Tieto šaláty si budete pamätať zo svojej mladosti.
Sú fantastické aj po toľkých rokoch.Originály pod ČSN (československé štátne normy).
Šalát Rumcajz
Potrebujeme:
2 lyžičky kr. cukru
2 ks cibule
1 lyžička sójovej omáčky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
mleté čierne korenie
2 lyžičky oleja
2 lyžice majonézy
4 ks sterilizovaných uhoriek
20 dkg mäkkej salámy
soľ
2 lyžičky plnotučnej horčice
1 lyžičku worcesterskej omáčky
Postup:
Nachystáme si dresing.
V malom hrnci zmiešame olej, cukor, horčicu, sójovú omáčku a worcesterskou omáčku.
Na miernom ohni miešame tak, aby vznikla jednotná zmes – zálievka na šalát.
Zmes sa však nesmie variť, potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.
Potom si nakrájame salámu a uhorku na prúžky a cibuľu na kocky.
Všetko dáme do misky a pridáme vychladnutý dresing a 2 lyžice majonézy.
Nakoniec šalát Rumcajs dochutíme soľou a korením.
Podávame s čerstvým pečivom.
Ešte lepšie je uležaný do druhého dňa.
Desiatový šalát
Potrebujeme:
300 g saláma mäkká
2 PL omáčka worcesterská
1 PL ocot
3 PL kečup
1 ks kukurica v konzerve
2 ks vajcia uvarené na tvrdo
2 PL olej
3-4 ks uhorky sladkokyslé
2 ks menšia cibuľa
250 g omáčka tatarská omáčka
Postup:
Salámu,vajíčka,uhorky,cibuľu nakrájame tak ako máme v šalátoch radi,pridáme kukuricu.
V druhej miske zmiešame všetky pochutiny.
Všetko spolu zmiešame a odložime do chladničky odležať.
Podávame s čerstvým pečivom.
Parížsky Šalát podľa ČSN
Potrebujeme:
400 g parížskej salámy nakrájanej na rezance
180 g sterilizovaných uhoriek nakrájaných nadrobno
60 g sterilizovaného hrášku
25 g cibule nakrájanej nadrobno
Zálievka:
300 g základnej majonézy (doma urobenej)
10 g krupicový cukor
10 g soľ
20 g plnotučná horčica
5 g ocot
8 g worcesterskej omáčka
0,5 g mleté čierne korenie
Postup:
Najskôr zmiešame všetky prísady na šalát a potom všetky prísady na zálievku.
Dobre premiešame a môžeme podávať.
Vlašský šalát podľa ČSN
Potrebujeme:
Zemiaky 350 g (lojovité, deň vopred uvarené)
Saláma 228 g (nakrájaná na rezance)
Uhorky sterilizované 90 g
Hrášok sterilizovaný bez nálevu 20 g
Zeler koreňový 32 g (varený)
Mrkva 48 g (varená)
Horčica plnotučná 20 g
Korenie mleté 0,5 g
Ocot 15 g
Worcester 5 g
Majonéza 200 g
Cukor krupica 10 g
Soľ 10 g
Postup:
Všetky suroviny nakárajame (okrem hrášku) a zmiešame v miske a môžeme podávať.
Nakoniec vmiešame zálievku z majonézy, cukru, soli. worcestru, octu a horčice.
Pochúťkový šalát
Potrebujeme:
30 -40 dkg liptovskej salámy,
1 cibuľa
2 -3 kyslé uhorky
2 vajíčka na tvrdo
sterilizovaná konzerva hrášku malá
Na zálievku:
1 lyžica octu
2 lyžice oleja
1 lyžica worchestra
1 lyžica horčice
1 malá lyžička cukru
Malá majonéza
Postup:
Salámu nakrájame na menšie slížiky.
Pridáme odkvapkaný hrášok, nadrobno pokrájanú cibuľu a uhorky.
Pripravíme si zálievku: ocot, olej, worchester, horčica a cukor – necháme prejsť varom.
Nalejeme na pripravené suroviny. a nakoniec pridáme majonézu, dobre premiešame a necháme odležať, najlepšie cez noc.
Turistický šalát
Potrebujeme:
20 dkg Saláma turista ( vysočina) – nakrájanej na rezance
1 nátierkové maslo
1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno
100 g tvrdého syra nakrájaného na rezance
1-2 strúčiky cesnaku
Voliteľné: červená paprika
2 natvrdo uvarené vajcia – nakrájané
1 lyžicu tatárskej omáčky
2 lyžice horčice
Postup:
K saláme pridáme maslo, syr, nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak a ostatné prísady. premiešame a môžeme podávať.
Legendárny Krakovský šalát
Potrebujeme:
1-2 na panvici orestované kuracie prsia (prípadne šunku, údené mäsko..)
1 malú konzervu kukurice
1 veľký pór
150 g tvrdého syra
100 g údeného syra
1 lyžicu majonézy, 1 lyžicu horčice
3 lyžice hustej smotany alebo jogurtu
soľ, čierne korenie, štipka cukru
Postup:
Kuracie prsia bez kože nakrájame na malé kocky, sprudka opražíme na malom množstve oleja. ochutíme a okoreníme – na panvici necháme asi len 5-7 minút, mäsko je rýchlo hotové.
Pór nakrájame na polmesiačiky a v sitku ho zalejeme vriacou vodou.
Syr – obyčajný aj žltý nastrúhame nahrubo.
Všetky suroviny vrátane kukurice zmiešame spolu.
Majonézu zmiešame so smotanou, dochutíme soľou, čiernym korením a štipkou cukru.
Pridáme do šalátu a dôkladne premiešame.
Pred podávaním necháme pár hodín v chladničke. Šalátik je výborný, odporúčam!