Aby ste si zaistili zelené bylinky na celý rok a nepoužívali ich iba v sezóne, odporúčame vám použiť jednoduché a užitočné tipy z youtube, ktoré používajú aj profíci vo svojich kuchyniach.
1 spôsob
Všetky zelené bylinky veľmi dobre umyjeme a osušíme.
Je veľmi dôležité, aby na povrchu byliniek nebola voda.
Zeleninu nakrájajte nadrobno a vložte do plastovej fľaše.
Pretrepte, aby sa zmestilo čo najviac byliniek.
Zatvoríme a vložíme do mrazničky.
Táto metóda je dobrá, pretože vo vnútri fľaše sa nebudú vytvárať ľadové kryštály, zeleň nebude absorbovať pachy z mrazničky.
2 spôsob
Vezmeme si formu na ľad alebo misku na vajcia, do jednotlivých buniek dáme zeleň, zalejeme vodou a zamrazíme.
Keď sú bylinky vo forme takto zmrazené, vložíme ich do vrecka a uložíme do mrazničky.
Je to pohodlné – vezmete jednen kúsok a hodíte do polievky alebo iného jedla.
3 spôsob
Vložte nakrájanú zeleninu do malých plastových nádob a zakryte ich viečkami, vložte ich do mrazničky.
Pohodlné, pretože zeleň neabsorbuje pach iných jedál a je skladovaná kompaktne.
4 spôsob
Zeleninu rozdelíme do plastových vreciek, tie dôkladne postláčame a vytlačíme vzduch.
Dáme do mrazničky.
Táto metóda umožňuje kompaktne uložiť veľa zelene a zeleniny.
5 spôsobo
Zeleninu nenasekajte, zväzok vložte do vrecka, zrolujte do tuby a vložte do mrazničky.
Táto metóda pomáha ukladať zeleň a zeleninu, ktorú neskôr použijeme do náplní. Napríklad – ryby na pečené v rúre.
Ako uchovať bylinky čerstvé bez zmrazenia?
Bylinky najskôr dôkladne opláchnite a potom osušte- bylina by nemala byť vôbec mokrá.
Nádoby – ideálne sklenené umyte a tiež dôkladne vysušte.
Z byliniek následne odrežeme hrubú stonku a uložíme ho do nádoby.
Nádobu zavrieme a uchovávame v chladničke.
Keď bylinky potrebujeme, jednoducho vyberieme z nádoby toľko-koľko potrebujeme.
Bylinky môžeme takýmto spôsobom skladovať 2-3 mesiace.
Ako uchovať zelené bylinky ešte dlhšiu dobu?
Byliniky najskôr umyte, nechajte trochu uschnúť a nasekajte nadrobno.
Tvrdé časti stonky odstráňte, kôpor vložte do sklenenej nádoby, zatlačte prstami a zalejte octom
Vrch pohára potom zakryte fóliou alebo celofánom a upevnite gumičkou.
Takto uskladnené bylinky sú vynikajúce do omáčok, polievkou alebo prívarkov. Pred použitím sceďte a prepláchnite.