Pripravte si doma legendárnu hustú ruskú polievku s klobásou.
Existujú viaceré varianty tejto pochúťky a v Rusku ju niektorí obľubujú podávať najmä po „ťažkej noci“, pretože výborne zasýti a upokojí žalúdok.
Úžasný recept na tradičnú ruskú pochúťku z youtube kanála ВКУС 21 ВЕКА.
Potrebujeme:
na trojlitrový hrniec
3 stredné zemiaky
1,5 l vody (na konci pridáme, kým nebude hrniec plný)
1 cibuľu
1 mrkvu
2 uhorky (jemne solené alebo nakladané) strednej veľkosti alebo 4 kusy malých
300 g krakovskej klobásy
1 ČL soli
3 PL rastlinného oleja
150-200 g kyslej smotany
4 PL paradajkovej pasty
50-70 g čiernych olív
mleté čierne korenie
nové korenie
čierne korenie
bobkový list
kôpor
petržlenovú vňať
Pri podávaní podľa chuti:
kyslú smotanu
kapary
plátok citróna
bylinky
Postup:
Umyté a ošúpané zemiaky nakrájame na malé kocky.
Vložíme ich do hrnca so studenou vodou, prekryjeme a varíme na maximálnom ohni.
Do suchej panvice na sporáku pridáme na malé kocky nakrájanú cibuľu.
Do tanierov pridáme na hrubo nastrúhanú mrkvu a na kocky nakrájanú uhorku.
Keď sa zemiaky uvaria, z hrnca odstránime penu, znížime teplotu na nízku a prekryjeme pokrievkou.
Klobásku ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
Do hrnca pridáme lyžičku soli a pokračujeme vo varení.
Do panvice s cibuľou nalejeme olej, pridáme mrkvu a za miešania smažíme.
Potom pridáme klobásu a premiešame.
Pridáme uhorku, zamiešame a smažíme ďalšie 1-2 minúty.
Ďalej pridáme smotanu, 2 lyžice paradajkového pretlaku, premiešame, pridáme ďalšie dve lyžice a opäť zamiešame.
Zmes pridáme do hrnca, zamiešame, prekryjeme a necháme variť.
Do polievky pridáme na krúžky nakrájané olivy, čierne korenie, mleté čierne korenie, bobkový list a nasekanú petržlenovú vňať.
Dolejeme vriacu vodu až po okraj, premiešame, prekryjeme a necháme variť.
Zamiešame, privedieme do varu, odstránime penu z krajov a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: