Dávam vám do pozornosti výborný recept od pani ľubky, táto pani, okrem toho, že je veľmi šikovná, má aj perfektné recepty.
Tento je u nás doma v top 5 najlepších receptov vôbec. Neviem prečo sa volajú Egyptské, ale sú to najlepšie zemiaky na svete, odporúčam!
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
500 g mletého mäsa
2 lyžičky oleja
200 ml paradajkovej šťavy alebo 1 malý paradajkový pretlak
2 lyžice bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
2 veľké cibule nakrájané na kolieska
Soľ, korenie
Syr na posypanie
Postup:
Pekáč vymastíme jednou lyžičkou oleja.
Ošúpané zemiaky pokrájame na tenké kolieska a naukladáme jednu vrstvu do pekáča.
Osolíme, okoreníme.
Na zemiaky rovnomerne poukladáme mäso a zasypeme cibuľou a opäť osolíme a okoreníme.
Navrch navrstvíme poslednú vrstvu zemiakov.
Zalejeme paradajkovou šťavou zmiešanou s kyslou smotanou.
Opäť posoliť, hore ľahko pokvapkať olejom a šup do rúry.
Pečieme cca 40 prikryté alobalom pri 200 ° C a ešte asi pol hodinky odkryté, než zemiaky na povrchu zružovejú.
Pred koncom odokryjeme a posypeme syrom.
Keď sa syr rozpustí, vyberieme z rúry.
Podávame s čerstvým šalátom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)