plny-hrniec_transparent_negativ.png

Moja mama pri varení vývaru NIKDY nezbiera penu: Keď som zistila prečo, prestala som to robiť aj ja!

Toto je dôvod, prečo by ste viac nemali odstraňovať penu z vývaru!

Odstraňujete z vývaru usadeniny, ktoré vznikajú pri jeho varení?

 

 

Mali by ste to prestať robiť. Ukazuje sa, že stojí za to ich nechať vo vývare a dôvod je veľmi prostý.

Vďaka portálu smakosze sa dozviete, prečo je lepšie ich nechať vo vývare.

Varenie vývaru je niekedy celkom výzva a nie vždy sa podarí tak, ako chcete.

Vývar je pritom stále kráľom slovenských polievok a na nedeľnom stole väčšinou nesmie chýbať.

Ceníme si ho pre jeho jedinečnú chuť, ale aj pre jeho zdravotné vlastnosti.

 

 

Je výborným liekom pri prechladnutí, či nádche a postaví vás na nohy aj keď ste to predchádzajúci deň prehnali s alkoholom.

Varenie vývaru si vyžaduje čas, ale na efekt sa oplatí počkať.

Pri varení tejto lahodnej polievky zvyčajne odstraňujeme nečistoty, ktoré sa hromadia na povrchu vývaru.

Nezabudnite variť vývar s najlepším mäsom a lahodnou zeleninou.

 

 

Hodiť sa bude mrkva, petržlen, zeler, pór a cibuľa, pričom zelenina môže byť vopred orestovaná na panvici. 

Čím dlhšie vývar varíme , tým je aromatickejší.

Polievka dodáva silu a energiu, zlepšuje imunitu a môže byť záchranou pri prechladnutí.

Stojí za to vedieť, že zlepšuje stav oslabených kostí a kĺbov.

 

 

Pri varení vývaru sa hromadí na povrchu hnedá pena.

Nie je to  nič iné ako vyzrážaná mäsová bielkovina.

Vplyvom vysokej teploty sa tvorí a zhromažďuje na povrchu polievky.

Je zdravotne nezávadná a výrazne neovplyvňuje chuť vývaru.

 

 

Napriek tomu ju mnohí z vývaru starostlivo odstraňujú.

Avšak stojí za to nechať ich tam.

Obsahujú cenný kolagén, ktorý je neoceniteľný pri reumatických ochoreniach.

Kolagén zlepší aj stav pokožky.

Stojí za to vedieť, že táto zrazená bielkovina sa časom usadí na dne hrnca.

 

 

Kal pomáha pri obnove a regenerácii organizmu.

Nečistoty plné zdravia

Nečistoty obsahujú veľa cenných nutričných hodnôt, ale dokážu dodať vývaru aj intenzívnu chuť.

Odstraňujú sa hlavne preto, aby bola polievka číra.

Oplatí sa však na úkor čírosti tento kal nechať a zjesť vývar s vyšším obsahom kolagénu.

 

 

Pri varení vývaru zabudnite na pridávanie kociek bujónu a podobných prísad.

Sú pohodlné, no umelé, takže na telo nepôsobia najlepšie.

Päť chýb pri varení vývaru

Toto je päť najčastejších chýb, ktorých sa pri varení vývaru dopúšťame.

Týkajú sa ako samotného procesu varenia, tak aj výberu mäsa a prípravy zeleniny.

 

 

Do vývaru nepoužívajte ani príliš veľa slížov, či iných cestovín.

Výber správneho mäsa

Niektorí ho varia len s hydinovým mäsom, iní pridávajú trochu hovädzieho mäsa pre správnu vôňu.

Ďalší sa rozhodnú pre iný druh hydiny, niekedy chudú morku, inokedy tučnejšiu kačicu.

 

 

Tradičný recept na vývar obsahuje nielen hydinové, ale aj hovädzie či teľacie mäso.

Všetky tieto druhy budú dobrou voľbou, aj keď najlepšie je použiť zmes viacerých rôznych druhov mäsa, pretože takáto zmes dodá vývaru plnú chuť aj bohaté nutričné hodnoty.

 

 

Oplatí sa zvoliť aj časti s kosťou, ako je krk, kuracie stehná alebo hovädzia hruď.

Kĺbové kosti a chrupavky sú bohatým zdrojom kolagénu, ktorý má priaznivý vplyv nielen na našu pokožku, vlasy a nechty, ale je aj nositeľom chuti a prírodným zahusťovadlom.

Mali by sme pamätať aj na to, že pravý vidiecky vývar by mal byť tučný, pretože práve mastné oká na povrchu vývaru akumulujú všetku chuť a mnohé nutričné ​​hodnoty.

Preto sa neoplatí vyberať prehnane chudé mäso alebo odrezať každú tukovú blanu z kúskov.

Šúpete zeleninu na vývar?

 

 

Zeleninu by ste mali dobre vydrhnúť a pridávať aj so šupkou.

Podľa lekárky zeleninu pred pridaním do hrnca nemusíme šúpať.

Pod šupkou je veľa cenných živín, takže keď ju očistíme, čiastočne odstránime aj tie.

Čas varenia vývaru

 

 

Aby bol vývar výživný, potrebuje čas.

Musí sa variť dlho a pomaly.

Varte ho pomaly niekoľko hodín.

 

 

Dochucovanie vývaru

Odborníčka varuje pred pridávaním hotových zmesí korenia, ktoré obsahujú glutaman sodný.

Je rozhodne lepšie používať na dochutenie čerstvé prísady, ako dochucovadla s prídavkom glutamanu.

Oplatí sa pridať do vývaru ligurček.

 

 

Niektorí ľudia môžu byť precitlivení na túto alebo inú zložku (napríklad na niektoré koreniny), preto je povinnosť uvádzať glutaman sodný na obale, ak sa pridáva na zvýraznenie chuti.

Precitlivení ľudia môžu pociťovať bolesti hlavy, upchatý nos, výtok z nosa, kýchanie, svrbenie kože, pocit pálenia v hrdle alebo hrudníku, ospalosť a nevoľnosť.

Spôsob varenia vývaru

Pri príprave vývaru je potrebné dodržať niekoľko dôležitých krokov.

Pozrite si naše tipy, vďaka ktorým sa vám vývar vždy podarí.

Ak to urobíte takto, bude mať dokonalú farbu, aj chuť!

 

 

Mrkva, zeler, petržlen – to je tradičné zeleninové trio, ktoré väčšina slovenských gazdiniek pridáva do vývaru.

Niektoré gazdinky obľubujú kombinácie aj s inou zeleninou, ako je napríklad paprika.

 

 

Vďaka nej sa vývar stane chuťovo ešte zaujímavejší.

Kedy pridať do vývaru zeleninu?

Pripravený hrniec dáme na plyn a varíme asi 1 hodinu, alebo aspoň pol hodiny bez zeleniny.

Medzitým použite štrbinovú lyžicu na odfiltrovanie akéhokoľvek znečistenia na povrchu.

 

 

Až po predvarení mäsa príde na rad zelenina.

Zeleninu vhoďte do hrnca a vývar varte na skutočne miernom ohni ďalšie 1-2 hodiny.

Tento postup vám zabezpečí skvelé výsledky v podobe číreho a chutného vývaru!

 

 

Ideálny pomer jednotlivých druhov zeleniny

Aby polievka vyšla perfektne, je potrebné dodržať správne proporcie.

 

 

Podľa odporúčaní by mal správny vývar obsahovať:

10 ks petržlenu a mrkvy

4 póry

1 zeler

kúsok kapusty

Takýto pomer dodá polievke vynikajúcu chuť a vôňu. 

Dobrú chuť!

 

Foto: tjn-Majka
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes