plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáci vývar robím UŽ LEN bez chémie: Takto ho pripravíte najlepší, aký ste kedy jedli!

V niektorých prípadoch si pri varení pomáhame kockovými bujónmi, ktoré však nie sú veľmi kvalitné.

Preto by ste si doma mali vyrobiť vlastný bez chémie, ktorý viete uskladniť na dlhý čas.

 

 

Vynikajúci domáci zeleninový bujón podľa jednoduchého receptu z youtube kanála Zdravé recepty.

Postup:

3 mrkvy

1 pór

2 paštrnáky

2 koreňové petržleny

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

1/2 kalerábu

1/2 zeleru s vňaťou

1 kurkumu

hrsť petržlenovej vňate

slnečnicový olej

80 g soli

Postup:

Umytú mrkvu ošúpeme.

Nakrájame na kocky a vložíme do hlbokej misky.

 

 

Z póru odstránime koniec.

Rozkrojíme na polovicu, potom na plátky a vložíme do misy.

 

 

Ďalej do misy pridáme na kocky nakrájaný paštrnák a petržlen.

Pridáme cibuľu a nakrájané cesnakové strúčiky.

 

 

Z kalerábu odstránime stonky, ošúpeme, nakrájame a pridáme do misy.

Pridáme nakrájaný zeler a nasekanú zelerovú vňať.

 

 

Kurkumu ošúpeme, nakrájame a vložíme do misky.

Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať.

 

 

Veľkú panvicu naolejujeme, pridáme zeleninu a dôkladne premiešame.

Zmes posypeme soľou, premiešame a opečieme, kým nepustí šťavu.

 

 

Potom panvicu prekryjeme pokrievkou.

Varíme do mäkka asi 8 minút.

Zmes preložíme do nádoby a tyčovým mixérom rozmixujeme.

 

 

Zeleninovú hmotu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne zarovnáme.

Plech prekryjeme fóliou, necháme vychladnúť a vložíme na noc do mrazničky.

 

 

Bujón nakrájame na kocky a obalíme v alobale.

Potom kocky vložíme do uzatvárateľného plastového vrecka.

Môžeme uskladniť v mrazničke.

 

 

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes