plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dnes už konečne viem, ako pripraviť najjednoduchšie KYSNUTÉ CESTO – vždy sa vydarí: Tento recept som hľadala roky!

Je jemné, vláčne a urobíte z neho všetko, na čo si len spomeniete - od závinov, cez buchty, kysnuté koláče, škoricové slimáky, až po slané dobrôtky.

S týmto cestom sa pracuje absolútne dokonale.

 

 

Hľadáte recept na kysnuté cesto, ktoré je rýchle, jednoduché a zvládne ho aj začínajúci kuchár? Potom ste na správnom mieste!

Toto hrnčekové kysnuté cesto je perfektným základom pre rôzne sladké aj slané pečivo.

Vďaka jednoduchému meraniu hrnčekom sa nemusíte trápiť s vážením surovín a cesto máte hotové za pár minút.

Z tohto cesta môžete upiecť:

Sladké pečivo: záviny, koláče, buchty, , makové buchty, lekvárové buchty, venčeky, šišky a mnoho ďalších.

Slané pečivo: slané pagáče, škvarkové pagáče, pizza, focaccia, slané koláče a quiche.

Fantázia je vašim limitom! Nebojte sa experimentovať a skúšať rôzne plnky a tvary. S týmto univerzálnym cestom sa vám pečenie stane zábavou a zaručene potešíte celú rodinu a priateľov.

Na cesto potrebujeme:

 

 

2 hrnčeky vlažného mlieka

1/2 hrnčeka oleja

4 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky

kocka droždia

1 ČL soli

1 ČL cukru

1 hrnček = 250ml

Náplň voliteľné:

tvaroh s hrozienkami

 

 

lekvár

džem

nutella

orechy

mak

Postup:

Cesto prirpavíme ako klasicky:

 

 

najskôr kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia.

Keď vyjde, pridáme ho do ostatných prísad.

Vypracujeme jednotné cesto.

 

 

A necháme prikryté kysnúť pri izbovej teplote, kým nezväčší svoj objem dvojnásobne.

Ja zvyknem cesto robiť v domácej pekárni.

Postup ako zvyčajne:

 

 

Do pekárničky najprv mokré prísady, potom suché,.

Do prostriedku urobiť jamku, dať cukor a droždie a do okrajov soľ.

Z cesta robím absolútne všetko slané aj saldké pečivo.

 

 

Odporúčam.

Lenka Vašková

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes