Použijete oveľa menej oleja: Perfektný trik, vďaka ktorému sa trojobal počas vyprážania nebude trhať a neprichytí sa na panvicu!

Šikovné gazdinky sa podelili o triky a tipy do kuchyne, ktoré využijete každý deň.

 

 

Oplatí sa poznať každý jeden.

Perfektné triky profíkov, ktoré v kuchyni využijete každý deň:

1. Obávate sa dopriať si huby, pretože vám po nich býva ťažko?

Huby jednoducho strávite, ak ich pred tepelnou úpravou osolíte a pokvapkáte citrónovou šťavou.

 

 

Citrón zlepšuje stráviteľnosť húb až o 60%.

2. Keď pečiete dobroty z lístkového cesta – štrúdle, alebo iné dobroty, plech netreba mastiť, ani vystielať papierom.

Stačí, ak ho pred pečením opláchnete studenou vodou.

 

 

3. Chcete, aby boli zemiakové palcky chrumkavejšie?

Nie je nič jednoduchšie, pridajte do cesta 1-2 lyžičky tvarohu.

Budú krásne chrumkavé.

4. Trik babičiek pre najchutnejší jablkový koláč s úžasnou vôňou.

Stačí, ak plátky jabĺk namočíte pred pečením do bieleho vína.

 

 

5. Aby sa trojobal na rezňoch či zelenine netrhal a nelepil na panvicu, pridajte k vajíčkam aj lyžicu zemiakovej múky alebo lyžičku zemiakového škrobu.

Môžete použiť aj menej oleja a trojobal sa nebude prichytávať na povrch panvice.

6. Osladili ste cesto namiesto cukru medom? Teplotu pečenia je nutné zvýšiť o 15 stupňov. Cesto je jemnejšie a vláčnejšie.

 

 

7. Puding sa vám nepripáli a bude omnoho lepší, ak hrniec najskôr vymastíte maslom.

8. Fazuľu a šošovicu nikdy nesoľte, kým nie sú dostatočne mäkké.

Ak ich osolíte na začiatku, budete ich musieť variť omnoho-omnoho dlhšie.

 

 

9. Máte radi opekanú slaninu?

Ak chcete, aby sa plátky počas vyprážnia nekrútili, namočte ju najskôr na studenej vody (stačia 2-3 minútky).

10. Zakalený olej?

Žiaden problém, stačí ak doň nasypete trochu soli a bude opäť krásne číry.

 

 

11. Chcete, aby boli fašírky šťavnatejšie?

Postrúhajte do nich nastrúhanú uvarenú mrkvu, alebo surový zemiak.

Lepšiu chuť tiež získate, ak pridáte žĺtky a bielky zvlášť. Žĺtky vmiešajte do mäsa a potom pridajte bielky ušľahané na sneh.

36 ZABUDNUTÝCH rád našich babičiek:

1. Ak kuraciu pečeň pred prípravou popicháte vidličkou, nerozpadne sa.

2. Keď nájdem lacnejšie citróny, kúpim aj 1-2 kg. Z dobre umytého ovocia nastrúham kôru, zmiešam s cukrom, dám do plastovej nádoby s uzatvárateľným vekom a zamrazím.

Vynikajúce na koláče. Šťavu vytlačím a zamrazím vo formičkách na ľad.

Môžem ho kedykoľvek vytiahnuť na ochutenie čaju alebo limonády. Ale je tiež skvelý na zbavenie sa zápachu rýb na rukách.

 

 

3. Pri príprave fašírok pridajte do hmoty lyžicu kuchynského oleja, aby sa neprilepila na hrniec a olej menej penil.

 

 

4. Chudé mäso pred pečením potrieme olejom, pri vyprážaní sa potom nevysuší.

5. Šalát sa nedá skladovať dlho, môže trochu zvädnúť.

V takom prípade ho vložte na pár minút do studenej vody spolu s plátkami surových zemiakov.

6. Korenie nemusíte pri grilovaní dávať len na mäso. Ak sa na drevené uhlie nasype bobkový list, rozmarín alebo iné voňavé korenie, mäso nadobudne aromatické vône.

 

 

7. Najjednoduchší spôsob, ako odstrániť kožu z údenej klobásy, je najprv ju preliať studenou vodou. Potom sa črievko postupne odlupuje.

8. Ak je žĺtok príliš svetlý a bledý napríklad na piškóty, knedličky atď., pridám trochu kurkumy.

 

 

9. Namiesto zápražky fazuľovú polievku zahustím rozmixovanou zeleninou, ktorú som v nej uvarila.

Je to chutné a zdravé!

10. Listy zeleru a petržlenu rozdrvím v mažiari a pridám až keď je polievka takmer hotová. Chutí a vonia lahodne.

 

 

11. Tvarohové knedle sa oplatí klásť do horúcej vody naberačkou na zmrzlinu. Rýchly a jednoduchý spôsob, vďaka ktorému sa neprilepia.

12. Ak starší chlieb na pár minút zabalíte do vlhkej kuchynskej utierky, potom ho vložíte na 5-10 minút do vyhriatej rúry, bude ako čerstvý.

 

 

13. Pri kysnutých uhorkách do dózy vkladám kôpor a chlieb zabalené v gáze, takže šťava nebude zakalená a zároveň sa dajú ľahko vybrať.

14. Pri pečení muffinov sa hodí aj naberačka na zmrzlinu. Cesto namočené v teplej vode sa dá pekne a rovnomerne rozložiť do formy, v ktorej sa pečie.

 

 

15. Červená cibuľa vás nerozplač, ak ju predtým, ako ju začnete krájať, umyjete v studenej vode a namočíte aj nôž.

Rozpolenú cibuľu pred krájaním otočte na doske rezanou stranou nadol, aby sa do vzduchu uvoľnilo menej silice.

16. Ak ste si popálili prst a po ruke nie je nič studené, ponorte spálenú časť do soli: nevytvoria sa pľuzgiere.

 

 

17. Ostali vám bielka, lebo boli potrebné len žĺtka?

Vložíme ich do chladničky a použijeme na druhý deň ráno do praženice alebo omelety, prípadne si môžete upiecť kokosové pusinky.

Článok pokračuje na druhej strane

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie