Kysnuté cesto vďaka tomuto triku vykysne 2-krát rýchlejšie: Buchty, šišky, aj iné dobroty pripravíte behom chvíľky!

Snívate o chutných domácich buchtách alebo kysnutých koláčoch, ale nechce sa vám čakať, kým cesto vykysne?

Vďaka tomuto jednoduchému triku zvládnete prípravu za polovičný čas.

Príprava tohto kysnutého cesta pozostáva z niekoľkých krokov.

 

 

Postupujte podľa týchto krokov z portálu mojegotowanie.

Najprv miesenie cesta, potom kysnutie a až na samom konci tvarovanie a pečenie.

To všetko trvá niekoľko hodín, no existuje jednoduchý spôsob, ako tento čas skrátiť na polovicu.

Stačí použiť jednoduchý trik, aby kysnuté cesto vykyslo behom chvíľky.

Ako urýchliť kysnutie cesta?

 

 

Patent je jednoduchý.

Nevyžaduje pridávanie žiadnej špeciálnej prísady do cesta ani použitie špeciálnych techník.

Budete potrebovať len trochu olivového oleja a čisté plastové vrecko.

Postup:

Vymiesené cesto stačí vložiť do plastového vrecka, ktoré bolo predtým vymastené olivovým olejom.

Potom všetko pevne zviažte.

A teraz vložte do hrnca s horúcou vodou (teplota by mala byť 35 °C).

 

 

Za týchto podmienok bude cesto kysnúť oveľa rýchlejšie, takže namiesto čakania hodinu alebo dokonca hodinu a pol trvá len 40 minút, kým zdvojnásobí svoj objem.

Najlepšie je použiť vrecko z pomerne hrubej fólie, aby ste sa uistili, že do cesta nevyteká voda.

Je tiež dôležité neuviazať vrecko príliš pevne.

 

 

Pamätajte na to, že zdvojnásobí svoj objem.

Ak ho teda zviažete bez toho, aby ste v ňom nechali voľný priestor, fólia sa môže pri raste cesta pretrhnúť. 

Ďalší spôsob, ako pripraviť rýchlo kysnuté cesto

Ak sa vám nechce zohrievať cesto v hrnci s horúcou vodou, môžete ho vložiť aj do rúry vyhriatej na 30 °C.

Nezabudnite však umiestniť misku s cestom na hornú policu a zohrievajte ho maximálne 30 minút.

 

 

Ohromne vláčne a nadýchané kysnuté cesto – univerzálny recept!

Toto cesto využijete naozaj na všetko, je univerzálne na sladké aj slané pečenie.

Môžete z neho robiť záviny, buchty, koláče, pizzu, jednoducho všetko.

Do cesta nejde vajíčko, je veľmi vláčne a jemné, naozaj prvotriedne.

Lepší recept ste pravdepodobne ešte nemali.

Raz ho pripravíte a všetci budú pýtať recept.

 

 

Potrebujeme:

500 g múka hladká špeciál

150 ml olej

300 ml vlažné mlieko

1 KL soľ

1 PL cukor kryštál

1 sáčok sušeného droždia, alebo  1/2 kocky čerstvého

Na plnenie:

 

 

Tvaroh

Orechy

Mak

Nutella

Lekvár

Marmeláda

Postup:

Ak používate čerstvé droždie, klasicky si pripravíme kvások:

 

 

Trochu vlažného mlieka zamiešame s cukrom a droždím.

Necháme stáť asi 15 minút, kým kvások vyjde.

Potom pridáme do misky postupne múku, zvyšné mlieko, olej.

Vypracujeme kompaktné cesto.

 

 

Nakoniec pridáme aj štipku soli.

Ak používate sušené droždie, postup je ešte jednoduchší.

Zo surovín si zamiesime cesto tak, že pridáme všetky suroviny.

Nakoniec pridávame mlieko, ktoré musí byť vlažné.

Cesto poprášime hladkou múkou.

 

 

Necháme kysnúť na teplom mieste cca. 45 minút.

Potom z cesta môžete pripraviť dobroty podľa svojej chuti.

Pripravíte prvotriedne záviny, buchty, koláče, alebo napríklad aj skvelú pizzu či slané slimáky.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie