Vynikajúci recept na domáci dezert Karpatka, ktorý tromfne aj náročné veterníky. Je fantastický a zvládne ho každý!
Potrebujeme:
Na základ
100 g hl múky ;
120 g vody ;
70 g masla;
3 vajcia;
soľ ;
3-4 gramy prášku do pečiva.
Pre krém
500 ml mlieka ;
130 g cukru ;
sáčok vanilkového cukru ( 10 g ) ;
40 g škrobu ;
2 vajcia;
180 g masla.
Postup:
Preosejte múku a zmiešajte ju s práškom do pečiva. Maslo necháme zmäknúť. V panvcic zmiešame maslo, vodu a soľ. Dajte na plameň a keď sa začne hmota variť, pridajte múku a miešajte, ako keď varíte puding. Cesto dáme na 50 minút vychladnúť.
Potom do cesta jedno po druhom vmiešajte 3 vajcia.
Vysteľte formu alobalom alebo papierom na pečenie. Navrstvite polovicu cesta . Pečte v rúre na 200 stupňov asi 25 minút . Takto upečieme aj druhú časť cesta.
Na krém zmiešajte dve vajcia s malým množstvom mlieka, pridajte škrob. Zvyšné mlieko nalejeme do hrnca , pridáme cukor a vanilkový cukor . Dajte na plameň a priveďte do varu.
Vriace mlieko tenkým prúdom nalejte do vaječnej zmesi , za stáleho miešania. Preložte na malý plameň a varte., kým zmes nezustne. nechajte úplne vychladnúť. . Aby sa zabránilo tvorbe kôry , prikryte krém krémom na potraviny. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny a po lyžičkách vmiešame do vyhladnutého krému.
Krém nanesieme medzi vychaldnuté pláty cesta.
Hotový koláč pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)