Obložené zemiakové placky
Potrebujeme:
350 g bravčového mäsa
500 g ošúpaných zemiakov
80 g tvrdého syra
2 čerstvé paradajky
1-2 strúčiky cesnaku
soľ, korenie podľa chuti
Vložte česnek do mixéra, pridajte mäso. Rozmixujte na hladkú hmotu. Mleté mäso vložte do misky, osoľte a okoreňte.
Postup:
Z mletého mäsa vytvarujte 9 guličiek rovnakej veľkosti.
Zemiaky nastúhajte na veľkom strúhadle. Vytlačte prebytočnú šťavu.
Nakrájajte paradajky na plátky.
Vymažte plech s rastlinným olejom (môže ho pokryť aj papierom na pečenie). Nastrúhané zemiaky rozprestrite na 9 rovnakých plochých placiek.
Dajte na každú placku guľku z mletého mäsa.
Umiestnite paradajky na mleté mäso, zatlačte (aby sme získali plochý tvar) a dajte plech do rúry na 180 stupňov.
5 minút predtým, ako plech vyberiete plech, rovnomerne posypte strúhaným syrom a nechajte zapiecť, kým sa syr neroztopí.
Cuketový koláč bez múky
Potrebujeme:
700 g cukety
Soľ
90 g ovsených vločiek (plus na posypanie formy)
1/4 lyžičky sušenej bazalky
Čierne korenie
1 lyžica oleja
50 g strúhaného syra plus syr na posypanie
12 g kôpru nasekaného najemno
3 vajcia
1-2 kusy paradajok
Formu s priemerom 26 cm
Postup:
Rúru nastavíme na 180 stupňov. Cuketu nastrúhame a vytlačíme z nej šťavu. Vločky rozmixujeme na múku a pridáme k cukete, pridáme aj syr, korenie, soľ, bylinky, olej, vajíčka a vymiešame jednotnú zmes.
Zmes navrstvíme na formy vyloženej papierom, ktorý sme posypali ovsenými vločkami. Zmes uhladíme, pridáme nakrájané paradajky, posypeme syrom a pečieme 30-35 minút.
Zdravé placky zo zeleniny
Potrebujeme:
200 g karfiolu
1 mrkvu
2 strúčiky cesnaku
čierne korenie
3 lyžice olivového oleja
200 g brokolice
1 cibuľu
2 zemiaky uvarené
100 g ovsených vločiek
soľ
Postup:
Uvarené zemiaky postrúhame. Rovnako nastrúhame aj mrkvu. Cibuľu, cesnak a bylinky pokrájajte na čo najmenšie kúsky. Brokolicu a karfiol si nakrájajte na kúsky vložte do misky a zalejte vodou. Takto zaliate ich dajte na 3 minúty do mikrovlnky. Nakoniec brokolicovo-karfiolovú zmes rozmixujte.
Všetky pripravené ingrediencie nakoniec zmiešajte v jednej miske. Miešajte kým nevznikne ucelená zmes. Z hotovej zmesi vytvorte malé kôpky, ktoré vyformujte do placky. Poukladajte ich na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte 15 minút pri teplote 220 stupňov. Po 15-tich minútach ich otočte a pečte ďalších 15 minút.
Podávať ich môžete s varenými zemiakmi alebo len jednoduchým zeleninovým šalátom. Pokiaľ ich chcete jesť len samé, odporúčame cesnakový dip (kyslá smotana, 2 lyžice horčice, 3 strúčiky cesnaku, soľ a čierne korenie).
Zdravé zemiakové placky
Potrebujeme:
4 stredne veľké zemiaky
25 g rozpusteného masla
120 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
10 g nadrobno nasekanej pažítky
2 vajcia
1 strúčiky cesnaku
1 lyžičku oregana
Soľ a čierne mleté korenie
Soľ a korenie
Postup:
Zemiaky nastrúhame a zalejeme ľadovou vodou. Premiešame a necháme 10 minút odstáť vo vode. Tým odstránime prebytočný škrob a zemiaky budú omnoho chrumkavejšie.
Ľadovú vodu zlejeme a vyžmýkame zo zemiakov. K zemiakom pridáme ostatné zložky a premiešame.
Premiešame a z cesta formujeme oválne placky, ktoré ukladáme na plech. Pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút.
Podávame so zeleninou a sviežim dressingom z gréckeho jogurtu, pár kvapiek citróna, špetky soli a byliniek.
Placka so zemiakmi a mäsom
Potrebujeme:
1,5 kg zemiakov
300 g mletého mäsa alebo jemnej salámy, párkov alebo klobásy)
1 paprika
1 stredne veľkú cibuľku,
Zelenú cibuľku, pažítku a petržlen,
2 vajcia (môžeme nahradiť kyslou smotanou alebo majonézou),
4 lyžice ovsených vločiek, ktoré si zalejeme horúcou vodou, aby zmäkli ,
soľ, korenie, paprika a pálivé korenie,
100-150 gramov syra
olej na pokvapkanie a vymastenie plechu
Postup:
Cibuľu a klobásku nakrájame na plátky a papriku na drobné rezančeky. Zemiaky nastrúhame nahrubo.
Cibuľku na na oleji orestujeme, pridáme klobásku a nakoniec aj papriku. orestujeme a odložíme bokom, necháme vychladnúť. Ak pracujeme s mletým mäsom tak jednoducho ochutíme a orestujeme na cibuľke.
Do strúhaných zemiakov pridáme zmäknuté vločky, vajcia, koreniny, bylinky a nakoniec aj vychladenú zmes z panvice. Premiešame.
Navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený olejom. Na plech rovnomerne navrstvíme zmes a môžeme pridať aj nakrájanú cibuľku, papriku, alebo iné prísady podľa chuti.
Pečieme v rúre predhriatej na 180 ° C asi 30 minút. Potom posypeme strúhaným syrom a pečieme ďalších 5-7 minút.
10- minútové zemiakové knedle bez múky a vajec
Potrebujeme:
Uvarené zemiaky
Škrob – zemiakový (ja si kupujem v Poľsku tam majú vo väčších baleniach)
soľ len do vody – nie do cesta
Postup:
Dáme variť vodu a solíme ju, najemno si nastrúhame uvarené zemiaky, posypeme škrobom, vidličkou zamiešame a vytvoríme sypkú zmes ktorú spracujeme ručne do kompaktnej hmoty – jednotného cesta. Keď je potrebné dosypeme škrob. Cesto by malo byť dobre tvárne.
Z cesta tvoríme guľaté knedle – menšie ako tenisový loptičku a hneď dáme do vriacej osolenej vody.
Varíme 2 – 3 minúty, netreba dlhší čas, vypneme, necháme pár minút pod pokrievkou odpočinúť. Vyberieme z vody a hneď podávame.
Poznámka – Na kilo zemiakov sa dáva zvyčajne asi 250g škrobu.
Pečené placky so syrom
Potrebujeme:
400 g karfiolu
200 g nakladanej červenej papriky
100 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
1 vajce
1 ½ sezamových semienok
2 lyžice celozrnnej strúhanky (môžeme nahradiť aj obyčajnou)
1 ½ lyžice najmeno nasekanej petržlenovej vňate
2 strúčiky cesnaku
1 lyžičku morskej soli
Čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružice a dáme variť do vriacej vody.
Kým sa karfiol varí, na suchej panvici zľahka opražíme sezamové semienka.
Nakladanú papriku nakrájame na malé kocky a v miske zmiešame s petržlenovou vňaťou, nadrobno nakrájaným cesnakom, vajíčkom, strúhankou a syrom.
Uvarený karfiol scedíme a rozmixujeme v mixéry a pridáme k ostatným ingredienciám. Zmes dochutíme soľou a korením. Mokrými rukami z hmoty tvarujeme jednotlivé krokety, ktoré ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Ak sa nám hmota zdá príliš riedka, pridáme strúhanku.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým krokety nie sú na povrchu zlatisté.
Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Moje krokety síce vyzerajú skôr ako malé placky alebo fašírky, ale pokojne si ich môžete vyformovať do tvaru, ktorý vám vyhovuje. :-)
Zemiakové placky bez múky
Potrebujeme:
3 väčšie zemiaky
2-3 hrste kyslej kapusty
1 žĺtok
4 lyžice solamylu
Soľ a korenie podľa chuti
Repkový olej
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Vymačkáme väčšinu škrobu a pridáme kyslú kapustu – je dobré nakrájať si ju na drobnejšie. Pridáme aj solamyl, žĺtok, ochutíme soľou a korením a dobre premiešame.
Placky môžeme robiť na tri spôsoby – buď piecť na plechu vystlanom papierom na pečenie. Piecť na neprilnavej panvici s hrubým dnom bez oleja – tieto dve možnosti sú najzdravšie. Ak sa bojíte, že by sa pripálili, tak panvicu len potrite trochou repkového oleja a opekajte z oboch strán dozlatista.
Brokolicové placky
Potrebujeme:
1 stredne veľkú brokolicu
2 vajcia
4 lyžice ovsenných vločiek
2 lyžice celozrnnej strúhanky
1 lyžicu sezamových semienok
2 lyžice tekvicových semieniek
2 lyžice slnečnicových semienok
1 zväzok petržlenu
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Brokolicu umyjeme, rozdelíme na menšie kúsky a veľmi krátko povaríme v slanej vode (prípadne sparíme) aby brokolica trochu zmäkla. Potom okamžite zalejeme studenou vodou, aby sme okamžite zastavili proces varenia.
Semienka zmiešame a nasucho opražíme na panvici. Brokolicu preložíme do mixéra a rozmixujeme. V miske zmiešame rozmixovanú brokolicu, nasekanú petržlenovú vňať, vajcia, ovsené vločky, semienka, soľ a korenie. Nakoniec primiešame strúhanku tak, aby sme získali dobrú konzistenciu na tvarovanie karbonátok.
Z cesta tvarujeme jednotlivé fašírky, ktoré vyprážame na olivovom oleji z oboch strán dozlatista.
Prípadne môžete zvoliť aj pečenú verziu. Karbonátky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite olivovým olejom a pečte dozlatista pri teplote 180-190 stupňov. Fašírky počas pečenie obrátime, aby sa zapiekli dochrumkava aj z druhej strany.
10-minútové placky ako náhrada pečiva
Potrebujeme:
150 g ovsených vločiek
125 g kyslej smotany
3 vajcia
Listy čerstvého zeleru
Soľ podľa chuti
Postup:
Ovsené vločky zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami, soľou a lyžičkou nasekaných zelerových lístkov (môžeme nahradiť petržlenovou vňaťou). Vymiešame jednotné cesto, z ktorého formujeme jednotlivé placky. Placky pečieme na suchej panvici z oboch strán.
Syrové pagáče, z ktorých nepriberiete
Potrebujeme:
250 g tvarohu
3 vajcia
3 lyžice ovsených vločiek zomletých najemno)
3 lyžice ovsených vločiek
1 lyžičku soli
150 g syru s nižším obsahom tuku
Postup:
Všetky prísady okrem syra zmiešame v miske a necháme 5 minút odstáť. Zo zmesi odoberáme po lyžičkách a hmotu navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme strúhaným syrom A vložíme do vyhratej rúry, kde pečieme, kým syr nie ej na povrchu zlatistý.
Kukuričné placky
Potrebujeme:
250 g kukurice – scedenej a čo najviac osušenej
¾ šálky zomletých ovsených vločiek
1 vajce
¼ šálky mlieka
Trochu oleja
2 jarné cibuľky nakrájané nadrobno
1 pálivú papriku alebo menšiu kápiu
½ lyžičky prášku do pečiva
Nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať alebo koriander
Soľ a korenie
Postup:
Cez sitko nasypeme do zomleté vločky a prášok do pečiva, pridáme vajce, mlieko a vymiešame cestíčko. Pridáme trochu oleja. Teraz pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, petržlenovú vňať a papriku. Nakoniec pridáme aj kukuricu, ochutíme soľou a korením a z cesta dávkujeme na rozpálený olej lyžicou cesto jednotlivé „lievance“ a avyprážame dozlatista z oboch strán.
Cuketové peniažteky
Potrebujeme:
Cuketu
olej
cesnak
korenie
1 lyžica kyslej smotany (voliteľné)
mozzarella
nastrúhaný parmezán
Postup:
Plech na pečenie vysvetlím papierom na pečenie a pokvapkáme trochou oleja – rozotrieme. Cuketku nakrájame na kolieska a uložíme na plech.
Strúčik cesnaku roztlačíme a zmiešame s lyžicou oleja, ľubovolnými bylinkami smotanou a ponatierame cuketu. Na každé koliesko nasypeme štipku korenia (soľ nedávajte, pustili by veľa šťavy- prípadne dosoľte až po upečení), uložíme kúsok mozzarelly, posypeme parmezánom a pečieme do svetlohneda.
Zemiaková placka s kyslou smotanou
Potrebujeme:
1 kg surových zemiakov (môžu byť aj varené)
2 cibule
Voliteľné: 200 g anglickej slaniny (môže byť aj údené mäso, alebo podľa chuti iná údenina)
230 ml smotany kyslej
100 g strúhaného syra
2 vajcia
2 lyžice masla
korenie a soľ
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nastrúhame na hrubo. Cibuľu nakrájame na jemno. Slaninu na kocky (ak ju použijete) a všetko zmiešame.
Hmotu navrstvíme na vymastený, alebo papierom vyložený plech alebo do zapekacej misy.
Vajcia ušľaháme sa smotanou. Zamiešame do toho syr a korenie. Zmes potom naleme na zemiaky a na vrch navrstvíme vločky masla.
Pečte 40 minút pri teplote 180 „C.