Dokonalý recept na najchutnejšie pečené zemiaky, ktoré sú zvonku chrumkavé a vnútri jemné takmer ako kaša.
Takéto pečené zemiaky som jedla prvýkrát u mojej švagrinej a odvtedy ich inak nerobím.
Predstavím vám zopár trikov, ako to dosiahnuť a výsledkom budete zaručene nadšení.
Výborný recept na najchutnejšie pečené zemiaky z youtube kanála Carlo Gaiano.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
10 g jedlej sódy
2 l vody
2 PL extra panenského olivového oleja
4-5 PL slnečnicového oleja
soľ
mleté čierne korenie
1 strúčik cesnaku
1 vetvičku rozmarínu
Postup:
Zemiaky ošúpeme a vložíme do hrnca.
Potom ich umyjeme pod tečúcou studenou vodou.
Zemiaky nakrájame na kocky a v sitku ich necháme chvíľu pod tečúcou studenou vodou.
Do vriacej vody v hrnci pridáme jedlú soľ.
Pridáme štipku soli.
Vložíme zemiaky a varíme ich 5 minút od zovretia vody.
Do malého pohára nakrájame cesnakový strúčik.
Pridáme rozmarín.
Nalejeme olivový olej.
Nakoniec pridáme čierne korenie a soľ.
Všetko dobre premiešame.
Uvarené zemiaky ešte za horúca preložíme do hrnca so studenou vodou.
Potom ich vysypeme na suchú utierku.
A veľmi jemne ich vysušíme.
Suché zemiaky preložíme do hlbokej misy.
Pridáme slnečnicový olej, trochu premiešame a preložíme na plech na pečenie.
Rúru predhrejeme na 250°C minimálne 20-25 minút pred pečením zemiakov.
Plech vložíme do spodnej časti rúry a pečieme 25-30 minút.
Po uplynutí doby zemiaky otočíme a cez sitko polejeme cesnakovým olejom.
Zemiaky pečieme opäť v spodnej časti rúry ďalších 10-15 minút.
Po upečení zemiaky posolíme a servírujeme.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: