Už vás nebavia nudné jablkové koláče? Náš jablkový koláč je šťavnatý, nadýchaný a plný aromatických jabĺk.
Každý kúsok z neho vás prenesie do sveta plného lahodných chutí a pohodlia.
Vynikajúci recept na najlahodnejší domáci jablkový koláč z youtube kanála Einfache Rezepte.
Potrebujeme:
Na cesto:
180 g masla (3/4 šálky)
300 g viacúčelovej múky (2,5 šálky)
1 ČL prášku do pečiva
štipku soli
50 g práškového cukru (1/2 šálky)
1 vajce
Na plnku:
6 jabĺk
citrónovú šťavu
120 g masla (1/2 šálky)
150 g práškového cukru (1,25 šálky)
4 vajcia
500 g nízkotučného tvarohu (2 šálky)
200 ml smotany na šľahanie (3/4 šálky)
1/4 ČL vanilkového struku
Na posypanie:
mandľové lupienky
Postup:
Do nádoby od kuchynského robota nasypeme múku.
Pridáme cukor, štipku soli a prášok do pečiva. Ďalej pridáme zmäknuté maslo.
Nakoniec pridáme vajce a vymiesime hladké cesto.
Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
Po uplynutí doby rozdelíme cesto na dve časti.
Jednu časť cesta vložíme do formy vystlanej papierom na pečenie (28 x 18 cm) a rozvaľkáme ho po celej ploche.
Druhú časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej podložke.
Rozdelíme na štyri časti, ktorými vystelieme okraje formy.
Cesto nakoniec poprepichujeme s vidličkou a vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 10 minút pri teplote 160°C.
Z jabĺk pomocou vykrajovača odstránime jadrovník a ošúpeme.
Jablká vložíme do misky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Potom jablká naukladáme na upečené cesto vo forme.
Do nádoby nasypeme práškový cukor a pridáme zmäknuté maslo.
Vyšľaháme krém. Počas šľahania pridáme vanilkový struk.
Potom postupne po jednom pridáme vajcia.
Ďalej počas šľahania pridáme tvaroh a smotanu. Krém nalejeme do formy na jablká.
Vrch posypeme mandľovými lupienkami.
Koláč vložíme do rúry predhriatej na 160°C.
Pečieme 50 minút.
Aby sa koláč pekne sfarbil do zlatista a nepripiekol, 15 minút pred koncom pečenia ho prekryjeme papierom na pečenie.
Po upečení necháme koláč vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: