Ak by ste sa opýtali, aký je náš najobľúbenejší jesenný koláčik, bez rozmýšľania by som vám ukázala tento perník.
Obsahuje jabĺčka a domáci slivkocý lekvár, ktoré sú v našej rodine neodmysliteľnou súčasťou jesene.
Tento perník je krásne šťavnatý a skutočne nebesky chutný.
Recept, ktorý si budete strážiť.
Potrebujeme:
400 g polohrubá múka
200 g hnedý cukor kryštálový
100 ml olej
300 ml mlieko plnotučné
3 ks vajce
1 balíček kypriaci prášok do pečiva
1 ČL škorica mletá
4 PL holandské kakao
4 ks šťavnaté jablká
Na koniec:
slivkový lekvár
250ml smotana na šľahanie
33% čokoláda na varenie
Postup:
Jablká očistíme od šupky a zbavíme jadrovníka.
Následne ich postrúhame na hrubom strúhadle.
V miske vymiešame vajíčka s cukrom do peny.
Postupne pridáme mlieko, olej, múku, kakao, prášok do pečiva, škoricu a postrúhané jabĺčka.
Vymiešame jednotné cesto.
Takto pripravené cesto vylejeme na veľký plech, ktorý vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na 40 minút.
Ešte na horúci perník rozotrieme slivkový lekvár.
Poleva:
Smotanu na šľahanie zohrejeme, vsypeme nalámanú čokoládu a necháme rozpustiť.
Pripravenou polevou polejeme celý perník.
Do cesta môžete pridať aj kúsky orieškov alebo sušených sliviek.
Htový perník môžeme ešte posypať kúskami čokolády.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)