Ak vám náhodou ostanú zemiaky a nebudete vedieť čo s nimi, určite vyskúšajte pripraviť naše slané koláčiky.
Na skúšku som ich piekol minulý víkend ako predjedlo pre návštevu a po veľkom úspechu ich určite budem pripravovať častejšie.
Nezameniteľný recept na fantastickú zemiakovú dobrotu z youtube kanála Yasemin Gotovit.
Potrebujeme:
200 ml mlieka
200 ml horúcej vody
2 PL kryštálového cukru
120 ml rastlinného oleja
10 g sušeného droždia
650 g hladkej múky
1 ČL soli
Na plnku:
4 zemiaky
vodu
soľ
maslo
rastlinný olej
1 cibuľu
mletú červenú papriku
mleté čierne korenie
kôpor
jarnú cibuľku
Na potretie:
1 žĺtok
1 ČL rastlinného oleja
Na posypanie:
mak
Postup:
Do veľkej misky nalejeme mlieko a horúcu vodu.
Pridáme cukor, olej, droždie a špachtľou premiešame.
Nasypeme múku a soľ.
Rukou zamiešame a vymiesime.
Potom rukou miesime 8 minút, kým nie je cesto hladké.
Misku s cestom prekryjeme a necháme 30 minút odstáť.
Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na kocky.
Vložíme ich do hrnca, pridáme vodu a soľ.
Varíme do mäkka.
V samostatnom hrnci s olejom roztopíme maslo.
Pridáme nakrájanú cibuľu a smažíme do zlatista.
Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch.
Preložíme na stôl a rozdelíme na 6 častí.
Z cesta ušúľame gule.
Položíme ich na tanier, prekryjeme utierkou a necháme 5 minút odpočívať.
Uvarené zemiaky preložíme do taniera.
Pridáme osmaženú cibuľu a roztlačíme.
Pridáme mletú papriku a čierne korenie podľa chuti.
Ďalej pridáme nasekaný kôpor a nakrájanú cibuľku.
Všetko spolu premiešame vidličkou.
Cesto preložíme na pomúčený stôl a rozvaľkáme na tenký kruh.
Potom cesto prekrojíme na štyri časti.
Cesto v strede spojíme a potom spojíme konce (viď video).
Do stredu pridáme zemiakovú zmes a cesto zrolujeme.
Cesto poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prekryjeme utierkou a necháme 10 minút odstáť.
V malej miske zmiešame olej a žĺtok a zmesou potrieme koláče.
Vrch posypeme makom a plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: