Chcete dokonalo prekvapiť svojich najbližších?
Pripravte im tieto chutné nadýchané žemle, ktoré budú mať okamžitý úspech.
Jednoduchý recept na dokonalé domáce žemle z youtube kanála Przepisy od Olgi.
Potrebujeme:
570 g hladkej múky
1 PL kryštálového cukru
1 ČL soli
8 g suchého droždia
360 ml teplej vody
1 vajce
1 bielok
20 ml rastlinného oleja
Na potretie:
1 žĺtok
2 PL mlieka
Na posypanie:
sezamové semienka
Postup:
Do misky cez sitko preosejeme múku.
Pridáme cukor.
Potom pridáme soľ.
Nasypeme droždie.
Všetky ingrediencie dobre premiešame.
Do stredu vyhĺbime malú jamku.
Do stredu nalejeme teplú vodu.
Pridáme vajíčko a bielok.
Dobre premiešame.
Pridáme olej.
Rukou vymiesime cesto.
Cesto preložíme na stôl a pokračujeme v miesení rukami.
Z cesta vytvarujeme guľu.
Cesto vložíme do misky vymastenej rastlinným olejom.
Zakryjeme potravinovou fóliou a utierkou.
Odložíme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť.
Stôl potrieme olejom a vyložíme nakysnuté cesto.
Vytvarujeme guľu a rozdelíme na 12 rovnakých častí.
Z každého kúska cesta vytvarujeme guľu.
Ušúľané guľky poukladáme na pomúčený stôl, prekryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.
Po uplynutí doby cesto roztiahneme a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
Cesto zrolujeme do trubice a okraje pritlačíme k sebe (viď video).
Žemle poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto na 30 minút.
V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom.
Vaječnou zmesou potrieme žemle.
Vrch posypeme sezamovými semiačkami.
Vložíme do predhriatej rúry na 180°C.
Pečieme 20-25 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU