Toto cesto z youtube treba skúsiť, je až neskutočne jemné, nadýchané a lahodné. Dajú sa z neho robiť záviny, koláče, buchty, rožky – jednoducho všetko, na čo si spomeniete.
Potrebujeme:
Teplá voda (2 šálky – 500 ml)
Čerstvé alebo instantné droždie (1 a pol polievkovej lyžice)
Cukor kryštálový (1/4 šálky – 50 gramov)
Biely ocot (1 polievková lyžica)
Rastlinný olej (1/2 šálky 110 ml)
Múka hladká (6 šálok a 1 štvrtina – 810 gramov)
Prášok do pečiva (1 čajová lyžička)
Soľ (polievková lyžica iba štvrtina)
Postup:
V miske si zmiešame teplú vodu s rozdrobený droždím (alebo instatným droždím) a cukrom.
Dobre premiešame, pridáme ocot, olej, väčšinu múky (nie všetku), prášok do pečiva a soľ.
Premiešame.
Pridáme zvyšnú múku, namastíme si ruky olejom a vypracujeme krásne hladké, jednotné cesto.
Vložíme ho do misky, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
Cesto takto úžasne narastie.
A teraz už len upiecť, na čo máte chuť – napríklad buchty, závin, rožky, koláč, alebo aj výborné šišky. Je to na vás!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video postup:
Zdroj: titulná foto: youtube