Kukurica obsahuje asi 70 % vody, uhľohydráty, proteíny a vlákninu. Nachádzajú sa tu vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, vitamín A, vitamín E.
Z minerálnych látok tu prevláda fosfor, draslík, vápnik či horčík.
Zo stopových prvkov tu má zastúpenie mangán, meď, jód, selén, železo a zinok. Tiež obsahuje aj saponíny, flavóny a allantoín.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Okrem tohto všetkého je aj nízkokalorická, jeden klas má cca 90 kalórií a zasýti na dlhšiu dobu, pretože živiny z nej sa ukladajú postupne. Kukurica neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov.
Výhody kukurice
zlepšuje krvotvorbu a okysličovanie buniek
znižuje cholesterol
pôsobí močopudne
pozitívne vplýva na plodnosť a potenciu
udržiava správnu hladinu hormónov
zlepšuje sústredenie
odbúrava stres
pomáha pri napuchnutí nôh, spôsobeným zadržovaním vody v tele
posilňuje vlasy a spevňuje pokožku
chráni sietnicu
zlepšuje trávenie a pomáha pri zápche
Fantastický a jednoduchý farebný šalát
Potrebujeme:
250 g mrazenej a uvarenej kukurice
100 g cherry paradajok nakrájaných
50-70 g syr feta
1/4 červenej cibule nasekanej nadrobno
Bazalka
3 lyžice olivového oleja
Šťava z 1 citrónu
Soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Všetko len zmiešame a dochutíme podľa našich predstáv.
Šalát s jablkami a kapustou
Potrebujeme:
1 jablko
0,5 malej hlávky kapusty
100 g konzervovanej kukurice
1 mrkva
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Ošúpte jablká, nakrájajte na kúsky.
Nakrájajte kapustu nadrobno. Očistite a nastrúhajte mrkvu. Zmiešajte mrkvu aj kapustu s konzervovanou kukuricou a jablkami.
Ochuťte s korením, soľou a citrónovou šťavou.
Fit šalát so zelerom
Potrebujeme:
1 ks stredne veľkého zeleru
1 ks mrkvy
1 ks veľkého jablka zeleného
1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)
3 lyžičky bieleho jogurtu
2 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
2 štipky morskej soli
1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je
Postup:
Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.
Výborný šalát z krabích tyčiniek
Potrebujeme:
240 g krabích tyčiniek
380 g sterilizovanej kukurice
300 g čerstvých uhoriek
200 g čínskej kapusty
Na zálievku:
1 biely jogurt
1 lyžicu olivového oleja
1 lyžicu citrónovej šťavy
Hrsť byliniek podľa chuti (oregano, bazalka, provensalske korenie)
1 lyžičku morskej soli
Štipku čierneho mletého korenia
Postup:
Uhorky a čínsku kapustu nakrájame na menšie kúsky. Krabie tyčinky naparíme (cca 5-10 minút) a nakrájame na kúsky. Kukuricu scedíme z nálevu.
Všetky ingrediencie zmiešame v miske a ochutíme soľou a korením. Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame a pridáme k zelenine a krabím tyčinkám.
Šalát z červenej kapusty s ľahkou zálievkou
Potrebujeme:
1 menšiu hlávku červenej kapusty
1 menšiu hlávku bielej kapusty
2 ks mrkvy
1 plechovku kukurice
1 zväzok petržlenu
100 g bieleho jogurtu (príp. kyslej smotany)
1 lyžicu jablčného octu
2 ½ lyžičky hnedého cukru
1/2 lyžičky soli
1 lyžicu dijonskej horčice
Podľa chuti čierne korenie
Postup:
Kapustu nakrájame na nadrobno. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Rovnako umyjeme aj zväzok petržlenu a nasekáme najemno. Kukuricu scedíme z nálevu a zmiešame s ostatnou zeleninou a petržlenom.
V miske zmiešame jogurt, soľ, cukor, horčicu, ocot a korenie. Zmiešame a touto zálievkou prelejeme šalát.
Môžeme servírovať okamžite, ale najlepšie chutí, keď sa nechá 2-3 hodiny odstáť v chladničke.
Falošný zemiakový šalát
Potrebujeme:
1 malý pohár strúhaného sterilizovaného zeleru
1 konzerva kukurice
20 dkg šunky nakrájanej
1 biely jogurt + lyžičku horčice
1 ananás plechovka
pór nakrájaný na kolieska
15 dkg tvrdého syra – nastrúhať
Postup:
Do misy naukladáme vrstvy surovín, ako idú za sebou, podľa receptu. Necháme do druhého dňa odležať. Potom všetko premiešame a podávame. Ak podávate k rezňom, šunku môžete vynechať a dajte namiesto nej natvrdo uvarené vajce (2 ks). Tiež môžete pridať 1 nakrájané zelené jabĺčko.
Výborný šalátik s kukuricou a ananásom
Potrebujeme:
1/2 menšej plechovky ananásu scedeného z nálevu
250 g mladej kapusty
1 menšiu mrkvu
150 g zeleru (prípadne môžete použiť kaleráb)
4 vajcia uvarené natvrdo
1 menšiu plechovku kukurice scedenej z nálevu
asi 10-centimetrový kus póru
150 g šunky nakrájanej na pásiky
Soľ, korenie
Biely jogurt
Postup:
Mrkvu a zeler očistíme a nastrúhame. Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Pridáme kukuricu, ananás, vajcia uvarené natvrdo a nakrájané na kocky, šunku, na kolieska nakrájaný pór a nakoniec majonézu. Dochutíme soľou, korením a preložíme do chladničky odležať asi na hodinu.
Vrstvený šalát
Potrebujeme:
2 väčšie kuracie prsia,
1 PL oleja,
1 lyžička korenia gyros,
1 väčšia cibuľa,
4-6 sterilizovaných uhoriek,
1 konzerva sterilizovanej kukurice,
100 g domácej majonézy – bez oleja (recept tu) ,
1 kyslá smotana (prip. biely jogurt),
1 lyžica horčice
2 -4 strúčiky prelisovaneho cesnaku,
kečup, čínska kapusta
Zelená cibuľka na ozdobu
Postup:
Kuracie prsíčka narežeme na drobné kocky, dáme do misky , pridáme 1 PL oleja a korenie (môžeme nechať chvíľu marinovať). Na panvici sprudka orestujeme, stačí pár minút (cca 7 a mäsko je hotové). Na zálievku si zmiešame majonézu, horčicu, smotanu a cesnak. Cibuľku, uhorky si nakrájame. Na spodok misy navrstvíme mäsko, cibuľku a zálievku (časť majonézovej zmesi a kečup). Potom uhorky, kukuricu, kečup, zvyšok zálievky a nakoniec natrhanú kapustu a zeleň na ozdobu.
Necháme odležať, alebo podávame hneď.
Minútkový šalát
Potrebujeme:
1 malú plechovku sterilizovanej kukurice scedenej z nálevu
1 malú plechovku sterilizovaného hrachu scedeného z nálevu
300 g kuracej šunky
2 menšie čerstvé uhorky
4 vajcia uvarené natvrdo
Biely jogurt 2lyžice alebo podľa chuti, kvapku citrónovej šťavy, soľ a korenie
1 lyžicu najemno nasekanej zelenej cibuľky
Postup:
Šunku nakrájame na tenké prúžky a zmiešame s kukuricou, hrachom, krájanými uhorkami, vajciami, cibuľkou a majonézou. Môžeme dochutiť soľou a korením. Podávame s čerstvým pečivom.
Šalát z cukety, chutí ako zemiakový
Potrebujeme:
3 pevné cukety
1 cibuľu
1 zelené jablko
1 väčšiu mrkvu
1/4 zeleru
2 vajcia na tvrdo
kyslé uhorky podľa chuti
Kukurica
Voliteľné: 2 vajcia uvarené natvrdo
Šunku, soľ a korenie
Biely jogurt, alebo domácu majonézu bez oleja
Voliteľné: 2 lyžičky horčice pre lepšiu chuť
Postup:
Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru. Cuketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.
Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.
Uvarenú zeleninu necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu. Osolíme, okoreníme, pridáme kukuricu, vajcia a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu s troškou horčice. Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.
Kurací Fitness šalát
Potrebujeme:
300 g kuracie prsia
1 uhorka
1 paradajka
1 paprika
2-3 lyžice konzervovanej kukurice
1 polievková lyžica jogurtu
0,5 lyžičky nasekaný kôpor
Soľ, korenie na chuť
Postup:
Umyjeme uhorky nakrájame na pásy. Taktiež nakrájame na malé kúsky paradajky a papriku.
Uvarte kuracie mäso a nakrájajte (môžeme použiť aj pečené kuracie mäso, alebo grilované).
Zmiešajte všetky zložky. Zamiešajte šalát s jogurtom, ochuťte korením a soľou.
Šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme:
4 vajcia
200 g konzervovanej kukurice
150 g tvrdého syra
3 polievkové lyžice bieleho jogurtu
Príprava:
Syr nastrúhame na hrubom strúhadle, scedíme kukuricu, vajcia uvaríme na tvrdo, ošúpeme a nakrájame na kocky.
Zmiešajte všetky ingrediencie v hlbokej šalátovej miske, pridajte majonézu a premiešajte.
Hotový pokrm je možné podávať okamžite.