Linecké koláčiky majú veľmi silné zastúpenie medzi tradičnými vianočnými koláčikmi a k tomu aj veľmi dlhú históriu prípravy.
Prinášame vám viac, ako 100 rokov starý recept na prípravu poctivých vianočných lineckých koláčikov spolu s cukrárskymi radami, ktoré pri ich pečení určite využijete.
Linecké pečivo podľa majstra cukrára.
Potrebujeme:
vždy dodržte pomer surovín 3:2:1 – 1 diel cukru, 2 diely tuku, 3 diely mouky
375 g hladkej múky
250 g masla (izbová teplota)
125 g práškového cukru
citrónová kôra z polky malého citróna
1 vajce (na jednu kocku masla)
1 štipka soli
marmeláda na zlepovanie – najlepšie pikantnejšia – višňová, ríbezľová, kyslá marhuľová
Postup:
Linecké cesto je treba piecť 14 dní vopred, aby krásne zmäklo.
Preto sa už tradične pečie druhú adventnú nedeľu, resp. druhý adventný týždeň.
Ako pripraviť cesto:
Do misky v kuchynskom robote dáme zmäknúť maslo.
Pridáme vajcia, nastrúhanú citrónovou kôrou, pridáme práškový cukor (cesto je s ním hladké; ak použijeme cukor krupicu, je lepšie nechať odležať cesto do druhého dňa, aby sa kryštáliky rozpustili).
Zapneme robota s „trecou“ metlou.
Necháme vymiešať hladkú hmotu, pridáme múku a znova miešame.
Cesto sa mieša len krátko, aby nebolo potom tvrdé. Príliš dlho miešané linecké cesto vyzerá tak, že sa oddeľuje, praská pri vaľkaní a nedrží tvar. Tiež sa môže stať, že príliš „premiešané“ linecké cesto je po upečení tvrdé tvrdé (vytečie z neho tuk a ostane len tvrdá hmota z cukru a múky).
Takéto linecké je tiež po upečení popraskané, akoby vráskavé.
Pokaziť môžeme cesto dvoma spôsobmi: buď dlhým miešaním alebo pokiaľ cesto spracovávame rukami a tie sú pri miesení veľmi teplé.
Cesto hneď po vytvorení hladkej hmoty vyberieme z robota, prehneteme na doske a necháme ideálne do druhého dňa odpočinúť v chlade (minimálne však 2 hodiny).
Po vybratí z chladničky cesto znova na doske prepracujeme v rukách, aby zmäklo.
Dosku podsypeme múkou a cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm.
Na vykrajovanie tvarov je dobré, keď je cesto zľahka ešte chladné, podsypané, aby nezostávalo v tvoridle – formičke.
Vykrajujeme formičkou, ktorú vopred nikdy nedávame do múky.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C podľa veľkosti a výšky cesta zhruba 8 – 10 minút, tzv. „na oko“.
Keď cesto dostane ľahko zlatistú farbu, vyberieme ho z rúry a môže ešte ľahko nechať dôjsť priamo na plechu, pokiaľ ho hneď nezložíme.
Lepenie:
Majster cukrár odporúča višňovú marmeládu:
Višne rozvaríme ju s celou škoricou a necháme do druhého dňa vychladnúť, aby višne čo najviac voňali škoricou.
Druhý deň škoricu vyberieme, znova zmes privedieme do varu, pridáme pektín a ku koncu varenia aj citrónovú šťavu.
Potom je marmeláda hotová.
Marmeládu pred zlepovaním vložíme do cukrárskeho vrecka a vytláčame na kolieska bez otvoru.
Mažeme týždeň pred konzumáciou, aby marmeláda neoschla, ale linecké kolieska môžeme mať upečené dopredu.
Upečené kúsky skladujeme v papierovej alebo plechovej krabici. Koláčiky trvanlivosť cca 3 týždne.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)