Tento koláčik som skúsila už pred rokmi a pečiem ho pravidelne, poradím aj vám, ako jednoducho a rýchlo môžete upiecť vynikajúcu piškótu bez múky.
V podstate vyzerá ako obyčajná piškóta, ale je omnoho jemnejšia, chutnejšia a voňavejšia.
Na prípravu totižto nepoužijeme múku, ale pudingový prášok!
Existuje viacero dôvodov, prečo sa oplatí pridať do cesta na piškótu pudingový prášok namiesto múky:
Jemnosť a vláčnosť: Pudingový prášok dodáva piškóte jemnú a vláčnu štruktúru, ktorú múka nedokáže dosiahnuť. Je to spôsobené škrobom v pudingovom prášku, ktorý absorbuje vlhkosť a zabraňuje vysušeniu cesta.
Nadýchanosť: Pudingový prášok pomáha udržať piškótu nadýchanú a objemnú. Je to opäť vďaka škrobu, ktorý zachytáva vzduchové bubliny v ceste.
Chuť: Pudingový prášok dodáva piškóte jemnú sladkú chuť, ktorá sa hodí k rôznym krémom a ovocným polevám.
Stabilita: Pudingový prášok pomáha stabilizovať vyšľahanú penu z vajec, čím zabraňuje jej spadnutiu pri pečení.
Jednoduchosť: Použitie pudingového prášku namiesto múky môže zjednodušiť prípravu piškóty. Nie je potrebné preosievať múku a cesto sa rýchlejšie mieša.
Potrebujeme:
4 ks vajíčka väčšie
4 ks prášok pudingový podla chuti
1 dl cukor kryštálový
1 dl olej
2 ČL kypriaci prášok do pečiva
Voliteľné:
Kúsky čokolády
Ovocie
Marmeláda
Šľahačka
Maslový krém
Na vrch (voliteľné):
Čokoládová poleva
Postup:
Na pečenie si pripravíme podlhovastú formu alebo okrúhlu formu či menší pekáč vymastený maslom.
Najprv si pripravíme 4 pudingové prášky.
Mali by byť rovnaké – ja mám najradšej z vanilkového pudingu, ale môžete použiť aj ovocný puding alebo čokládový.
Koláčik bude zakaždým chutiť inak a bude mať aj inú farbu.
Napríklad malinový puding milujú moje deti.
Piškóta krásne rozvoniava a má ružovú farbu.
Takže poďme na prípravu piškóty – do misky vysypeme pudingy, pridáme prášok do pečiva.
Premiešame a dáme bokom.
Celé vajíčka s cukrom vyšlaháme dobre do penista.
Ked to máme, šlaháme dalej.
A potroche k tomu prilievame olej.
A teraz už len vmiešame do toho už pripravený pudingový prášok zmiešaný s práškom do pečiva.
Vlejeme do pekáčika.
Pečieme 20-25 minút na 170°C.
Piškótu treba počas pečenia sledovať, pretože každá rúra pečie inak – tiež rozhoduje to, či pečiete v hlbokej forme alebo na plytkom plechu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)