Vynikajúci jahodový koláč s penou, ktorý je skutočným kráľom jahodových receptov.
Je to vynikajúci a naozaj jednoduchý recept.
Určite ho skúste.
Potrebujeme:
– 300 g hl. múky;
– 250 g masla izbovej teploty;
– 80 gramov cukru;
– 2 žĺtky;
– 1 čajová lyžička strúhanej citrónovej kôry;
– 1 čajová lyžička vanilkového cukru;
– 300 g jahôd (akékoľvek ovocie).
Pre vaječnú penu:
– 4 vaječné bielky;
– 250 gramov cukru.
Postup:
Zmiešajte mäkké maslo s cukrom.
Zmiešame aj vanilkovým cukrom a strúhanou citrónovou kôrou.
Pridajte žĺtky.
Premiešajte, preosejete múku.
Vypracujte mäkké cesto.
Premiestnite cesto na papier na pečenie.
Roztiahnite ho rukami alebo valčekom, až kým nedosiahnete plát s rozmermi asi 20 x 25 cm.
Pečte asi 20 minút v predhriatej rúre na 180 ° C.
Vyšľahajte vaječné bielky pomocou mixéra na tuhý sneh a postupne pridajte cukor.
Roztierite vaječnú bielu penu na povrch predpečeného cesta.
Vytvorte vzor zadnou stranou lyžice.
Jahody umyte a vysušte.
Ovocie umiestnite do vzdialenosti cca 3 cm od seba.
Vložte koláč do rúry na približne 20 minút, pričom teplota sa nastaví na 180 ° C.
Pena by mala mať krémový odtieň a na povrchu by mala byť chrumkavá a pod kôrou bude mäkká.
Po pečení nechajte koláč v rúre vypnúť ďalších 7 minút.
Nechajte koláč vychladnúť, rozkrojte a podávajte.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)