Voňavé domáce pečivo s fantastickou chuťou a luxusnou vôňou. cesto je výborné aj na sladké koláče, len vynechajte soľ.
Potrebujeme:
800 g hladkej múky
50 g čerstvých kvasníc
1 lyžička soli
500 ml mlieka
1 lyžica cukru
150 ml oleja
Na plnku:
2 žĺtky
200 g masla
1 lyžička soli
3 strúčiky cesnaku
Na posypanie a potretie:
1 žĺtok
2 dl kyslej smotany
150 g strúhaného syra
Postup:
Rozmrvíme kvasnice.
Zalejeme ich 1,5 dl vlažného mlieka.
Posypeme ich cukrom jemne premiešame a necháme naskočiť.
Potom pridáme preosiatu múkou so soľou.
Prilejeme aj olej a ostatné vlažné mlieko..všetko dôkladne a premiesime.
Prikryté necháme kysnúť na teplom mieste.
Maslo si vyšľaháme so soľou, žĺtkami a s pretlačeným cesnakom.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 2 kusy.
Vyvaľkáme ho do obdĺžnika na hrúbku 3 mm.
Cestá potrieme pripravenou maslovou plnkou a zrolujeme ako roládu.
pripravené roládky si potrieme vajíčkom vyšľahaným v kyslej smotane (v hrubšej vrstve a posypeme nastrúhaným syrom).
Z cesta potom vykrajujeme trojuholníky.
Tie ukladáme na plech vyložený s papierom na pečenie.
Robíme rozostupy pretože cesto ešte zvýši svoj objem.
Takto necháme ešte podkysnúť.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 25 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)