Všetci vieme, aká zdravá zelenina je brokolica. Obsahuje veľa vitamínov a živín, ktoré sú pre naše telo veľmi prospešné. To však nie je ešte nič v porovnaní so zelenými klíčkami tejto rastliny. Okrem zásobárne vitamínov v nej máte aj najsilnejšieho bojovníka proti zápalom, žalúdočnej baktérii Helikobakterovi, pomoc pre mozog, srdce aj váš zrak. Vyrastú vám na parapete za pár dní!
Klíčky brokolice majú veľmi silný liečivý účinok. Obsahujú veľké množstvo vitamínov, enzýmov a minerálnych látok potrebných pre organizmus. Obsahujú stopové prvky, ktoré bránia vzniku obličkového piesku a kameňa. To však ani zďaleka všetko, ich najväčším prínosom je fakt, že čerstvé klíčky obsahujú silné antibiotikum sulforaphan, ktoré pôsobí proti baktérii vyvolávajúcej gastritídu, vredy a rakovinu žalúdka. Sulforaphan stimuluje enzýmy pečene a chráni pred chemickými látkami poškodzujúcimi DNA a zápalmi.
Výskum, ktorý zverejnil časopis Cancer Prevention Research došiel k záveru, že dvojmesačná každodenná konzumácia asi 70-tich gramov mladej brokolice stačí na ochranu pred žalúdočnými problémami, ako sú gastritída, vredy a dokonca sa znižuje aj pravdepodobnosť výskytu rakoviny žalúdka.
Čo dokážu čerstvé brokolicové klíčky:
- najväčší pomocník pre žalúdok a prevencia pred žalúdočnými problémami
- regenerujú mozgové bunky
- ich enzýmy pôsobia na žľazy s vnútornou sekréciou, predovšetkým na tymus a podžalúdkovú žľazu
- výrazne posilňujú imunitu
- čistí telo
- znižuje hladinu cholesterolu
- zmierňuje príznaky diabetu
- pomáha bojovať s vírusom chrípky
- má antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti
- predchádza a bojuje proti srdcovým a kardiovaskulárnym ochoreniam
- chráni pokožku pred poškodením ultrafialovým žiarením
- posilňuje kognitívne schopnosti mozgu a chráni ho pred zápalom
- zlepšuje zrak a chráni aj pokožku
Inštrukcie k nakličovaniu podľa návodu na obale (brokolicové klíčky ľahko kúpite v obchode so semienkami):
– čas namáčania: 12 h
– počet denných prepláchnutí: 2 krát
– čas klíčenia: 4 – 6 dní
Skúsiť môžete aj tento spôsob:
Nalejte čistú pitnú vodu do misky, vložte do nej sitko a nasypte do sitka semienka brokolice . Prikryjte vrch sklenenou alebo priesvitnou fóliou tak, aby semená nevyschli – vytvoríte tak akúsi mikoklímu. Vymieňajte vodu každý deň a po 2 týždňoch sa objavia výhonky, ktoré môžu byť okamžite použité ako potravu. Môžete ich skladovať 3 dni v chladničke vo vzduchotesnej nádobe.
Čerstvé výhonky sa používajú do šalátov, na chlebík, alebo do smoothie,