Na každú domácu pochúťku treba vedieť iné cesto – iné na domáce cestoviny, iné na tortovú piškótu a iné na výborné buchty.
Tu máte všetko na jednom mieste, najlepšie recepty na domáce cesto na všetky príležitosti.
Všetko máte na jednom mieste, geniálna pomôcka!
Rýchle cesto na slané aj sladké domáce dobroty – náhrada lístkového cesta
Vynikajúce a rýchle cesto na domáce dobroty. Všetky prísady okrem masla by nemali byť priamo z chladničky.
Potrebujeme:
500 g múky
200 g masla
250 ml kefíru
1 vajíčko
štipka soli
Postup:
Na suchú pracovnú dosku nasypeme 450 g múky (50 g si nechajte na vyvaľkanie cesta).
Do múky spravte jamku a do nej nalejte kefír, vajce a nasypte štipku soli.
Vypracujeme mäkké cesto.
Maslo nakrájame na kúsky a posypeme ich zľahka múkou.
Cesto rovaľkáme na tenký plát, do prostriedku vložíme 1/3 masla a zabalíme ako obálku.
Cesto opäť rozvaľkáme a takto pokračujeme takto ešte 2x.
Poslednú vrstva dobre posypeme múkou a zabalíme do fólie.
Môžeme skladovať v chladničke, alebo v mrazničke – v mrazničke cesto vydrží až 3 mesiace.
Pred pečením vyberte cesto z chladničky na 30 minút. pečieme v dobre vyhriatej rúre.
Na domáce cestoviny a knedle
Potrebujeme:
500 g múky
2 vajcia
200 ml studenej vody
1 polievková lyžica rastlinného oleja
0,5 lyžičky soli
Postup:
Vajcia, soľ a voda sa miešajú v samostatnej nádobe.
Múku nasypeme na pracovnú dosku, urobíme v strede jamku a nalejeme do nej vaječnú zmes.
Postupne vidličkou zasypeme jamku múkou smerom od okrajov do stredu.
Vymiesime jednotné cesto – podľa potreby môžeme pridať ešte trochu múky.
Cesto dáme na 30 minút odležať do chladničky.
Tento recept môže byť použitý aj na výrobu knedličiek, alebo plnených cestovín.
A aby boli všetky tvary rovnaké, môžete si pomôcť skleneným pohárom.
Klasická piškóta
Potrebujeme:
180 g múky
4 vajcia
100 g cukru
15 gramov vanilkového cukru
1 lyžička prášku do pečiva
olej na vymastenie formy
Postup:
Oddeľte žĺtky od bielkov. V oddelenej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny.
Bielky vyšľaháme s malým množstvom cukru na tuhý sneh.
K žĺtkom postupne primiešame aj sypké prísady a nakoniec – po častiach aj sneh.
Piškótu pečieme pri teplote 190 až 200 stupňov 20-30 minút.
Hotovú piškótu necháme na rošte celkom vychladnúť.
Rýchle kysnuté cesto
To je najjednoduchší recept na buchty, kysnuté koláče, domáce pečivo (rožky, žemle) alebo pizzu. Je určený pre tých, ktorí chcú šetriť časom a nie kvalitou.
Potrebujeme:
1 polievková lyžica suchého droždia alebo 50 g čerstvého
2 polievkové lyžice kr. cukor
3 šálky hladká múka
300 ml teplej vody alebo mlieka
1 lyžička soli
1/3 pohára rastlinného oleja
Postup:
Tekuté prísady by mali byť mierne teplé, optimálne 35-40 stupňov.
Vo vode rozpustíme cukor, droždie a 3 lyžice múky.
Keď vyjde kvások, pridáme múku. Vypracujeme jednotné cesto a dáme kysnúť len na 15 maximálne 30 minút/ prikryjeme utierkou.
Keď cesto narastie, pridajte rastlinný olej a soľ.
V malých častiach pridávame múku (najlepšie preosiatu) a miesime, až kým sa cesto neprestane lepiť na ruky.
Dajte ho opäť na 15 minút na teplé miesto – malo by opäť narásť.
Na pizzu potom stačí cesto natiahnuť do požadovaného tvaru. Prípadne použijeme na koláče, buchty, alebo iné pečivo.
Pred pečením necháme ešte 15 minút odstáť. Pečieme vo vyhriatej rúre.
Krehké pečivo – sušienky, vianočné pečivo…
Potrebujeme:
3 šálky hl. múky
250 g masla
1 šálka cukru
15 gramov vanilkového cukru
1 lyžička prášku do pečiva
2 vajcia
štipku soli
Postup:
Dôkladne zmiešame cukor so zmäknutým maslom.
Pridáme ostatné prísady, vypracujeme cesto a necháme ho 30 minút odpočívať v chladničke.
Vytvorte tvary aké chcete a pri teplote 180-200 stupňov pečte 20-30 minút.
Cestu na tenké palacinky
Vždy sa podaria a nelepí sa na panvicu.
Potrebujeme:
2 šálky múky
5 vajec
2 polievkové lyžice rastlinného oleja
2,5 šálky mlieko
soľ a cukor podľa chuti
Mixérom alebo šľahačom zmiešame všetky prísady – okrem oleja, ten pridáme až celkom na koniec.
Necháme stáť 15 minút a znova premiešame. Tenké palacinky pečieme na panvici bez oleja.
Cesto pre svieže lievance
Potrebujeme:
0,5 l kefíru
2 vajcia
0,5 šálky cukru
2,5 šálky múky
1,5 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
Postup:
Šľahačom zmiešame tekuté prísady s cukrom. Potom postupne pridajte múku a prášok do pečiva.
Konzistencia cesta by mala byť ako hustá kyslá smotana.
Dobre premiešajte a nechajte 30 minút odležať.
Keď sa na povrchu vytvoria bubliny, môžete začať piecť lievance. Do prvého otočenia pečieme pod pokrievkou.