plny-hrniec_transparent_negativ.png

Krakovský jahodový koláč s penou: Vyzerá aj chutí neskutočne, niečo tak dobré ste ešte nejedli!

Vynikajúci jahodový koláč s penou, ktorý je skutočným kráľom jahodových receptov.

 

 

Je to vynikajúci a naozaj jednoduchý recept.

Určite ho skúste.

Potrebujeme:

– 300 g hl. múky;

– 250 g masla izbovej teploty;

– 80 gramov cukru;

– 2 žĺtky;

– 1 čajová lyžička strúhanej citrónovej kôry;

– 1 čajová lyžička vanilkového cukru;

– 300 g jahôd (akékoľvek ovocie).

Pre vaječnú penu:

– 4 vaječné bielky;

– 250 gramov cukru.

Postup:

 

 

Zmiešajte mäkké maslo s cukrom.

Zmiešame aj vanilkovým cukrom a strúhanou citrónovou kôrou.

 

 

Pridajte žĺtky.

Premiešajte, preosejete múku.

Vypracujte mäkké cesto.

 

Premiestnite cesto na papier na pečenie.

Roztiahnite ho rukami alebo valčekom, až kým nedosiahnete plát s rozmermi asi 20 x 25 cm.

Pečte asi 20 minút v predhriatej rúre na 180 ° C.

Vyšľahajte vaječné bielky pomocou mixéra na tuhý sneh a postupne pridajte cukor.

 

 

Roztierite vaječnú bielu penu na povrch predpečeného cesta.

Vytvorte vzor zadnou stranou lyžice.

Jahody umyte a vysušte.

Ovocie umiestnite do vzdialenosti cca 3 cm od seba.

 

 

Vložte koláč do rúry na približne 20 minút, pričom teplota sa nastaví na 180 ° C.

Pena by mala mať krémový odtieň a na povrchu by mala byť chrumkavá a pod kôrou bude mäkká.

Po pečení nechajte koláč v rúre vypnúť ďalších 7 minút.

 

 

Nechajte koláč vychladnúť, rozkrojte a podávajte.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes