Ak milujete záviny a štrúdľu, tento koláč podľa receptu z youtube musíte ochutnať. Je to nebíčko v papuľke!
Potrebujeme:
250 ml čaju (môže byť ovocný, napríklad mango + broskyňa)
150 ml oleja
20 g čerstvého droždia
3 PL cukru
štipku soli
1 balíček vanilkového cukru
strúhanú citrónovú kôru
500 g hladkej múky (na chlieb a koláče)
Na plnku:
300 g mletého maku
3 PL slivkového džemu
3 PL práškového cukru
trochu horúcej vody
3 PL slivkového džemu na potretie
mleté vlašské orechy na posypanie
Postup:
Ako prvé si zalejeme čaj, necháme ho vylúhovať a nalejeme ho do misy.
Pridáme 3 lyžice cukru, namrvíme droždie a primiešame lyžicu múky.
Necháme pár minúť stáť na teplom mieste, aby sa aktivoval kvások. Medzitým si nastrúhame kôru z citróna.
Ak vidíme, že je v mise s kváskom navrchu pena, môžeme priliať olej, pridáme citrónovú kôru, štipku soli a postupne zapracujeme múku, aby sa nevytvorili hrudky.
Pridáme balíček vanilkového cukru a rukou vypracujeme cesto.
Preložíme ho na pomúčenú dosku a miesime, kým nie je hladké a kompaktné.
Vložíme ho do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť asi 1 hodinu.
Zatiaľ čo nám kysne cesto, si pripravíme plnku. Do misy si dáme mletý mak, pridáme 3 lyžice cukru a 3 lyžice džemu. Nalejeme trochu horúcej vody, premiešame a necháme stáť.
Nakysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku, jemne premiesime a rozdelíme ho na 3 časti. Papier na pečenie si rozstriháme na rozmer 20 x 30 cm, posypeme trochou múky a cesto vyvaľkáme na papieri presne na tú veľkosť.
Následne ho preložíme na plech s tým istým rozmerom.
Navrstvíme makovú plnku a rovnomerne rozotrieme. Opakujeme pre ďalšie dva pláty (posledná vrstva bude plát cesta).
Vyvaľkáme si ďalší plát cesta a položíme ho navrch na plnku.
Potrieme ho teplou vodou a dáme piecť do predhriatej rúry na 30 minút pri teplote 180 °C. Po 15 minútach koláč vyberieme, prikryjeme ho alobalom a vrátime do rúry.
Ešte teplý koláč potrieme 3 lyžicami džemu a posypeme mletými orechmi. Nakrájame a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!