Táto slivková omáčka je ideálna k vyprážanému, pečenému, grilovanému a kuraciemu mäsu, ako aj k zelenine alebo cestovinám.
Recept je neskutočne jednoduchý, pripravený z najbežnejších sliviek a korenia.
Jednoduchý recept na najchutnejšiu slivkovú omáčku z youtube kanála Коллекция Рецептов.
Potrebujeme:
2,5 kg (s kôstkami)
400 g kryštálového cukru
25 g soli (2 ČL)
40 g kari korenia (4 ČL)
3 g mletej čili papriky (1 ČL)
3 g mletého čierneho korenia (1 ČL)
1 ČL sušeného cesnaku (alebo 4-5 strúčikov čerstvého)
výsledok -1,7 l
Postup:
Slivky dôkladne umyjeme.
Vložíme ich do hrnca na sporáku (stonky nemusíme odstrániť).
Do hrnca nemusíme prilievať vodu, prípadne len po lyžičkách, aby sa pri prvotnom zahrievaní neprilepili o spodok.
Za občasného premiešania varíme 20-30 minút, podľa šťavnatosti a veľkosti sliviek.
Po uplynutí doby odstavíme hrniec.
Slivky precedíme cez sitko do misky.
Dužinu nevyhadzujeme – môžeme z nej urobiť kompót s jablkami.
Hrniec s precedenou dužinou preložíme na sporák.
Pridáme cukor.
Ďalej pridáme soľ, kari korenie a čili.
Nasypeme čierne korenie.
Nakoniec pridáme sušený cesnak.
Zmes dobre premiešame, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia.
Omáčku privedieme do varu, teplotu znížime na strednú a varíme presne 10 minút.
Počas varenia odstránime penu z omáčky.
Po desiatich minútach nalejeme omáčku do vopred vysterilizovaných pohárov.
Poháre pevne uzavrieme viečkami.
Položíme ich hore dnom a necháme ich tak, kým úplne nevychladnú.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: