Tieto pagáče sú veľmi jednoduché a skutočne veľmi, veľmi chutné. Pečieme ich aj na oslavy a svadby, idú na odbyt. :-)
Potrebujeme:
- 70 dkg múky hladkej špeciál
- 50 dkg margarínu
- 1 libra lyžice soli
- 5 dkg kvasníc
- 1/2 prášok do pečiva
- 1 – 1,5 dl mlieka
- 15-20 dkg strúhaného syra
- 2 vaječné žĺtky
Ak chcete zasiahnuť:
- 1 vajce
- strúhaný syr
Postup:
Prášok do pečiva sa zmieša s múkou, potom sa rozmieša s margarínom a žĺtkami. Kvasnice sa rozmelia v 1 dl vlažného mlieka, do ktorého sa pridá aj cukor. Kvások sa potom pridá do múky, zamieša a nakoniec pridáme aj syr. Vypracujeme jednotné cesto. Ak je príliš mäkké môžeme pridať trochu múky.
Potom cesto prikryjeme fóliou a na niekoľko hodín vložíme do chladničky (ja zamiesim večer a ráno pečiem).
Vyberieme cesto z chladničky, potom ho rozvaľkáme na hrúbku 2 cm, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme syrom a vykrojíme z neho kolieska, alebo tyčinky. Rozložíme na plech vystlaný papietom trochu ďalej od seba. Plech vložíme do studenej rúry, zapneme na 180 stupňov a pečieme dozlatista.
Rozsvietime rúru, nastavíme ju na 180 stupňov, potom ju vypestíme v červenej rúre.