plny-hrniec_transparent_negativ.png

PUNČÁK, ŽĹTKOVÉ, ZAMATOVÁ ROLÁDA aj SLONIA SLZA: Najobľúbenejšie retro zákusky, ktoré sme piekli ešte za čias socializmu!

Pani Iveta Bergendiová upiekla fantastický zákusok, ktorý už neodmysliteľne patrí k vianočným sviatkom. Ak stále hľadáte ten správny recept na tento obľúbený dezert, tak ja jednoznačne odporúčam tento od pani Ivetky. Slonia slza v jej prevedení mala u nás doma ohromný úspech!

Potrebujeme:

CESTO:

6 vajec

6 polievky lyžíc cukru

4 dkg kakaa

2 lyžice hrubej múky

1/2prášku do pečiva.
PLNKA :

15 dkg mleté orechy

5 polievk lyžíc mlieka

25 dkg masla

2 balenia vanilk. cukru

3 lyžice prášk. cukru

3 banány

Postup:

Cesto:

Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme kakao, múku a prášok do pečiva. Zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov a upečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov.

Cesto otestujeme špáradlom.

Plnka:

Mleté orechy vymiešame s horúcim mliekom. Maslo vyšľaháme s prášk. a vanilk. cukrom, pridáme orechy a vyšľaháme do penista.

Keď je cesto upečené, preložíme ho na polovicu a necháme úplne vychladnúť.

Potom cesto natrieme krémom, uložíme do stredu banán, preložíme a polejeme  čokoládou.

Makové žĺtkové rezy

 

 

Potrebujeme:

500 g práškového cukru

250 g masla alebo Hery

kôra z jedného citróna

6 vajec

200 g mletého maku

150 g polohrubej múky

1/2 balíka prášku do pečiva

2 vanilkové cukre

Postup:

Vymiešame si maslo s 200 g práškového cukru do peny. Pridáme citrónovú kôru, potom vmiešame mak zmiešaný s múkou a s práškom do pečiva.

Vajcia si rozdelíme na bielka a žĺtka a bielka vyšľaháme do peny.

Potom ich drevenou vareškou primiešame k makovému cestu. Plech si vymastíme a vysypeme múkou.

Nalejeme cesto a dáme do vyhriatej rúry upiecť pri 180°C 10 – 15 minút.

Žĺtkovú polevu si pripravíme vyšľahaním žĺtkov , s práškovým cukrom a s oboma vanilkovými cukrami. Pripravenú žĺtkovú polevu nalejeme ešte na horúcu piškótu, a necháme zatuhnúť.

Londýnske rezy

 

 

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

120 g práškového cukru

5 žĺtkov

1/2 bal. prášku do pečiva

200 g masla

Na vrch:

5 bielkov

200 g práškového cukru

120 g mletých orechov

Ďalej

Domáci lekvár

Nasekané orechy navrch

Postup:

V miske si zmiešame všetky prísady na cesto a navrstvíme ho na klasický plech na pečenie, vystlaný papierom na pečenie.

Cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15 minút.

Cesto necháme chvíľu vychladnúť, zatiaľ si pripravíme sneh. Bielky ušľaháme s cukrom (pridávame postupne) a nakoniec do snehu opatrne vmiešame aj mleté orechy.

Na cesto natrieme lekvár a rovnomerne navrstvíme sneh, posypame orechmi. Pečieme pri teplote 180 stupňov ešte 15 minút.

Punčový rez na lyžičky

Potrebujeme:

Plech veľkosti 29×38 cm

9 vajec (na jednu piškótu 3 vajcia)

3x 130g práškového cukru (130 g práškového cukru = 4 kopcovité PL)

3x 130g polohrubej múky (130 g polohrubej múky = 4 kopcovité PL)

3x 80g masla (hera)

1/2 balíčka prášku do pečiva rozdeliť na tri časti

kakao

červené potravinárske farbivo

500 ml malinového sirupu (jahodového)

100 ml rumu

pikantný džem

Punčová poleva

300g práškového cukru

1čl oleja

1čl solamyl alebo maizena

malinový alebo jahodový sirup

Postup:

Budeme potrebovať tri piškóty. Jedna bude klasická, druhá kakaová a do tretej pridáme trochu červeného potravinárskeho farbiva. Žĺtky si vymiešame s cukrom a maslom, potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh. Množstvo kakaa do kakaovej piškóty prispôsobte tomu, aké silné je kakao. Odporúčame dať do kakaovej piškóty menej múky. Vylejeme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a upečieme.

Teraz si poskladáme rezy nasledovne. Ako prvú si položíme na plech kakaovú piškótu a popicháme ju vidličkou. Rum zmiešame s 1/3 sirupu a pokropíme ňou piškótu.

Takto pokropený základ potrieme pikantným džemom, napríklad marhuľovým.

Teraz si položíme ružovú piškótu, ktorú tiež popicháme vidličkou, polejeme 1/3 sirupu a natrieme džemom.

Ako poslednú si položíme navrch žltú piškótu, popicháme vidličkou a pokropíme zvyškom sirupu. Dobre popritláčame.

Na záver si pripravíme polevu. Do misy si dáme cukor, solamyl a olej. Prilejeme zohriaty sirup a dobre vymiešame. Množstvo sirupu treba odhadnúť od oka podľa toho, aby poleva nebola ani príliš riedka, ani príliš hustá. Dáme vychladiť do chladničky, nakrájame a môžeme dať na stôl. Pripravte sa, že bude o ne bitka ;)

Metrové rezy

Potrebujeme:

7 vajec

štipka soli

250 g práškového cukru

260 g polohrubej múky

200 ml oleja

1/2 balíka prášku do pečiva

2 lyžice kakaa

Krém:

1 vanilkový puding alebo zlatý klas

300 ml mlieka

200 g cukru

200 g masla

Poleva:

Šľahačka alebo čokoládová poleva

Čokoládová poleva:

200 g čokolády na varenie

150 ml smotany na šľahanie

50 g masla

Postup:

Vyšľaháme si bielka so štipkou soli. Potom pridáme cukor , žĺtka jedno po druhom a potom olej. V miske si zmiešame múku s práškom do pečiva a primiešame k zmesi cesta.Nakoniec vmiešame vyšľahané bielka. Zmes cesta rozdelíme na dve časti, a do jednej primiešame kakao.

Formy na srnčí chrbát poriadne vymastíme vysypeme múkou.Nalejeme do každej iné cesto, .Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 25 minút. Skontrolujeme špáradlom.Upečené nechajte poriadne vychladnúť.

Krém pripravíme klasicky uvarením pudingu. Ten necháme vychladnúť..Vyšľaháme si maslo s cukrom a potom po častiach primiešame puding.

Vychladnuté piškóty nakrájame na plátky ktoré potom spájame k sebe krémom .Zákusok potom celý potrieme zvyšným krémom a prelejeme čokoládovou polevou. Prípadne dozdobíme len šľahačkou a posypeme čokoládou.

Medové rezy

Opitý izidor

Potrebujeme:

15 dkg práškového cukru

15 dkg masla

4 vajcia

12 dkg mletých orechov

7 dkg polohrubej múky

1 bal. prášku do pečiva

1 lyžicu kakaa

Náplň orechová:

20 dkg mletých orechov

2 hrste práškového cukru

1,5 dl rumu

1 bal. vanilkového cukru

Náplň čokoládová:

3dl mlieka

1 zlatý klas

2 lyžice kakaa

1 žĺtok

30dkg masla

5 lyžíc kryštálového cukru

Ďalej:

džem

čokoládová poleva

Postup:

Práškový cukor, maslo, žĺtky vymiešame do penista. Pridáme orechy, múku, prášok do pečiva, kakao a nakoniec sneh z bielkov. Upečieme.

Orechová plnka: orechy, cukor, rum, vanilku zmiešame a necháme odležať. Po upečení a vychladnutí natrieme plát džemom, navrstvíme naň orechovú plnku.

Z mlieka, žĺtka, cukru a zlatého klasu uvaríme puding, potom doň po lyžičkách primiešame našľahané maslo a kakao. Navrstvíme na orechovú plnku a polejeme čokoládou – tú získame z roztopenej horkej čokolády a 2 lyžíc oleja.

Na prvú várku som mala len minimum orechovej plnky, no druhý pokus už vyzeral ako má Izidor vyzerať. :-)

Žĺtkové rezy

Potrebujeme:

6 bielkov

2 lyžice polohrubej múky

250 g kr cukru

250 g mletých orechov

Na krém:

6 žĺtok

2 lyžice cukru

2 lyžice mlieka

140 g práškového cukru

50 g bielej čokolády

150 g masla

Na polevu:

200 g bielej čokolády

5 lyžíc oleja

Postup:

Bielky s cukrom ušľaháme na tuhý sneh, nakoniec opatrne vmiešame orechy a múku.

Navrstvíme na plech vystlaný papierom (21 x 36 cm) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.

Nad parou si ušľaháme žĺtky s cukrom. Postupne, za stáleho šľahania pridáme mlieko izbovej teploty. Zložíme z plameňa a do horúcej peny vmiešame nelámanú čokoládu a nakrájané maslo. Všetko spolu ušľaháme na hladký krém a ten len navrstvíme na upečené cesto.

Necháme vychladiť a potom jednoducho prelejeme polevou z rozpustenej bielej čokolády a oleja.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

1 2

Dnes najobľúbenejšie