plny-hrniec_transparent_negativ.png

Čajové pečivo z kyslej smotany: Len naplniť, zabaliť a máte úžasný dezert na celý týždeň!

Máte chuť na jednoduché a chutné koláčiky, ktoré vám navyše aj dlho vydržia?

Čajové pečivo z kyslej smotany: Jemné a chutné sušienky, ktoré sa rozplývajú na jazyku Hľadáte recept na jednoduché a chutné čajové pečivo, ktoré zvládne aj začiatočník? Vyskúšajte čajové pečivo z kyslej smotany!

Tieto sušienky sú jemné, krehké a lahodné. Čajové pečivo z kyslej smotany sa pripravuje z bežných surovín, ktoré máte pravdepodobne doma. Kyslá smotana dodáva sušienkam jemnú chuť a vláčnosť. Pečivo je ideálne k čaju, káve alebo len tak na zahryznutie.

Čo dokáže kyslá smotana s cestom na čajové pečivo?

1. Chuť a vôňa: Kyslá smotana dodá pečivu jemne kyslastú a sviežu chuť, ktorá výborne kontrastuje so sladkosťou cesta. Kyslá smotana má aj jemnú mliečnu vôňu, ktorá obohacuje celkovú arómu pečivá.

2. Textúra: Kyslá smotana dodá pečivu vláčnosť a jemnosť. Pečivo s kyslou smotanou je menej suché a drobivé. Kyslá smotana pomáha udržať pečivo mäkké aj po niekoľkých dňoch.

3. Farba: Kyslá smotana dodá pečivu jemne krémovú farbu. Pečivo s kyslou smotanou pôsobí chutne a atraktívne.

4. Zdravé benefity: Kyslá smotana je bohatá na vápnik, fosfor a vitamíny B. Kyslá smotana je zdrojom probiotík, ktoré sú prospešné pre trávenie.

Tipy:

  • Použite kyslú smotanu s obsahom tuku aspoň 10%.
  • Kyslú smotanu môžete do cesta pridať priamo alebo ju najskôr vyšľahať s cukrom.
  • Ak chcete, aby bolo pečivo ešte vláčnejšie, môžete do cesta pridať aj jogurt alebo maslo.

Na čajové pečivo s kyslou smotanou potrebujeme:

 

 

450 – 500 g hladkej múky

150 g roztopeného masla

2/3 ČL soli

150 g kyslej smotany

1/2 ČL jedlej sódy

1 vajce

2-3 PL kryštálového cukru

Na plnku

200 g kondenzovaného mlieka

150 g vlašských orechov

práškový cukor na posypanie

Postup:

Múku si nasypeme do misy, obalíme v nej maslo a nastrúhame ho na strúhadle. Dobre zmiešame.

Primiešame soľ, pridáme smotanu a zmiešame s jedlou sódou. Rozmiešame aj s vajíčkom a všetko zapracujeme s múkou.

Vypracujeme hladké cesto a vložíme do igelitového sáčku. Potom cesto vyberieme, nakrájame na tri časti a každú časť vyvaľkáme.

 

 

Plát vyvaľkaného cesta si natrieme uvareným kondenzovaným mliekom a posypeme nasekanými orechmi.

 

 

Zrolujeme ako palacinku do rolky. Takto postupujeme aj pri druhom pláte.

 

 

Tretí plát si vyvaľkáme a ozdobnou vykrajovačkou z neho vykrajujeme kruhy.

Potom ozdobným nožom nakrájame rolky na hrubšie kúsky.

Zoberieme jeden kúsok a spojíme ho s vykrojeným kruhom.

Postup opakujeme so všetkými narezanými kúskami.

 

 

Poukladáme vedľa seba na plech, ktorý sme si pokryli papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.

Dáme upiecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi 30 – 35 minút.

Necháme chvíľu vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Prajeme dobrú chuť!

Najlepšie recepty na dnes