Hovorí sa, že dobrá polievka je základ. Ak vám už dochádzajú nápady, ako fantastickú polievočku pripraviť, ponúkame vám inšpiráciu.
Voňavá polievka s údeným kuracím mäsom a taveným syrom
Potrebujeme:
300 g údeného kuracieho stehna
3 polievkové lyžice taveného syra (použijem syr Viola)
3 zemiaky
1 mrkvu
1 cibuľu
kôprovú vňať (na servírovanie)
soľ a korenie (podľa chuti)
rastlinný olej (na smaženie)
Postup:
Stehno uvaríme, vyberieme ho z vývaru a oberieme mäso od kosti. Obraté mäso vrátime späť do vývaru.
Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky a nadrobno nakrájanú mrkvu (alebo nastrúhanú na strúhadle).
Cibuľu osmažíme dozlatista a pridáme do polievky.
Pridáme tavený syr.
Varíme na miernom ohni 15 – 20 minút prípadne dlhšie, kým polievka nebude hotová a syr sa úplne nerozpustí.
Pri podávaní posypeme najemno nakrájanou kôprovou vňaťou alebo inou chutnou bylinkou.
Výborná polievka s mäsovými knedličkami
Potrebujeme:
2 litre vody
200 g mletého mäsa
100 g mrkvy
300 g zemiakov
100 ryže
40 g zelenej cibuľky
Soľ, korenie a bylinky podľa chuti
Bobkový list
Postup:
Nechajte si v hrnci zovrieť vodu a vložte do nej nastrúhanú mrkvu spolu so zemiakom.
Z mletého mäsa si vytvarujte guličky.
Keď budú zemiaky hotové, pridajte do polievky mäsové guličky, ryžu, bobkový list, soľ a korenie.
Pre koncom pridajte nasekanú zelenú cibuľku a bylinky.
Hrášková polievka s poľovníckymi klobásami a syrom
Potrebujeme:
1 pohár hrachu
3 zemiaky
1 mrkvu
1 cibuľu
5 poľovníckych klobás
1 tavený syr (prípadne 2 polievkové lyžice)
ľubovoľné bylinky
soľ a korenie (podľa chuti)
rastlinný olej (na smaženie)
odhadované množstvo – 3 l
Postup:
Hrach namočíme do vody na 2 hodiny alebo na noc.
Do vriacej osolenej vody pridáme hrach, varíme približne 30 minút, pričom neustále odstraňujeme penu, pridáme zemiaky.
Pripravíme opraženú zeleninu.
Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame na strúhadle (alebo nakrájame nadrobno), opražíme takmer do mäkka, pridáme nakrájané kolieska klobásky.
K hrachu a zemiakom vložíme osmaženú zeleninu, pridáme tiež tavený syr a varíme až pokiaľ sa syr úplne nerozpustí, pri podávaní posypeme bylinkami.
Hrášková polievka s kuraťom a hríbmi
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
150 g hríbov (použijem šampiňóny)
pol pohára hrachu (namočeného cez noc vo vode)
2 zemiaky
1 mrkvu
1 cibuľu
1 čajovú lyžičku horčice
kurkumu – na špičku čajovej lyžičky (prípadne viac podľa chuti, pre výraznejšiu žltú farbu)
rastlinný olej na smaženie
soľ a korenie (podľa chuti)
bylinky – na servírovanie
Postup:
Hrach varíme spolu s kuracími prsiami v osolenej vriacej vode. Varíme minimálne 30 minút.
Prsia nakrájame na malé kúsky.
Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do vývaru k hrášku a mäsu, povaríme aspoň 15 minút.
Pripravíme opraženú zeleninu.
Mrkvu nastrúhame na strúhadle (alebo nakrájame na malé kúsky), cibuľu nakrájame na malé kocky.
Opražíme zeleninu dočervena, pridáme hríby, horčicu a dusíme na miernom plameni približne 5 minút.
Vložíme hotovú opraženú zeleninu do vývaru, pridáme kurkumu, soľ a korenie.
Polievku varíme ešte približne 10 minút, odstavíme a necháme postáť.
Pri servírovaní posypeme čerstvými bylinkami.
„Charčo“ s kuracím mäsom
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
1 mrkvu
1 cibuľu
100 g ryže
3 strúčiky cesnaku
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
soľ a korenie (podľa chuti)
menší zväzok byliniek
rastlinný olej (na smaženie)
odhadované množstvo – 3 litre
Postup:
Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky. Ryžu varíme spolu s kuracími prsiami v osolenej vode.
Mrkvu nastrúhame na veľkom strúhadle (alebo nakrájame na kolieska).
Cibuľu nakrájame na malé kocky. Mrkvu a cibuľu opražíme, pridáme paradajkový pretlak, pretlačený cesnak, nadrobno nakrájané bylinky a necháme trochu podusiť.
Pridáme do polievky opraženú zeleninu, posolíme, okoreníme.
Keď polievka zovrie, odstavíme ju a necháme približne 10 minút postáť.
Pri podávaní posypeme polievku bylinkami.
Paradajková polievka s mäsovými knedličkami a cícerom
Potrebujeme:
400 g mletého hovädzieho mäsa
1 pohár cíceru (namočeného predtým vo vode)
3 zemiaky
1 mrkvu
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
1 menšiu sladkú papriku
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
rastlinný olej (na smaženie)
soľ a korenie (podľa chuti)
Postup:
Odhadované množstvo – 4 litre. Cícer uvaríme v osolenej vode do mäkka. Z mletého mäsa vymodelujeme menšie knedličky a pridáme ich k cíceru.
Pripravíme opraženú zeleninu; Cibuľu a mrkvu nakrájame na malé kocky a opražíme.
Pridáme nadrobno nakrájanú sladkú papriku a cesnak s paradajkovým pretlakom, podusíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 10 minút (pravidelne miešame, aby neprihorelo).
Opraženú zeleninu pridáme k varenému cíceru a knedličkám.
Pridáme zemiaky nastrúhané na veľkom strúhadle, posolíme, okoreníme, keď polievka zovrie, podusíme ju ešte na miernom ohni približne 20 minút, potom odstavíme a necháme ju 10 minút postáť.
Pri podávaní posypeme bylinkami.
Soľanka po „sibírsky“ s hríbmi
Potrebujeme:
300 g hovädzieho mäsa
200 g údenej klobásy
200 g šunky
1 cibuľu
200 g hríbov (použijem vopred uvarené podpňovky)
2 kvasené uhorky
150 g odkôstkovaných olív
2 paradajky
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
soľ a korenie (podľa chuti)
rastlinný olej (na smaženie)
1 citrón
Postup:
Odhadované množstvo 3 – 3,5 litra. V osolenej vode pripravíme vývar z hovädzieho mäsa, mäso vyberieme, nakrájame na menšie kúsky a hneď vložíme späť do hrnca spolu s hríbmi. Okoreníme.
Cibuľu nakrájame, opražíme dozlatista, pridáme nakrájanú šunku a údenú klobásu, všetko spolu pražíme približne 5 minút, pridáme nakrájané paradajky bez šupky a paradajkový pretlak, dusíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 10 minút.
Opraženú zeleninu vložíme do hovädzieho vývaru, pridáme nakrájané uhorky a olivy, necháme zovrieť, odstavíme a necháme soľanku postáť približne 20 minút.
Pri podávaní každý tanier ozdobíme plátkom citróna.
Výborné s kyslou smotanou a podrvenými bylinkami.
Kuracia polievka so syrovými knedličkami a zeleným hráškom
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
1 mrkvu
3 zemiaky
za menšiu hrsť hrášku (použijem čerstvý)
1 cibuľu
50 g syra
1 vajce
4 polievkové lyžice múky (môže byť aj viac alebo menej, závisí od druhu múky)
soľ a korenie (podľa chuti)
Rastlinný olej (na smaženie)
Postup:
V osolenej vode uvaríme vývar z kuracích pŕs, mäso odkostíme, pokrájame a vrátime hneď späť do vývaru.
Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do vývaru.
Opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a nakrájanú mrkvu (alebo nastrúhanú na strúhadle).
Opraženú zeleninu vložíme do polievky, osolíme, okoreníme a varíme až kým nebude polievka takmer hotová.
Pripravíme syrové halušky; Syr nastrúhame nadrobno na strúhadle, pridáme vajce, zamiešame a postupne pridávame malé porcie múky, zamiesime tak, aby sa cesto jemne lepilo na ruky a vymodelujeme z neho menšie guľky.
Halušky pridáme spolu so zeleným hráškom do polievky a varíme ešte približne 10 minút, zakryjeme pokrievkou a necháme postáť približne 5 minút.
Kuracia polievka s vajcovými palacinkovými rezancami
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
3 vajcia
1 mrkvu
1 cibuľu
2 zemiaky
soľ a korenie (podľa chuti)
rastlinný olej (na smaženie)
Postup:
V osolenej vode uvaríme vývar z kuracích pŕs, nakrájame prsia na menšie kúsky a vložíme ich späť do vývaru.
Pridáme do polievky zemiaky nakrájané na kocky. Pripravíme osmaženú zeleninu; Mrkvu nastrúhame na veľkom strúhadle a cibuľu nakrájame ma maličké kocky, osmažíme.
Osmaženú zeleninu vložíme do polievky a povaríme približne 15 minút. Vajcia osolíme, okoreníme a vyšľaháme. Opečieme ich z oboch strán ako palacinky (3 vajcia na tri palacinky).
Vaječné palacinky necháme zľahka vychladnúť nakrájame ich na pásy, vložíme do polievky, keď polievka zovrie, odstavíme ju a necháme približne 10 minút postáť. Posypeme rozdrvenými bylinkami a servírujeme.
Fínska polievka s lososom a smotanou
Potrebujeme:
300 g polievkovej zmesi z lososa (hlavy, chrbty, chvosty)
300 g lososového filé
3 zemiaky
1 mrkvu
2 cibule
1 pohár sladkej smotany
soľ a korenie (podľa chuti)
Postup:
Odhadované množstvo – 3 l. Polievkovú zmes varíme cibuľou v celku, keď začne vrieť postupne zbierame penu.
Zmes vyberieme z vývaru. Vývar precedíme, vrátime na sporák, keď zovrie pridáme zemiaky nakrájané na malé kocky, nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu.
Keď vývar zovrie, pridáme nakrájaného lososa, posolíme, okoreníme. Varíme približne 20 minút, pričom neustále zbierame penu.
Nakoniec doň nalejeme smotanu, necháme zovrieť, odstavíme z ohňa a necháme 20 minút postáť.