zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Toto poraďte aj vašim známym: Zbierka najlepších receptov z medvedieho cesnaku + domáci liek pre zdravú pečeň, obličky a srdce!

Ďalšiu príležitosť budete mať až o rok. Natrhajte si zásobu medvedieho cesnaku. Môžete si z neho pripraviť fantastické chuťovky, pagáče, šaláty, ale aj liečivú tinktúru či pesto.

Potrebujeme:

600 g chlebovej múky

200 g vlažnej vody

100 g mlieka

1 kocku droždia

½ lyžičky cukru

2 a ½ lyžičky soli

50 g olivového oleja

Náplň:

Hrsť lístkov medvedieho cesnaku nasekaných najemno

120 g zmäknutého masla

Štipku soli

Mozzarellu nakrájanú na plátky

Olivový olej na potretie

Postup:

Všetky prísady na cesto zmiešame a necháme kysnúť 15 minút.

Potom cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rovaľkáme na plát – veľký približne ako plech na pečenie.

 

 

V miske zmiešame zmäknuté maslo, cesnak a soľ – túto zmes natrieme na cesto.

 

 

Cesto narežmeme na 5 cm široké pásy a tie začneme skladať ako harmoniku.

Potom takto zložené pásy naskladáme tesne vedľa seba do maslom vymastenej zapekacej misy.

 

 

 

 

 

Plátky mozzarelly vložíme do záhybov (stačí nepravidelne, len na niektoré miesta).

Cesto pokvapkáme olivovým olejom a necháme 10 minút odpočívať.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 20-30 minút.

Po 15 minútach pečenia potrieme ďalším olivovým olejom.

 

 

Poznámka: Všetky prísady na cesto som vážila, preto je aj tekutina uvedená v gramoch.

Nátierka z medvedieho cesnaku

 

Vajíčková pomazánka s medvedím cesnakom

 

Potrebujeme:

200 g pomazánkového masla

4 vajcia

3 lyžice kyslej smotany alebo majonézy

Zväzok lístkov medvedieho censaku

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame.

Pridáme pomazánkové maslo, smotanu a nesekaný cesnak.

Premiešame a dochutíme soľou a korením.

Podávame s čerstvým pečivom.

Ľahký šalátik z medvedieho cesnaku

 

Utekajte si natrhať medvedí cesnak: Urobíte z neho ľahký šalátik s fantastickou chuťou

 

Potrebujeme:

150 g medvedieho cesnaku

200 g uhorky

3 ks vajec

3 lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

soľ podľa chuti

Postup:

Všetky suroviny si pripravíme. Vajíčka dáme variť natvrdo, po uvarení ich očistíme a nakrájame na tenké plátky. Uhorku nakrájame, pridáme k vajíčkam, tiež pridáme nadrobno nakrájaný medvedí cesnak, pridáme kyslú smotanu alebo hustejší biely jogurt a na záver osolíme podľa vlastnej chuti.

Všetko dôkladne premiešame a necháme minimálne 10 minút stáť, aby sa chute prepojili.

Do šalátu pokojne môžete pridať pór, papriku, kukuricu alebo paradajku.

Pesto z medvedieho cesnaku

 

 

Potrebujeme:

1 zväzok medvedieho cesnaku

2 hrste kušu orieškov

4 lyžice olivového oleja

parmezán

soľ

Postup:

Najskôr medvedí cesnak dôkladne umyjeme, rozmixujeme listy s orieškami a postupne pridávame olej.

Až potom pridáme najemno nastrúhaný parmezán a doutíme soľou.

Nátierka z medvedieho cesnaku a bryndze

 

cashew-spinach-spread

 

Potrebujeme:

250 g čerstvých listov medvedieho cesnaku

500 g bryndze

100 ml olivového oleja

Soľ

Postup:

Listy umyjeme, necháme odkvapkať, nakrájame a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra.

Rozmixujeme a môžeme servírovať.

1 2

Dnes najobľúbenejšie