Pečiem celý život, ale o tomto som predtým netušila: Cukráka mi poradila, čo treba spraviť s PAPIEROM NA PEČENIE – rozdiel je ohromný!

Predtým, ako plech vysteliete papierom na pečenie, urobte s ním dve rýchle veci. Rada, za ktorú budete vďační!

Papier na pečenie výrazne uľahčuje prácu v kuchyni a právom si získal popularitu po celom svete.

 

 

Kedysi gazdinky jednoducho vymastili pekáč, no potom ho bolo treba vydrhnúť. Vďaka papieru na pečenie plech umyjete oveľa rýchlejšie. 

Hrubší papier na pečenie môžete použiť aj viackrát a vďaka portálu przyslijprzepis sa  dozviete v tomto článku viac o jeho použití.

Ako si vybrať dobrý papier na pečenie?

Málokto vie , že v skutočnosti existuje niekoľko druhov papiera na pečenie.

To, čo vidíte vo veľkých supermarketoch (zvyčajne 1 alebo maximálne 2 druhy), nie sú jediné možnosti, ktoré máte.

Môžete si vybrať z nasledovných:

Jednostranne a obojstranne potiahnutý papier na pečenie

 

 

Aby sa korpus dostal z formy bez drobenia alebo praskania, položte papier potiahnutý silikónom na jednu stranu tak, aby potiahnutá strana smerovala ku korpusu.

Vďaka tomu sa bude dať po upečení ľahko vybrať.

Papier v listoch a kotúčoch

Listový papier je už v továrni narezaný na menšie kúsky, vďaka čomu je jeho používanie pohodlnejšie.

Rolka sa pri rozložení väčšinou zroluje.

To isté sa stane s papierom, ktorý ste už odstrihli.

Zrejme ste sa už veľakrát bez úspechu pokúšali narovnať ho na pekáči.

 

 

Pre jednoduchšiu manipuláciu si môžete papier na pečenie trochu navlhčiť, lepšie priľne k plechu, či tortovej forme.

Papier na pečenie a varenie

Ak na obale uvidíte takýto nápis, pokojne si ho kúpte.

Takýto papier využijete napríklad aj na dusenie rýb.

 

 

 

Po dusení alebo uvarení sa celý pokrm zabalený v takomto papierovom obale ľahko odlepí od papiera a nezanechá žiadne prilepené časti.

Oplatí sa vedieť, že štandardný papier na pečenie znesie teplotu do 220 stupňov Celzia, zatiaľ čo pergamenový papier (iný typ papiera) znesie teplotu až 230 stupňov Celzia.

Na farbe papiera na pečenie veľmi nezáleží.

Dva jednoduché kroky pre jemnejšie, vláčnejšie pečivo a kratší čas pečenia!

Prvým krokom je namiesto uloženia suchého papiera na suchý plech, papier najskôr trochu navlhčiť.

Vďaka tejto malej zmene zabezpečíte, lepšie udržanie teploty počas pečenia a teda budete potrebovať menej času, ako ste zvyknutí.

Navyše, po upečení bude omnoho jednoduchšie odlepiť mäkké cesto od papiera.

Druhým krokom je plech na pečenie navlhčiť trochou vody. Papier na pečenie pokrčíme v rukách a potom narovnáme na navlhčenom plechu.

Podľa gazdiniek je vďaka tomuto triku pečivo po upečení jemnejšie a teda aj chutnejšie. Zároveň sa dobre prepečie na všetkých miestach.

Viete, kedy pri pečení použiť papier na pečenie a kedy je lepší alobal?

 

 

Zelenina

Pri pečení zeleniny asi väčšina z nás siahne po alobale.

Ak máte však po ruke iba papier na pečenie, nemusíte sa báť ho použiť.

Stačí jemne potrieť olivovým olejom a zeleninu doň zabaliť.

Bude tak šťavnatejšia a chutnejšia.

Kuracie alebo morčacie mäso

Na kuracie a morčacie mäso používajte vždy alobal.

S jeho pomocou ostane mäso šťavnaté a rýchlejšie sa upečie.

Odporúčame mäsko natrieť olejom, nasoliť a okoreniť, zabaliť do alobalu a pred dopečením cca na 15 – 20 minút odokryť.

Mäsko bude mäkké, šťavnaté a na povrchu krásne zlatisté.

 

Ryby

Všetko záleží od druhu ryby, ktorú idete pripravovať.

Ak sa chystáte piecť lososa, položte ho na papier na pečenie, osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou.

Môžete k nemu vložiť aj zeleninu.

Papier zabráni odparovaniu vlhkosti, ryba lepšie nasiakne koreninami a ostane šťavnatá.

Stačí ak ju na pár minút odokryjete pred dopečením.

 

 

Dokonalá ryba za 15 minút!

Všetko, čo potrebujete je losos, príloha podľa vašej chuti, koreniny a papier na pečenie.

Z papiera na pečenie vystrihnite oválny tvar.

 

 

Potrite trochou oleja a uložte na jednu stranu lososa a prílohu.

Ochuťte soľou a koreninami.

Zabalíme a uložíme na plech na pečenie.

Pečieme pri teplote 200 stupňov 15 minút.

Potom necháme mimo rúry dôjsť, kým vrecko takto nespľasne.

Toto je vynikajúcu výsledok.

Pstruha pečte v alobale

 

 

Ak chcete aby mal pstruh po upečení ružovkasté mäso, pečte ho v alobale, pretože vydrží aj vyššie teploty.

Sušienky, koláčiky a čajové pečivo

To, že sladké a slané pečivo je rozhodne lepšie piecť na papieri na pečenie, vie určite každá dobrá gazdinka.

Alobal by sa vám totiž mohol na pečivo prilepiť, vysušiť a zhnednúť viac, ako by mali.

 

 

Koláče

Koláče samozrejme pečieme väčšinou na vymastených a múkou vysypaných plechoch, prípadne na plechu vystlanom papierom na pečenie.

Avšak vo výnimočných prípadoch  môžeme použiť alobal na koláče z tuhšieho cesta (napr. brownies), alebo ak potrebujeme napríklad upiecť koláč netradičného tvaru. Dá sa totiž tvarovať, po upečení koláč jednoducho vyberiete a alobal odstránite tak, že potiahnete za jeho konce.

 

Veľa šťastia!

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie