Výborný zákusok, ideálny na nedeľné popoludnie ku kávičke.
Potrebujeme:
Cesto:
350 g polohrubej múky
200 g cukru
500 ml zakysanky
100 ml oleja
2 lyžičky sódy bikarbóny
štipka soli
2 lyžice kakaa
Plnka:
800 ml mlieka
1 zlatý klas
5 žĺtkov
150 g cukor
250 g maslo
Pena:
5 bielkov
300 g cukru
Postup:
CESTO: zmiešame múku so sódou bikarbónou, pridáme štipku soli, kakao, cukor, zakysanku a olej. Ručne metličkou vymiešame. Cesto rozotrieme na plech vytretý maslom a upečieme.
PLNKA: do mlieka dáme zlatý klas, žĺtka a cukor, poriadne rozmiešame a uvaríme hustú kašu. Necháme vychadnúť a všľaháme maslo.
SNEH: nad parou vyšľaháme bielky s cukrom do tuha – asi 5 minút.
Na vychladnutú piškótu natrieme žĺtkový krém a naň vychladnutý sneh. Ozdobíme strúhanou čokoládou. Do cesta môžeme pridať aj mleté orechy.