Populárna múdrosť hovorí, že keď viete urobiť dobrú ryžu, môžete sa vydať.
Asi na tom skutočne niečo pravdy je, pretože ide o jednu z najkontroverznejších ingrediencií v kuchyni.
Jedným z najčastejších problémov je mazľavá alebo lepkavá ryža, ktorá jedlu rozhodne uberá na kvalite.
Dobrou správou je, že existuje skvelý kuchynský trik, ako dostať ryžu späť do správnej konzistencie.
Je to také jednoduché, že to bez problémov zvládnu aj začiatočníci.
Nikdy neviete, kedy najbližšie sa vám tento domáci zlepšovák bude hodiť!
Potrebuješ:
Ryža, ktorú ste uvarili
Studenú vodu
1 veľký cedník
Postup:
V prvom rade, keď si všimnete, že uvarená ryža je lepkavá, vložte ju čo najskôr do sitka.
Posúvajte sitko a pomaly prilievajte studenú vodu (studená voda hneď preruší proces varenia ryže).
Veľmi jemne prstami, bez stláčania a žmýkania, jemne oddeľte ryžu.
Nakoniec, keď ju oddeliť, vložte ju do suchej nádoby.
Teraz je ryža sypká a pripravená na konzumáciu.
Tip:
ak je ryža po tomto postupe veľmi vodnatá, vložte ju na chvíľu do mikrovlnky, aby sa odstránila prebytočná voda.
Najčastejšia príčina, prečo je ryža mazľavá a zlepená
Je to spôsobené najčastejšie nesprávnym výpočtom vody, ktorú pridávate počas varenia:
odmerka vody a ryže je vypočítaná 2 na 1 (2 šálky vody na jednu šálku ryže).
Zrnká musíte orestovať na veľkom množstve oleja, pričom sa ryža príliš nemieša, aby sa zrnká nepolámali.
Ryžu by ste mali nechať variť 15 alebo 20 minút bez odokrytia.
Tiež nezabudnite ryžu dobre premyť, aby sa odstránil prebytočný škrob. Toto je obzvlášť dôležité pravidlo pri každém jednom varení ryže. Mala by sa premývať, až kým voda nie je číra.
Ako premeniť tuhú ryžu z chladničky na sypkú a nadýchanú?
Mikrovlnka
Navrstvíme ryžu do misky alebo na tanier, pokvapkapkáme ju 1 až 2 lyžicami vody (1 porcia).
Zakryjeme navlhčenou papierovou utierkou a vložíme do mikrovlnky, plný výkon cca 1 minúta
Po uplynutí minúty ryžu vytiahnime prekypríme vidličkou, opäť zakryjeme utierkou a pokračujeme v zohrievaní ďalšiu cca minútu
Výsledkom bude jemná, sypká, prehriata ryža.
Hrniec
Vo väčšom hrnci privedieme k varu dostatočné množstvo vody v závislosti od počtu porcií ryže
Keď voda zovrie, vložíme do nej hrudu ryže a opatrne ju rozbijeme vareškou na menšie časti, ktoré sa počas pár minút rozpadnú na jednotlivé zrniečka
Zahriatu a opäť sypkú ryžu scedíme a môžeme podávať
Panvica
Na panvici zahrejeme zhruba 2 lyžice vody / na porciu ryže a vložíme do nej studenú ryžu.
Jemne ju rozbijeme na menšie kúsky a zakryjeme pokrievkou na cca 3 minúty – ryža sa prehreje, podusí a rozpadne na zrniečka
Nakoniec ryžu odokryjeme, necháme odpariť prebytočnú vodu a pridáme asi 1 lyžičku masla alebo oleja na porciu, ešte chvíľku restujeme a môžeme podávať.
Týmto spôsobom si vždy pripravíme naozaj delikátnu porciu ryže z tej, ktorá skladovaním stratila svoju pôvodnú slávu.
Rozvarenú ryžu alebo cestoviny- tip od Majky:
Namiesto toho, aby ste ich rovno vyšmarili do koša, rozohrejte panvicu, pridajte len trošičku oleja alebo masla a opečte ich.
Pri oboch, cestovinách aj ryži sa odparí zbytočná voda a osmaženie dodá obom pevnejšiu, ba priam chrumkavejšiu konzistenciu.
Možno to nebude určené na jedlo, ktoré ste plánovali, ale pokojne môžete vymyslieť niečo iné.