plny-hrniec_transparent_negativ.png

Za socializmu sa táto polievka varila v každom dome: Teraz ľudia utekajú, keď počujú, z čoho je!

Scválne, kto má rád túto polievku?

Hovädzie držky buď milujete alebo neznášate.

Ak patríte do tej prvej kategórie, tento recept vás určite poteší.

Navarte si túto držkovú polievku ešte dnes a neoľutujete.

 

 

Postupujte podľa tohto receptu z portálu pysznosci.

Časy dávno minulé sa nám okrem iných typických jedál, spájajú aj s držkovou polievkou. 

V tých rokoch bola príprava držkovej polievky celkom náročná.

Droby boli nečistené a surové , takže umývanie a predvarenie bolo v kompetencii hostiteľa.

Dnes sú držky už naporciované, čisté a uvarené. 

 

 

A predsa len málokto z mladšej generácie po nich siaha tak ochotne ako naše mamy a staré mamy.

Nakrájané kravské žalúdky ich nelákajú.

Keď si pripravíte držky podľa nižšie uvedeného receptu, určite si pochutíte.

Potrebujeme:

2 kg mrazených hovädzích držiek

1 kg hovädzieho mäsa s kosťou

 

 

2 kuracie štvrte

3 mrkvy

2 petržleny

1 pór

nové korenie

bobkové listy

 

 

sušený zázvor

muškátový oriešok

majoránka

štipka feferónky

soľ korenie

múku a maslo na zápražku

Postup:

Hovädzie a hydinové mäso vložíme do veľkého hrnca a zalejeme studenou vodou.

Začneme variť a keď sa hromadí pena, zozberajte ju a vyhoďte ju.

 

 

Pridajte nové korenie, bobkové listy a nakrájanú zeleninu.

Varíme, kým mäso nie je mäkké.

Potom môžete polievku dochutiť soľou a korením a následne dusiť ďalších 10 minút.

 

 

Rozmrazené držky zalejeme studenou vodou a zvlášť varíme (kým nie sú takmer mäkké, asi 15-20 minút), pridáme soľ a bobkové listy.

Odstráňte zeleninu a mäso z vývaru.

Prvé dáme do misy, mäso zbavíme kostí, nakrájame na menšie kúsky a vložíme späť do vývaru.

Pridajte aj držky.

Dochutíme zázvorom, muškátovým orieškom, majoránom a štipkou feferónky.

 

 

Varte 30-40 minút.

Nakoniec polievku doplníme nakrájanou (môžeme nastrúhať) zeleninou a zahustíme zápražkou.

Vyskúšajte a v prípade potreby pridajte viac soli a korenia.

Podávajte horúce.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes