Výborná pochúťka z tvarohu a sušienok. Krásne vyzerá a úžasne chutí!
Potrebujeme:
na formu s priemerom 22 cm
Základ:
200 vanilkových sušienok
30 g masla
80 ml vody + 1 polievková lyžica. citrónová šťava
Krém:
Tvaroh jemný alebo mascarpone – 500 g
smotana šľahačková – 500 ml (vyšľahať)
cukor práškový – 200 g (alebo podľa chuti)
kakao – 2 PL
želatína prášková – 20 g
mlieko – 250 ml
Potrebujeme:
Na základ rozmixujeme sušienky, pridáme rozpustené maslo, citrónovú šťavu a vodu (podľa potreby). Zmes navrstvíme na dno tortovej formy, vyloženej papierom.
Želatínu pokropíme 3 – 4 PL vody a necháme minimálne 10 minút napučať. Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom a pridáme do tuha vyšľahanú šľahačkovú smotanu.
Krúživými pohybmi spojíme obe hmoty. Napučanú želatínu zalejeme mliekom a zahrievame ju. Za stáleho miešania rozpustíme želatínu. Nevaríme!
Asi dve -tri lyžice tvarohovej zmesi pridáme do želatinového mlieka a dobre rozmiešame. Potom nalejeme za stáleho miešania do zbytku krémovej zmesi a dobre mixérom prešľaháme, aby sa želatína dostala všade rovnomerne.
Hmotu rozdelíme na dve časti a do jednej pridáme 2 PL preosiateho kakaa a dobre premiešame.
Na sušienkový základ začneme vrstviť striedavo hnedú a bielu hmotu. Dve polievkové lyžice tmavej hmoty a do toho dve polievkové lyžice svetlej hmoty. A postup opäť opakujeme, až pokým obe hmoty neminieme. Hmoty nesmieme miešať , rozotierať.
Vlastnou váhou sa jednotlivé vrstvy roztlačia až k stenám tortovej formy a tak vytvárajú zebrový vzor – môžeme ho upraviť ešte vidličkou. Odložíme do chladničky stuhnúť, najlepšie na celú noc.