsom)
Postup:
Zemiaky nastrúhame a vložíme do pekáča vymasteného trochou masla. Ochutíme soľou, korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
V samostatnej mise zmiešame na kúsky nakrájané kurča so smotanou, roztopeným maslom, pretlačeným cesnakom a nadrobno nakrájanou cibuľou.
Na strúhané zemiaky navrstvíme smotanovú omáčku, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 175 stupňov približne 40-45 minút.
Mäsový ježkovia so zemiakmi a syrom
Potrebujeme:
500-600 g mletého mäsa bravčového
200 g uvarenej ryže
1 väčšiu cibuľu
2-3 strúčiky cesnaku
1 vajce
Soľ a korenie podľa chuti
1 kg zemiakov
150 g strúhaného syra
Postup:
Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajce, ryžu a všetko dobre premiešame.
Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Osolíme podľa chuti
Plech na pečenie vymastíme masťou alebo olejom. Z mäsa formujeme guľôčky a ukladáme na plech. Miesta medzi mäsovými guľami vyplníme zemiakmi.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.
Zeleninová misa so smotanouvou omáčkou
Potrebujeme:
5 stredne veľkých zemiakov
2 cibule
100 g šampiňónov alebo iných húb
2 paradajky
300 g syra
Na omáčku:
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice majonézy
1 pretlačený strúčik cesnaku
Postup:
Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Rovnako umyjeme a nakrájame huby a paradajky. Pekáč vymastíme trochou oleja. Na dno uložíme plátky zemiakov a na ne uložíme plátky húb. Ingrediencie na omáčku jednoducho zmiešame a 3/4 omáčky navrstvíme na huby. Nakoniec uložíme na vrch plátky paradajok a pokryjeme zvyšnou omáčkou. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.
Mleté mäso zapečené so zemiakovou kašou
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové, alebo zmes oboch)
1 kg nových zemiakov
1 vajce
250 ml mlieka
100 g masla
1 cibuľu
50 g strúhaného tvrdého syra
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode. Zo zemiakov zlejeme vodu, pridáme 50 g masla a roztlačíme na pyré, Do hmoty postupne vmiešame aj teplé mlieko.
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na zvyšnom masle. Potom pridáme mleté mäso a uvaríme domäkka za stáleho miešania. Ochutíme soľou a korením a preložíme do väčšej misky. Keď sa mäso trochu chladí, vmiešame doň vajce.
Formu na pečenie vymastíme maslom a na dno navrstvíme mäsovú zmes. Na vrch navrstvíme zemiakové pyré. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov 15 minút. Potom formu vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 5-10 minút.
Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.