Najchutnejší jablkový koláč, cesto je veľmi jemné, voňavé a topí sa v ústach. Obzvlášť chutné je s kyslými jablkami.
Potrebujeme:
Maslo – 220 g
Cukor – 150 g
Kuracie vajce – 3 ks
Kyslá smotana – 1/2 pohára (pohár = 250 ml.) 15 – 20%
Múka hladká – 250 g
Prášok do pečiva – 2 čajové lyžičky
Vanillin – na špičku noža
Cukor na vrch – 1 polievková lyžica
Jablká – 4-5 ks
Postup:
Žĺtky sa oddelia od bielkov, bielky dáme do chladničky dobre vychladiť. Žĺtky vyšľaháme s maslom, cukrom, vanilkovým cukrom – vyšľaháme do svetlej peny. Postupne pridáme kyslú smotanu, preosiatu múku a prášok do pečiva. vymiešame dohladka.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a ten opatrne vmiešame do žĺtkového cesta.
Cesto nalejeme do formy (priemer 24 cm). Spodnú časť formy vyložíme papierom na pečenie, alebo vymastíme a vysypeme múkou. formulára je pokrytá pergamenom, boky namažte tukom a posypte múkou.
Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Plátky jabĺk zapichneme do cesta a posypeme cukrom.
Pečieme v dobre vyhrievanej rúre pri teplote 180 – 200 ° C počas 45 – 50 minút. Koláč dozdobíme práškovým cukrom a škoricou.