plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na tieto zemiaky mám od sesternice zo Sliezska: Môj manžel by ich mohol jesť na večeru každý deň!

Máte radi regionálne chute?

Oplatí sa ich preskúmať, pretože ide o zaujímavé a chutné kulinárske dobrodružstvo.

Odporúčame recept na tieto sliezske zemiaky.

 

 

Recept zdieľal portál smakosze a každý, kto ho vyskúšal, ich vychvaľoval.

Zemiaky sú dôležitým prvkom slovenskej kuchyne.

Je to univerzálny pokrm, z ktorého pripravíte jedlá na rôzne spôsoby alebo ich jednoducho použijete ako chutné prílohy.

Za vyskúšanie však stojí aj úplne nová príchuť so zemiakmi v hlavnej úlohe.

 

 

Ide o tradičné sliezske jedlo, zemiaky so slaninou.

Táto večera zaženie hlad každého hladoša.

Toto jedlo je sýte a chutí výborne.

Potrebujeme:

2 cibule

 

 

1 ½ kg zemiakov

20 dkg slaniny

soľ

čierne mleté korenie

majoránku

Postup:

Slaninu nakrájajte na stredne veľké kocky a pridajte ju do panvice.

 

 

Keď je opečená, pridajte na kocky nakrájanú cibuľu.

Všetko smažte do zlatista.

Zemiaky nastrúhame a scedíme.

 

 

K nastrúhaným zemiakom pridáme polovicu opečenej slaniny a cibuľu.

Zmes okoreníme a dôkladne premiešame.

Do ohňovzdornej misy vložíme zvyšok slaniny a cibule z panvice.

 

 

Pridáme aj zemiakovú hmotu.

Na vrch misky pridáme cibuľu a slaninu.

Rúru nastavíme na 180 stupňov a jedlo pečieme 60 minút.

 

 

Po vybratí môžeme ihneď podávať.

Toto jedlo sa hodí na obed, aj na večeru, je sýte, chutné a jednoduché na prípravu.

Toto zemiakové jedlo sa stane u vás doma hitom.

BONUS – sedliacke zemiaky so slaninkou

Výborný recept na mladé zemiačky, ktoré netreba šúpať a sú absolútnou delikatesou!

 

 

Potrebujeme:

2 kg mladých zemiakov

400 g slaniny

1 hlavičku cesnaku

40 ml slnečnicového oleja

1 ČL soli

1/2 ČL čierneho korenia

štipku červenej papriky

30 kôpru

20 g petržlenovej vňate

 

 

Postup:

Zemiaky si umyjeme a nešúpeme ich.

Vložíme ich do hrnca s vodou a varíme asi 15 – 20 minút.

Potom vodu zlejeme a každý zemiak popicháme vidličkou, aby sa lepšie upiekli.

 

 

Slnečnicový olej si nalejeme do misky, zmiešame ho s koreninami, soľou a prelisovaným cesnakom.

Zemiaky si v mise zmiešame s takto dochuteným olejom a rozložíme ich na plech pokrytý papierom na pečenie. 

Slaninku si nakrájame na menšie kúsky a navrstvíme ju na zemiaky.

 

 

Pečieme v predhriatej rúre pri 200 °C.

Hotové zemiaky posypeme nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.

Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes