Pani Iveta Bergendiová upiekla fantastický zákusok, ktorý už neodmysliteľne patrí k vianočným sviatkom. Ak stále hľadáte ten správny recept na tento obľúbený dezert, tak ja jednoznačne odporúčam tento od pani Ivetky. Slonia slza v jej prevedení mala u nás doma ohromný úspech!
Potrebujeme:
CESTO:
6 vajec
6 polievky lyžíc cukru
4 dkg kakaa
2 lyžice hrubej múky
1/2prášku do pečiva.
PLNKA :
15 dkg mleté orechy
5 polievk lyžíc mlieka
25 dkg masla
2 balenia vanilk. cukru
3 lyžice prášk. cukru
3 banány
Postup:
Cesto:
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme kakao, múku a prášok do pečiva. Zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov a upečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov.
Cesto otestujeme špáradlom.
Plnka:
Mleté orechy vymiešame s horúcim mliekom. Maslo vyšľaháme s prášk. a vanilk. cukrom, pridáme orechy a vyšľaháme do penista.
Keď je cesto upečené, preložíme ho na polovicu a necháme úplne vychladnúť.
Potom cesto natrieme krémom, uložíme do stredu banán, preložíme a polejeme čokoládou.
Makové žĺtkové rezy
Potrebujeme:
500 g práškového cukru
250 g masla alebo Hery
kôra z jedného citróna
6 vajec
200 g mletého maku
150 g polohrubej múky
1/2 balíka prášku do pečiva
2 vanilkové cukre
Postup:
Vymiešame si maslo s 200 g práškového cukru do peny. Pridáme citrónovú kôru, potom vmiešame mak zmiešaný s múkou a s práškom do pečiva.
Vajcia si rozdelíme na bielka a žĺtka a bielka vyšľaháme do peny.
Potom ich drevenou vareškou primiešame k makovému cestu. Plech si vymastíme a vysypeme múkou.
Nalejeme cesto a dáme do vyhriatej rúry upiecť pri 180°C 10 – 15 minút.
Žĺtkovú polevu si pripravíme vyšľahaním žĺtkov , s práškovým cukrom a s oboma vanilkovými cukrami. Pripravenú žĺtkovú polevu nalejeme ešte na horúcu piškótu, a necháme zatuhnúť.
Londýnske rezy
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
120 g práškového cukru
5 žĺtkov
1/2 bal. prášku do pečiva
200 g masla
Na vrch:
5 bielkov
200 g práškového cukru
120 g mletých orechov
Ďalej
Domáci lekvár
Nasekané orechy navrch
Postup:
V miske si zmiešame všetky prísady na cesto a navrstvíme ho na klasický plech na pečenie, vystlaný papierom na pečenie.
Cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15 minút.
Cesto necháme chvíľu vychladnúť, zatiaľ si pripravíme sneh. Bielky ušľaháme s cukrom (pridávame postupne) a nakoniec do snehu opatrne vmiešame aj mleté orechy.
Na cesto natrieme lekvár a rovnomerne navrstvíme sneh, posypame orechmi. Pečieme pri teplote 180 stupňov ešte 15 minút.
Punčový rez na lyžičky
Potrebujeme:
Plech veľkosti 29×38 cm
9 vajec (na jednu piškótu 3 vajcia)
3x 130g práškového cukru (130 g práškového cukru = 4 kopcovité PL)
3x 130g polohrubej múky (130 g polohrubej múky = 4 kopcovité PL)
3x 80g masla (hera)
1/2 balíčka prášku do pečiva rozdeliť na tri časti
kakao
červené potravinárske farbivo
500 ml malinového sirupu (jahodového)
100 ml rumu
pikantný džem
Punčová poleva
300g práškového cukru
1čl oleja
1čl solamyl alebo maizena
malinový alebo jahodový sirup
Postup:
Budeme potrebovať tri piškóty. Jedna bude klasická, druhá kakaová a do tretej pridáme trochu červeného potravinárskeho farbiva. Žĺtky si vymiešame s cukrom a maslom, potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh. Množstvo kakaa do kakaovej piškóty prispôsobte tomu, aké silné je kakao. Odporúčame dať do kakaovej piškóty menej múky. Vylejeme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a upečieme.
Teraz si poskladáme rezy nasledovne. Ako prvú si položíme na plech kakaovú piškótu a popicháme ju vidličkou. Rum zmiešame s 1/3 sirupu a pokropíme ňou piškótu.
Takto pokropený základ potrieme pikantným džemom, napríklad marhuľovým.
Teraz si položíme ružovú piškótu, ktorú tiež popicháme vidličkou, polejeme 1/3 sirupu a natrieme džemom.
Ako poslednú si položíme navrch žltú piškótu, popicháme vidličkou a pokropíme zvyškom sirupu. Dobre popritláčame.
Na záver si pripravíme polevu. Do misy si dáme cukor, solamyl a olej. Prilejeme zohriaty sirup a dobre vymiešame. Množstvo sirupu treba odhadnúť od oka podľa toho, aby poleva nebola ani príliš riedka, ani príliš hustá. Dáme vychladiť do chladničky, nakrájame a môžeme dať na stôl. Pripravte sa, že bude o ne bitka ;)
Metrové rezy
Potrebujeme:
7 vajec
štipka soli
250 g práškového cukru
260 g polohrubej múky
200 ml oleja
1/2 balíka prášku do pečiva
2 lyžice kakaa
Krém:
1 vanilkový puding alebo zlatý klas
300 ml mlieka
200 g cukru
200 g masla
Poleva:
Šľahačka alebo čokoládová poleva
Čokoládová poleva:
200 g čokolády na varenie
150 ml smotany na šľahanie
50 g masla
Postup:
Vyšľaháme si bielka so štipkou soli. Potom pridáme cukor , žĺtka jedno po druhom a potom olej. V miske si zmiešame múku s práškom do pečiva a primiešame k zmesi cesta.Nakoniec vmiešame vyšľahané bielka. Zmes cesta rozdelíme na dve časti, a do jednej primiešame kakao.
Formy na srnčí chrbát poriadne vymastíme vysypeme múkou.Nalejeme do každej iné cesto, .Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 25 minút. Skontrolujeme špáradlom.Upečené nechajte poriadne vychladnúť.
Krém pripravíme klasicky uvarením pudingu. Ten necháme vychladnúť..Vyšľaháme si maslo s cukrom a potom po častiach primiešame puding.
Vychladnuté piškóty nakrájame na plátky ktoré potom spájame k sebe krémom .Zákusok potom celý potrieme zvyšným krémom a prelejeme čokoládovou polevou. Prípadne dozdobíme len šľahačkou a posypeme čokoládou.
Medové rezy
Potrebujeme (na veľký plech):
600 g hladká múka
200 g práškový cukor
2 lyžice rum
2 vajcia
2 žĺtky
2 lyžičky sódy bikarbóny
2 lyžice tekutého medu
100 g zmäknuté maslo
Plnka:
1000 ml mlieko
250 g maslo
2 lyžice hladká múka
3 žĺtky
150 g kryštálový cukor
2 bal. pudingu (môžete použiť klasický Zlatý klas, alebo smotanový či kokosový puding – ja mám odskúšané všetky verzie)
2-3 lyžice rumu
Na strednú náplň:
300 g karamelové salko, alebo slivkový lekvár
Na vrch:
Práškový cukor, alebo čokoládová poleva
Postup:
Najskôr si pripravíme medové pláty. Všetky suché prísady preosejeme, pridáme aj všetky prísady a vypracujeme hladké cesto, ktoré si necháme prikryté odpočinúť cca 30 min.
Cesto rozdelíme na štyri rovnaké diely. Každý kúsok cesta je dobré ešte si trochu premiesiť a až následne vyvaľkať na plát zhruba veľkosti obrátenej strany plechu.
Obrátenú stranu plechu vyložíme papierom na pečenie a cesto na ňu pomocou valčeka prenesieme a dovaľkáme priamo na plechu.
Tento postup opakujeme so všetkými plátmi. Cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov a snažíme sa ho piecť do hneda.
Upečené pláty si dlhým nožom na plechu podberáme a opatrne zošuchneme na pripravenú podložku.
Plnka: Väčšiu časť mlieka si dáme variť s cukrom . V menšej časti mlieka si rozhabarkujeme, žĺtky, múku a Zlatý klas. Prilejeme to do vriaceho mlieka a uvaríme hladký puding, ktorý necháme vychladnúť na teplotu masla, ktoré budeme používať.
Maslo si mixérom našľaháme a po troške pridávame uvarený vychladnutý puding a opatrne, rum, aby sa nám plnka nezrazila.
8.Zase pomocou váhy si oddelíme tak 100 g pod čokoládu a zvyšok plnky si rozdelíme na dve časti. Môžeme to robiť aj podľa oka, ale konečný rez môže byť nerovnomerný. Druhý plát si natrieme karamelovým salkom alebo slivkovým lekvárom, ktorý si v prípade hustoty môžeme rozriediť horúcou vodou.
Po uložení vrchného plátu si zákusok dobre popritláčame, poprípade môžeme na neho položiť dosku a jemne zaťažiť, hoci aspoň na chvíľu.
Vrch koláča posypeme práškovým cukrom, alebo prelejeme čokoládovou polevou.
Opitý izidor
Potrebujeme:
15 dkg práškového cukru
15 dkg masla
4 vajcia
12 dkg mletých orechov
7 dkg polohrubej múky
1 bal. prášku do pečiva
1 lyžicu kakaa
Náplň orechová:
20 dkg mletých orechov
2 hrste práškového cukru
1,5 dl rumu
1 bal. vanilkového cukru
Náplň čokoládová:
3dl mlieka
1 zlatý klas
2 lyžice kakaa
1 žĺtok
30dkg masla
5 lyžíc kryštálového cukru
Ďalej:
džem
čokoládová poleva
Postup:
Práškový cukor, maslo, žĺtky vymiešame do penista. Pridáme orechy, múku, prášok do pečiva, kakao a nakoniec sneh z bielkov. Upečieme.
Orechová plnka: orechy, cukor, rum, vanilku zmiešame a necháme odležať. Po upečení a vychladnutí natrieme plát džemom, navrstvíme naň orechovú plnku.
Z mlieka, žĺtka, cukru a zlatého klasu uvaríme puding, potom doň po lyžičkách primiešame našľahané maslo a kakao. Navrstvíme na orechovú plnku a polejeme čokoládou – tú získame z roztopenej horkej čokolády a 2 lyžíc oleja.
Na prvú várku som mala len minimum orechovej plnky, no druhý pokus už vyzeral ako má Izidor vyzerať. :-)
Žĺtkové rezy
Potrebujeme:
6 bielkov
2 lyžice polohrubej múky
250 g kr cukru
250 g mletých orechov
Na krém:
6 žĺtok
2 lyžice cukru
2 lyžice mlieka
140 g práškového cukru
50 g bielej čokolády
150 g masla
Na polevu:
200 g bielej čokolády
5 lyžíc oleja
Postup:
Bielky s cukrom ušľaháme na tuhý sneh, nakoniec opatrne vmiešame orechy a múku.
Navrstvíme na plech vystlaný papierom (21 x 36 cm) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.
Nad parou si ušľaháme žĺtky s cukrom. Postupne, za stáleho šľahania pridáme mlieko izbovej teploty. Zložíme z plameňa a do horúcej peny vmiešame nelámanú čokoládu a nakrájané maslo. Všetko spolu ušľaháme na hladký krém a ten len navrstvíme na upečené cesto.
Necháme vychladiť a potom jednoducho prelejeme polevou z rozpustenej bielej čokolády a oleja.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)