V lete, keď čakáme návštevu nepečiem koláče ani zložité zákusky. Robím túto fantastickú tortičku bez múky (aj bez piškót či keksíkov), ktorá má naozaj fantastickú chuť. Skúste a nebudete ľutovať.
Potrebujeme:
- 500 g kyslej smotany (15% tuku)
- 400 g ovocia a bobúľ
- 1 polievková lyžica cukor alebo med
- 3 polievkové lyžice želatína v prášku
- 1 štipka vanilky
- 250 ml vody
Postup:
Želatínu pripravíme podľa návodu na obale – necháme napučať a potom miešaním rozpustíme na plameni – ale nevaríme.
Zložíme z ohňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Kyslú smotanu zmiešame s cukrom a vanilkou. Miešame, kým sa kryštály cukru úplne nerozpustia.
Očistíme a umyjeme ovocie a bobule. Z broskýň a marhúľ odstráňte kôstky. Ovocie nakrájame na malé kúsky.
Ochladený želatínový roztok nalejte do kyslej smotany, zamiešajte. Hmota sa môže zdať trochu vodnatá, ale nebojte sa, všetko dokonale stvrdne.
Nechajte malú časť ovocia na zdobenie na zdobenie torty na vrch. Pridajte zvyšné ovocie do kyslého želé a dôkladne premiešajte tak, aby bolo rovnomerne rozložené v celom objeme.
Želé s ovocím nalejte do pripravenej formy alebo hlbokej misy. Dajte zvyšné ovocie alebo bobule na vrch na dekoráciu.
Koláč nechajte vychladiť v chladničke asi 3-4 hodiny.
Po vychladení koláča ho oddeľte nožom z formy a uvolnite boky. Ak máte problém oddeliť tortu od formy, ponorte formu do horúcej vody na 10-15 sekúnd.
Ovocný krémový koláč je chutný a ľahký. Sladkosť kyslého želé v ňom ide krásne dohromady s kyslosťou ovocia.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)