Rastlinné tuky už roky nekupujem, pretože tieto POHÁRE sú vždy v mojej chladničke: Sú zdravšie a všetko vďaka nim chutí STOKRÁT lepšie!

Domáce živošného tuky, ktoré úplne nahradia rastlinné oleje.
[mashshare]

Predstavujeme vám unikátny recept na prípravu domáceho ghee, bravčovej masti a lahodnej škvarkovej nátierky.

 

 

Pochutnajte si na lahôdkach nášho detstva.

Fantastický recept na delikátnu domácu masť a škvarkovú nátierku z youtube kanála УХ ТЫ,КУХНЯ.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Prečo sa oplatí mať ich vždy v chladničke?

Prospešné vlastnosti živočíšnych tukov, ako je maslo ghee či bravčová masť, sú často prehliadané v kontexte dnešnej výživy, ktorá kladie dôraz na rastlinné oleje. Avšak, tieto tuky majú svoje špecifické výhody, ktoré by sme nemali ignorovať.

Prečo sú živočíšne tuky prospešné?

 

 

Vitamíny rozpustné v tukoch: Maslo ghee a bravčová masť sú bohaté na vitamíny rozpustné v tukoch, ako sú vitamíny A, D, E a K. Tieto vitamíny sú dôležité pre zdravie kostí, imunity a celkového metabolizmu.

Krátkoreťazcové mastné kyseliny: Maslo ghee obsahuje krátkoreťazcové mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové účinky a podporujú zdravie čriev.

Cholesterol: Hoci cholesterol má zlú povesť, telo ho potrebuje pre tvorbu hormónov a bunkových membrán. Maslo ghee a bravčová masť obsahujú cholesterol v prírodnej forme, ktorý je ľahšie stráviteľný.

Chuť a aróma: Živočíšne tuky dodávajú jedlám bohatú chuť a arómu, vďaka čomu sú jedlá chutnejšie a sýtejšie.

Na prípravu živočíšnych tukov (masla ghee, bravčovej maste a oškvarkovej nátierky) potrebujeme:

 

 

2,4 bravčového tuku

950 g masla (82%)

soľ

mleté čierne korenie

4 strúčiky cesnaku

Postup:

Začneme s prípravou masla ghee.

 

 

Do nerezovej misy vložíme maslo.

Na sporáku zapneme ohrev a položíme hrniec s vodou.

Na vrch položíme misku s maslom a počkáme, kým sa neroztopí (bude to trvať asi 40-50 minút). Z tohoto produktu nám na konci prípravy vznikne maslo ghee známe tiež ako prepustené maslo.

Penu z masla počas varenia nazbierame do samostatnej misky a necháme variť ešte 20 minút. 

 

 

Potom odstránime zvyšnú penu.

Na vrch čistého pohára položíme sitko s gázou.

Do pohára opatrne scedíme prepustené maslo, uzavrieme a po vychladnutí odložíme na chladné miesto. Tuhé časti, ktoré ostanú v miske môžeme použiť na prípravu palaciniek alebo pečiva.

 

 

Medzitým, kým sa prirpavuje maslo, začneme s prípravou masti a škvarkov.

Nakrájame bravčový tuk na malé kocky. Naukladáme do samostatného hrnca tak, aby tuk zakryl dno.

Hrniec preložíme na sporák a pomaly dusíme na miernom ohni

 

Pridáme zvyšok tuku. Za občasného miešania dusíme.

Pomocou naberačky zlejem do sterilizovaného pohára masť s rozpusteného bravčového tuku.

Poháre napevno uzavrieme viečkom.

Položíme hore dnom na utierku a necháme 20-30 minút vychladnúť.

 

 

Keď sa z tuku udusia škvarky, vypneme oheň.

Do pohára prelejeme zvyšnú masť a hrniec odstavíme z ohňa.

Do hrnca so škvarkami pridáme podľa chuti soľ a čierne korenie.

Nakoniec pridáme na plátky nakrájaný cesnak.

Tyčovým mixérom dôkladne rozmixujeme. Potom nátierku vložíme do čistého pohára.

 

 

Poháre s masťou a maslom ghee môžeme uskladňovať v chladničke až 6-8 mesiacov.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes