Nadýchané a vláčne cesto na prípravu tých najlepších šišiek pod slnkom.
Potrebujeme:
500 ml mlieka
2 vajec
125 g zmäknutého masla
2 lyžice cukru
1/2 lyžičky soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
11 g sušeného droždia
½ šálky teplej vody
Hladkú múku – tú je potrebné pridávať podľa konzistencie cesta (ja som použila cca 400 – 450 g)
Postup:
Mlieko zmiešame s vodou (obe by mali byť teplé alebo aspoň vlažné). Pridáme kvasnice, cukor a počkáme 15 minút, kým vyjde kvások. Potom pridáme vajcia a zmäknuté maslo. Nakoniec pridáme aj soľ a postupne do zmesi vmiešavame múku. Miešame lyžicou.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a miesime – postupne pridávame múku tak, aby cesto nebolo príliš mäkké, ale nie príliš husté. Cesto by malo byť pružné a nelepivé. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 1,5 hodiny, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom môžeme začať s vytváraním šišiek.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Pomocou pohára vykrajujeme z cesta jednotlivé kruhy a vo vnútri každého urobíme otvor pomocou rúčky varechy. Takto pripravené šišky necháme ešte chvíľu podkysnúť. Potom šišky jednoducho vyprážame v rastlinnom oleji a prebytočný tuk odstránime pomocou obrúska. Podávame s marmeládou, tvarohovou náplňou alebo Nutellou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vkusnie-retepti